Zdravím všetkých.

 

Momentálne pracujem na štúdii bytového domu.

Chcel by som poradiť s voľbou spôsobu vykurovania pre bytový dom.

Nie som celkom znalý momentálnych trendov v tejto oblasti, tak skúšam nahodiť diskusiu aj tu.

 

Ešte zopár indícii:

- 4 poschodia

- 12 bytových jednotiek (od 40 do 75 m2)

- dom bude mať prípojku na plyn

 

Miro

 

Zobrazenia: 2763

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

Je možnosť buď navrhnuť kotolňu pre cely bytový dom a potom z kotolne rozvodné potrubia pre jednotlivé byty. V kotolni by mohol byť aj ohrev teplej vody pre bytové jednotky. A odtiaľ takisto rozvody teplej vody pre byty. V tomto prípade by sa dal použiť aj solárny ohrev na teplú vodu (kolektory na streche), poprípade využiť tepelné čerpadá, alebo kotol na biomasu.

 

Druhá možnosť je dať do každej bytovej jednotky kotol, ktorý by slúžil aj k ohrevu teplej vody pre byt. V tomto prípade je jednoduchšie rozpočítavanie tepla (ráta sa len spotrebovaný plyn pre byt) a aj jednoduchšia montáž (centrálna kotolňa je zložitejšia). A takisto v tomto prípade nezanedbateľna vec, každý byt je samostatný, čo sa týka kúrenia a aj teplej vody. Ušetrí sa na cirkulačnom potrubí pre teplú vodu (tu nie je potrebné, zatiaľčo pri centrálnom napojení bytov bude potrebné).

 

 

Dakujem za odpoved.

Mate predstavu o financnej narocnosti jednotlivych alternativach?

12x maly kotol vs. 1x centralny kotol (vratane rozvodov)

Ja by som siel do tych 12 malych kotlov, je to jednoduchsie a myslim ze aj lacnejsie riesenie, tiez majitel bytu bude mat dobry pocit ze ma vlastny kotol
no vidím , že som si myslel zle :-(

Môj odhad –centrálna kotolňa  vide lacnejšie asi o 6000 – 7000eur vetne rozvodov

 ak sa nepoužije solárny ohrev
Všetko je závilé od objektu. V prípade, že sú navrhnuté menšie byty, tak by mala byť centrálna kotolňa lacnejšia (ak berieme plynovú kotolňu, nie s ohrevom teplej vody cez solár, alebo kotol na biomasu - to by ale bolo kvôli prevádzkovým nákladom výhodnejšie). Na druhej strane ale regulácia a meranie je jednoduchšia pri jednotlivých kotloch v bytoch a aj montáž. Rovnako pri poruche napr. kotla je jednoduchšie riešit jednotlivý kotol (čo nebude mať vplyv na ostatné byty) ako centrálnu kotolňu. Je potrebné brať do úvahy proste viacero hľadísk: zložitosť montáže, prevádzkové náklady, investičné náklady, a samozrejme asi aj slovo investora :)

Poznámky z praxe:

(18rokov v spp - šef predaja)

Pri centrálnej kotolni do budúcnosti vždy problém s rozúčtovaním tepla a vody, zvyklosti užívateľov, nastavovania teplôt či už tuv, kúrenia... jeden nekonečný príbeh. Navyše spoločenstvo by nemalo účtovať teplo  (nemá licenciu), môže podľa schváleného kľúča re-fakturovať spotrebu vody,  plynu, ee..

A prosím nezabudnúť na neplatičov...

Pri lokálnych kotolníčkach celú zodpovednosť prenášame na dodávateľa plynu..

A teraz najnovšie trendy:

Najefektívnejšie vychádzajú (čo sa týka vstupných aj prevádzkových nákladov) priamo-výhrevné telesa na ee, infrakúrenie

nepotrebujete zhotovovať nový vyk. systém, rozvody plynu, komíny...

A je preukázané, že je to aj najzdravšie vykurovanie, avšak treba mať aj inú alternatívu, napr. krb, alebo niečo podobné

a samozrejme počítať aj s dvojterifom na odber ee... kde za lacnejšie zároveň umývate riad, periete, svietite a pod...

zároveň, potrebujete oveľa nižší výkon na kur. 

j.b. 0905483993 rád vám v tom pomôžem

 

Ja si myslím, že možnosti je podstatne viac, je to na osobné stretnutie,

V prípade záujmu +421/905139015

to je pravda...
Môžeme Vám spracovať viacero variant s finančou návratnosťou
Dovolím si prispieť vlastnou skúsenosťou: bývam v bytovom dome, kde má každý byt svoj plynový kotlík na vykurovanie a zároveň ohrev TUV. Vrele doporučujem tento systém, pretože čo si sami v byte ušetríme, nikto nám nezoberie pri rozpočítavaní a vyúčtovávaní. Hoci máme dvojnásobnú rozlohu bytu oproti panelákom, máme polovičné náklady na prevádzku.

Ano, asi je to tak, s takýmto názorom sa stretávam často. A ak by som si išla kupovať byt, určite by som hľadala novostavbu s takýmto riešením.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby