Zdravím vospolok.

Začnem na rovinu, na túto stránku som sa prihlásil lebo chceme si s priateľkou postaviť RD. Problémom sú samozrejme financie, konkrétne chcel by som ich obmedziť na 40tis EUR, aby som to potiahol do extrému tak je to vrátane vybavenia. Vzhľadom na to, informácie z tejto stránky budem skôr ťahať ako prispievať chcem sa opýtať na váš názor, negatívne odpovede samozrejme neberiem :) Chcem si svoj dom postaviť pokiaľ sa dá svojpomocne.

Moje predstavy:

Materiál - v maximálnej možnej miere prírodný čiže drevo (u nás je ho požehnane), kameň, slama (?).

Rozmery, Poloha - ideál by bol 100štvorákov, chcem využiť aj podkrovie. Situovaný má byť na dedine (okrem iného aj kvôli cien pozemkov, ideálne Poráč - ak neviete vygoooglite), niekde na svahu, kockaté domy na štvorcovom vodorovnom pozemku nie sú podľa môjho vkusu.

Vzhľad - kombinácia starého aj nového, bývam na dedine takže tradičné ľudové veci su môjmu srdcu blízke, ale v maštali bývať zase nechcem. Z bungalovu, kockatých miestností a všetkého všedného mám migrénu, dom musí byť určite originálny. 

Životnosť - ako to povedať, nech ma prežije

Na koniec ešte, chcem aby bol môj dom nízkoenergetický resp. pasívny.

Som zvedavý na vaše odpovede :)

Zobrazenia: 12224

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

Nízkoenergetický slamený dom postavený svojpomocne

ale aj táto stavba majiteľa vyšla na cca 90 000 € možno v menšom meriíku by to šlo postaviť lacnejšie, samozrejme ak ste manuálne zručný a dokážete si postaviť prevažnú časť vo vlastnej réžii tak možno áno (tesári sú drahý), len či sa naozaj podarí dodržať rozpočet a udržať istý štandard tak to neviem. Spočítajte si najprv koľko Vás bude stáť prípojka elektriny, plynu , vody,.. ďalej kúrenie, kotol, elektro inštalácie a podobne .... potom túto cenu odrátajte od tých 40 tisíc ktoré chcete do domu investovať.

Kupola zo slamy a hliny v pasívnom štandarde

Tento dom som sledoval a pripadá mi predražený... strechu by som v mojom prípade zvolil zelenú...

Okrem iného je vôbec možné pri slamených (samonosných) domoch dosiahnuť štandard nízko energetického domu?

Ako je to s domami, zapustenými vo svahu, s tým, že máte celý deň slnko z V,J a Z strany? Môžem preposlať vizualizáciu mojej predstavy keď sa nájde chvíľka času...

Napr Villa Vals v menšom a skromnejšom prevedení...

Ak by ste sa rozhodli pre stavbu ala Villa Vals, na čom konkrétnom by ste šetril ? Výkopových prácach ,terénnych úpravách, náročnej hydroizolácii podzemnej časti a hydroizolacii s odolnosťou proti prerastaniu  korienkov na zelenej streche, drenážnom systéme, naročnejších nosných konštrukciách, veľkoplošnom južnom presklení ? Stavby pod úrovňou terénu sú z pravidla drahšie ako tie nad úrovňou terénu. Ak chcete dodržať rozpočet 40k € tak si myslím že budete musieť robiť veľa kompromisov a ústupkov ako vymýšľať fajnotky ....

Pozrite si toto video dozviete sa okrem iného aj to v akých cenách sa pohybujú stavby z prírodných a alternatívnych materiálov.

Prípadne si pozrite pre porovnanie v akých cenách sa pohybujú stavby na kľúč

Garbage warior mám odsledované, čo som si zisťova,l nie sú tieto domy navrhované pre naše klimatické podmienky. P. Raynolds tiež venuje veľa financií napr na recykláciu vody čo pri cenách za kubík v našej dedine je prakticky nenávratné , takže toto riešiť nemusím. Taktiež neviem ako z hygienického hľadiska vplývajú napr pneumatiky a plastové fľaše (napr časom uvoľnujúce chemikáli) na zdravé bývanie.

Myslím, že sa to tu už niekde riešilo, ale ak máte iný názor rád si ho vypočujem.

"strechu by som v mojom prípade zvolil zelenú"  

- Ak chcete šetriť na vstupných invetíciach do domu tak asi ťažko....

  Vyššie nároky pri zelenej streche na : kvalitnú hydroizoláciu , masívnejšie nosné konštrukcie....

Ano suhlasim s tebou! :)

Mám pre Teba dve správy, jednu dobrú a jednú zlú:-). Tá dobrá je, že svojpomocne sa Ti po prijatí mnohých kompromisov dom za 40K € postaviť podarí. Tá zlá je, že na 100m2 môžeš s určitosťou zabudnúť a tiež by som neuvažoval so sadovkami a vybavením (neviem ako si na tom s prípojkami), zvlášť v prípade kedy nám inflácia a iné " európske " vplyvy zvýšia ceny, keďže tvoja stavba bude trvať odhadom 2-5 rokov v závislosti od pracovného nasadenia a financovania. Čo Ti ale môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť je dôsledné plánovanie a podrobná kalkulácia nákladov, ktorá Ti pomôže pri prijímaní kompromisov, ktoré ťa určite čakajú. V každom prípade držím palce.

Vlastnému bývaniu sa vážnejšie venujem iba niekoľko mesiacov, kedy ma kamarát dostal na slamenné doémy, ale pomaly od toho upúšťam. Viem, že moje názory a požiadavky sa budú priebežne meniť. (ale z tých 100štvorákov neuberiem :). So stavaním by som chcel začať budúci rok.

Našiel som si momentálne jeden blog kde je pekne zdokumentovaný celý postup výstavby domu, aktuálne ho študujem:

http://pasivnydom.blog.cz/

Na stránke stavebníctvo.sk akurát hľadám zdroje inšpirácie a odborné rady. Potrebujem dostať do hlavy čo najviac informácií aby následne bolo čo odfiltrovať.

Koncept pasívneho domu od pána Svobodu

Vďaka za článok, toto sa už uberá smerom ktorý si predstavujem. Jednoduché, ako píše autor blbuvzdorné a prakticky si viem takýto dom riešiť svojpomocne. Navyše drevo mám prakticky zadarmo, a spomínané "přihradové vazníky" si viem takisto vyrobiť sám. Ešte raz super článok.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby