Dobrý deň, rád by som sa informoval o tomto spôsobe kúrenia. Uvažujeme nad jeho použitím v byte  70 m2 , tehla, bytový dom je nezateplený postavený v 70 rokoch , Byt je trojizbový na prízemí, pod bytom sú pivničné priestory. 

V súčasnosti sa v byte vykuruje staršími plynovými vykurovacími telesami, spotreba je neskutočná, nedoplatky závratné ....

Primárne sme uvažovali nad  plynovým kotlom a radiátormi, podlahové kúrenie nepripadá v úvahu keďže by boli potrebné ďalšie stavebné úpravy a investícia by bola vyššia . Keďže už nie je možné vyústiť odvod spalín na fasádu bolo by potrebné ťahať komín nad strechu. Čo by nebol problém keďže v byte je niekoľko komínov ktoré by bolo možné vyvložkovať. Ale cena a dĺžka prác bola tiež odradzujúca . V byte totiž žije starší človek ktorý bude musieť byť počas prác v byte a nejaké väčšie stavebné práce, hluk a prach nepripadá v úvahu :-(

Prípadne ešte ma napadá možnosť použitia el. rohoží na podlahy.

Preto nás napadla táto možnosť použitia Infrakúrenia, prípadne v kombinácii s modernizáciou jestvujúcich plynových VT.

Ďakujem za každú radu alebo skúsenosť s týmto systémom. Prípadne za inú možnosť ktorá by bola možná.

Zobrazenia: 11042

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

posledna spotreba  bola  22 172 kWh 

Wikipedia: Year 72 was a leap year starting on Wednesday of the Julian calendar.

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď veľmi pomohla. Tá spotreba by mala byť  nižšia, keďže vysoká spotreba je spôsobená starými vykurovacími telesami ktoré sa nedajú dobre regulovať.

Šialené čísla, mne pri novosavbe s infakúrením vychádza 88,- €/mesiac pri stratách objektu 3760 W, ale výsledok by mal byť ešte lepší, pretože prepočet strát bol robený na teploty int. prostredia pre klasické kúrenie a pri sálavom kúrení by mali byť teploty o 1-3 stupne nižšie, v závislosti od komfortu, ale ukáže prax aké budú pocity a taktiež som pridal dobu odberu el. energie o asi 25%. Bohužiaľ merania budú k dispozícii až koncom roka. Takže možno nie len do pasívneho domu, ale do starej stavby bez eliminácie strát je drahé akékoľvek kúrenie.

Ak ste zavrhli podlahové kúrenie z dôvodu pridanej statickej záťaže a potreby mokrých procesov, alternatívou je suché montované podlahové kúrenie PYD Thermosysteme. Konštrukčná výška je len 23 mm a merná záťaž je vrátane drevenej podlahy 20 kg/m2. 



Riešili sme tento typ kúrenia v jednom našom projekte. Na stropy sme umiestnili infrapanely v bielom prevedení bez rámikov. Dokonca sme z nich spolu so svietidlami vytvorili takú kompoziciu a nasvietili sme ich LED pasmy a sluzia tiež ako čiastočné osvetlenie stropu. Doplnené to je plynovým krbom (kurilo sa tam predtým gamatkami asi ako v tvojom projekte, takže príprava bola) tu je ten projekt http://cubica.sk/projekty/interier/navrh-interieru-bytu/ a niekde možem pozriet foto zo stavby

vyzera to velmi dobre takto skombinovane :-)

ako ste riešili chladenie led pasov? mali by tam byť teploty cez 90 stupňov.

na tej vrchnej strane nie - my sme to davali z vrchnej strany aby to svietilo smerom na strop a na povrchu smerom dole by to tiež nemalo byť horuce - nevykuruje to salavym teplom - bolo my vysvetlene že to ohrieva akumulacne plochy - v nasom pripade podlahu alebo vsetko pevne pred tym

povrchova teplota by mala byť min. 70 a max 110 stupňov smerom dole a na zadnej strane odhadujem 50 (ak to nemá nejaké dve vrstvy čím by to izolovalo) inak by to neemitovalo IR žiarenie, respektíve jeho hustota-intenzita by bola veľmi nízka. Vyzerá to pekne, len som chcel vedieť či ste to aj nejak technicky zabezpečovali alebo akú to bude mať životnosť.

Ja som našiel celkom zaujímavú alternatívu k tvojmu infra kúreniu. Ide o stenové a stropové vykurovanie. Je to vlastne niečo na spôsob podlahového vykurovanie zabudovaného v stene respektíve v strope. Čo sa stropu týka tam by som bol opatrnejší avšak v podlahe a stene sa mi to celkom pozdáva. Ani náklady na energie nie sú vysoké stačí nejaká fotovoltika, tepelné čerpadlo alebo niečo podobné. .

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby