FIRMA

Tepelné čerpadlo a systém podlahového kúrenia octopus vzduch – voda

Chorvátskom Grobe „ Naša ulica “
 Dôvody, prečo projekt „ Naša ulica“ zvolil práve tepelné čerpadlo OCTOPUS:
  • Inteligentné riešenie zo Švédska.
  • Teplo získavané bez vŕtania a kopania.
  • Ako jediné čerpadlo s použitím vlastného podlahového kúrenia.
  • Najlepší vykurovací faktor 5,2 kW.
  • Pracuje rovnako efektívne až do teploty vonkajšieho prostredia -33 °C.
  • Nevyžaduje žiaden doplnkový zdroj vykurovania.
  • Lacná prevádzka.
  • Bez obsluhy, údržby a povinného pravidelného servisu.
  • Najnižšie vykurovacie teploty.
  • Nízka hlučnosť / 45 dB /.
  • Jednoduchosťou automatiky a ovládania.
  • Vysoká úspora energií.
  • Plne ekologické tepelné čerpadlo.
  • Tepelné čerpadlo OCTOPUS bolo skonštruované tak, aby sa objekt sám prispôsobil
  • k meniacim sa poveternostným podmienkam.
  • Ako jedna z mála firiem vyrábajúcich tepelné čerpadlá poskytujeme záruku, že čerpadlo pracuje a získava teplo celoročne, bez ohľadu na počasie, pri vonkajšej teplote až do – 33ºC.
Princíp tepelného čerpadla :
 
Tepelné čerpadlo Octopus systém vzduch –voda, ktoré pracuje na báze trojitého skupenstva vody, kde pri premene pary na vodu alebo ľad vzniká energia, ktorú následne TČ premieňa na teplo a odovzdá do systému.
V jednoduchosti povedané, TČ pracuje na princípe termodynamickej premene plynu na tepelnú energiu.
Tepelné čerpadlo pozostáva z vonkajšej jednotky / chladiča/,  ktorým preteká plyn R290 a je vystavený cyklickému rozpínaniu a stláčaniu za pomoci kompresora. Energia získaná z plynu je odovzdaná vode cez výmenník tepla. Voda zohriata v doskovom výmenníku v tepelnom čerpadle OCTOPUS je spojená s vykurovacím systémom domu.
Plyn R 290 umožňuje čerpanie tepla až do chvíle, kým vonkajšia teplota vzduchu neklesne na -33 °C. Na to, aby sa dalo získať teplo z ľadu, potrebujeme vyššiu mínusovú teplotu, ktorá sa vytvára na vonkajšom výmenníku. Bežná teplota výmenníku je -30° C a závisí od vonkajšej teploty ovzdušia. Zato dokáže pracovať TČ až do -33 °C , a to bez straty účinnosti.
Na rozdiel od iných tepelných čerpadiel vzduch – voda pre TČ Octopus nie je ľad ako izolant. V praxi to znamená, že nie je potrebné ho rozmrazovať a nie sú potrebné žiadne vonkajšie ventilátory.
 
Montáž TČ:
 
Inštalácia TČ nevyžaduje ani osobitný pozemok, ani iné stavebné úpravy na umiestnenie. Vzhľadom na nízku hmotnosť, najviac cca 120 kg, je možné tepelné čerpadlo OCTOPUS aj na streche objektu.
Stavebná úprava spočíva v podstavci tepelného čerpadla s plochou cca 1,0 x1,0 m . Ako je z obrázku zrejmé, TČ pozostáva z vonkajšej jednotky / chladič/ a kompresora. Súčasťou kotolne je ovládací panel, kompresor, expanzná nádoba, havarijný zdroj / 6kWh elektrická špirála /. Všetky spojovacie potrubia sú medené,
 
Dobrá investícia:
 
Keďže životnosť TČ je niekoľkokrát vyššia ako doba návratnosti, vložená investícia sa len zhodnotí. Ceny energií klesať nebudú, dá sa povedať, čím drahšie budú energie, tým efektívnejšia bude prevádzka TČ. Po dlhoročných skúsenostiach v Európe môžeme povedať, že náklady so systémom OCTOPUS sú nižšie až o 2/3 a viac. Vzhľadom k tomu, že systém OCTOPUS nevyžaduje údržbu ani servis, náklady na jeho prevádzku sú minimálne.
 
Ochrana životného prostredia:
 
Tepelné čerpadlo OCTOPUS nespôsobuje úbytok tepla z prostredia. Odoberie z okolia toľko tepla, koľko ho odovzdala okoliu budova. Nespôsobuje ochladzovanie pôdy, podzemných a povrchových vôd ani oneskorenie vegetácie rastlín. Znamená to, že nemôže chýbať teplo odoberané z okolia počas prevádzky čerpadiel. Tepelné čerpadlo OCTOPUS je pre prostredie najprijateľnejším tepelným čerpadlom zo všetkých.
 
Podlahové kúrenie:
 
Pre nedostatok iných možností, väčšina podlahových inštalácií bola donedávna vyrábaná z umelých hmôt, ako aj mäkkej medi s plastovým povlakom.  OCTOPUS išiel ďalej a vytvoril novú kvalitu. Priam revolučný prístup k problematike k ohromujúcim úspechom. Po použití rúrky vyrobenej zo špeciálnej gumy EPDM s vonkajším priemerom 9 mm so životnosťou stanovenou na 80 rokov, bolo vykurovacie médium obmedzené na 13 litrov na 100 m2. Vďaka zavedeniu takéhoto štandardu sa systém podlahového vykurovania OCTOPUS stal jedným z najúspornejších systémov na trhu. Hrúbka betónu môže byť až 50-70 cm na rúrky EPDM, čo znamená čím viac betónu na podlahový systém, tým väčšia akumulačná doska, ktorú stačí nahriať len raz a potom sa len udržuje teplota. Dobrým riešením je tiež umiestnenie systému na vrstve betónového podložia – bez vodorovnej tepelnej izolácie. Takéto riešenie nám umožňuje využitie 8ºC, ktoré dostaneme „do daru“ od prírody, ktoré sú stále získavané z pôdy. Teplota pôdy je 8-12 ºC, záleží od lokality. Odrezanie izolačnou vrstvou v podobe napr. polystyrénu ochudobňuje budovu o takúto možnosť a užívatelia za získanie týchto 8 stupňov musia zaplatiť. Z tohto dôvodu je potrebné zaizolovať obvod budovy do čo najväčšej hĺbky. Ak sa predsa len rozhodneme dať tepelnú vodorovnú izoláciu, tým že systém OCTOPUS udržuje budovu v stálej jednotnej teplote 365 dní v roku, aj ten „NAJ“ polystyrén sa prehreje, a keďže teplo vždy stúpa len hore , znamená to, že síce tepelná izolácia sa zohreje, ale nespôsobí žiadnu zmenu v kúrení iba tú, že sa izolácia musí zohriať a spätne odovzdať teplo podlahe. Je to rovnaké, ako keby ten polystyrén na podlahe nebol. Len proces prehriatia všetkých vrstiev je dlhší. V podstate sú to len vyhodené peniaze za akúkoľvek izoláciu.
 
 
Podlahové kúrenie nie je iba metódou kúrenia zabezpečujúcou vysoký komfort - je to navyše energeticky úsporná metóda. Vďaka podlahovému kúreniu sa dosahuje stála teplota v miestnosti od podlahy až po strop, zatiaľ čo iné vykurovacie systémy spravidla vytvárajú zbytočne vysokú teplotu pri strope, často vyššiu až o 2-3 stupne. Podlahové kúrenie znamená tiež, že tepelné žiarenie z podlahy spôsobuje, že pociťovaná teplota je asi o 1 stupeň vyššia. Preto je možné udržiavať skutočnú teplotu v miestnosti na úrovni nižšej o 1 stupeň, než skutočná teplota. Teplota nižšia o 1 stupeň znamená zníženie spotreby energie asi o 5%.
 
Je dôležité, aby systém podlahového kúrenia bol vyhotovený tak, aby teplota na povrchu podlahy nebola príliš vysoká. V bytoch, kanceláriách a objektoch podobného významu teplota na povrchu 27 stupňov sa obyčajne považuje za najvyššiu prijateľnú, aby nebol citeľný nepríjemný pocit prílišného tepla. V priemyselných podnikoch, ako aj v priestoroch určených na komunikáciu sa za najvyššiu prijateľnú teplotu podlahy považuje 29 stupňov. V praxi však v moderných, dobre izolovaných budovách, ak celá plocha podlahy bude vybavená vykurovacími rúrkami, bude teplota zriedkakedy presahovať 22-23 stupne. V starších budovách sa málokedy vyžaduje teplota povrchu presahujúca 25 stupňov, aby bolo dodané postačujúce množstvo tepla.

www.octopusenergi.sk