Záhradný domček je ideálny na uskladnenie bicykla, záhradného nábytku, sekačky či náradia. Pred jeho kúpou je dôležité premyslieť si, akú veľkú plochu mu môžete vyčleniť. Niekomu stačí malý prístrešok na náradie, niekto sa už teší do svojho letného príbytku. Preto pripravili odborníci z Hornbachu stručný prehľad toho, čo by ste mali pred kúpou záhradného domčeka zvážiť.

 

  1. Je potrebné stavebné povolenie?

Na záhradné domčeky nie je potrebné mať stavebné povolenie a nevzťahuje sa na ne ani povinnosť ohlásenia. Dôležitou podmienkou je ale dodržanie vzdialenosti 2 metre od hranice susedného pozemku. Prípadné zmeny v plánovaní by ste určite mali konzultovať so susedmi aj s príslušným stavebným úradom.

 

  1. Aká veľkosť je ideálna?

Pripravte sa na množstvo rozmerov, veľkostí, dĺžok, v ktorých sa záhradné domčeky vyrábajú. „Zastavaná plocha sa udáva v metroch štvorcových a v ponuke nájdete domčeky od 3 m2 do 33 m2. Výška bočnej steny je od 186 cm do 207 cm. hrúbka podlahy by mala byť minimálne 16 mm, maximálne však 19 mm. Zaťaženie strechy je väčšinou okolo 80 kg/m2. Kvôli preprave je dôležitá aj samotná váha domčeka, ktorá sa pohybuje v závislosti od veľkosti domčeka od 100 kg do 860 kg,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavby v projektových marketoch Hornbach. „V Hornbachu zoženiete napríklad bežný záhradný domček Konsta s úložnou plochou 3,17 m2, výškou hrebeňa 201 cm, hrúbkou stien 19 mm a hmotnosťou 210 kg za 419 eur. Tento záhradný domček možno vďaka svojmu stopercentnému stavebnicovému systému veľmi ľahko zmontovať,“ dodáva.

 

  1. Na akých základoch bude záhradný domček stáť?

Postaviť domček na dobrých základoch je veľmi dôležité. Plocha by mala byť pevná a rovná a nad okolitým terénom vyčnievať o 10 až 20 cm. Najvhodnejším podkladom je betónová doska, zámková dlažba alebo samonosný rošt.

Betónová doska

„Ideálna hrúbka betónu by mala byť 10 – 15 cm, s vnútornou oceľovou výstužou. Doska by mala stáť na štrkovom podklade v nezamŕzajúcej hĺbke. Výhodou týchto základov je ich trvanlivosť. Nevýhodou je však to, že domček zostane na rovnakom mieste takmer naveky,“ radí Richard Klička z Hornbachu.

Zámková dlažba

Zámkovú dlažbu je dobré použiť ako základ pri menších stavbách. Výhodou sú menšie náklady, ich nevýhodou je však to, že domček nie je možné ukotviť napevno.

Samonosný rošt

Najšetrnejšou a najpraktickejšou základovou plochou je samonosný rošt, ktorý je ukotvený na zemných skrutkách zavŕtaných do zeme. Nespornou výhodou je možnosť premiestnenia a minimálne zásahy do profilu záhrady.

 

  1. S podlahou či bez?

Záhradné domčeky sa predávajú s podlahou aj bez podlahy. „Ak sa rozhodnete pre variant bez podlahy, počítajte s tým, že budete musieť podlahu dorobiť. Záhradný domček totiž nesmie stáť len na štrku, kameňoch alebo na tráve. Podmyla by ho voda. Na podlahu môžete použiť betón, drevo alebo dlažbu. Pred položením podlahy je nutné povrch dorovnať kremičitým pieskom a položiť geotextíliu. Budete tak mať istotu, že do podlahy nepresiakne voda,“ hovorí odborník z Hornbachu.

 

  1. Panely alebo fošne?

Záhradné domčeky sa predávajú rozložené a každý z nich má špecifický postup skladania. Zostavovať tak môžete domčeky z panelových blokov alebo z upravených a vyfrézovaných fošní, ktoré sa do seba skladajú ako zruby.

 

  1. Vyklápacie či pevne namontované okná?

Vyberať si môžete aj rôzne typy okien. V ponuke sú záhradné domčeky s otočnými oknami s vyklápacou funkciou alebo s pevne namontovanými oknami, ktoré nie je možné ani otvoriť, ani vyklopiť. V ponuke nájdete výplne z plexiskla, používa sa jednosklo alebo dvojsklo.

 

  1. Je potrebné domček natrieť?

Domčeky sa dodávajú bez náteru a povrchovej úpravy, preto odporúčame materiál ešte upraviť. „Vhodné je použiť farbu s tenkou vrstvou, pretože farbu s hrubou vrstvou vypáli slnko a do dvoch rokov sa môže olúpať. Ideálne by ste mali domček najprv naimpregnovať, týždeň počkať, aby všetko sadlo a až potom natierať. Dve vrstvy farby aplikujte na vnútorné i vonkajšie plochy. Ak máte drevenú podlahu, určite ju natrite nízkooderovým lodným lakom a spodné časti domčeka natrite prostriedkom proti škodcom,“ radí Richard Klička.

 

  1. Akú strešnú krytinu použiť?

Domček si kupujete len so základnou vrstvou lepenky, ktorá je určená ako podklad pod strešnú krytinu. Samozrejme, že môžete mať na streche len túto vrstvu, lepenku je však potrebné zakryť, aby vydržala dlhšie. Na strechu záhradného domčeka sa ale najviac hodí šindeľ. Nezabudnite si rovno kúpiť aj tzv. „klince na šindeľ“, čo sú klinčeky so širokou hlavičkou a krátkou nožičkou na pripevnenie šindľa.

 

  1. Je potrebné namontovať odkvapy?

Aby ste predišli hromadeniu vody okolo domčeka, odporúčame po obvode strechy umiestniť odkvapničky - strešné žľaby a odkvapy. Túto vodu môžete zbierať do sudov s dažďovou vodou a využiť ju napríklad na polievanie kvetov alebo záhrady.   

 

  1. Ako zabezpečiť záhradný domček?

Môžete použiť zadlabací alebo profilový cylindrický zámok. „Zadlabací sa používa prevažne v interiéri na izbové dvere, ale je tiež vhodný do záhradných domčekov. Profilový cylinder je formou cylindrickej zámkovej vložky a patrí k najbežnejším bezpečnostným zámkam pre dvere,“ dodáva na záver Richard Klička z Hornbachu.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 897

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby