Nové bývanie dokáže náš rozpočet poriadne zaťažiť a len málokto si ho bez akejkoľvek finančnej pomoci môže dovoliť. Niektorí sa obracajú na rodinných príslušníkov či známych, čo však v mnohých prípadoch nemusí dopadnúť najlepšie. Môžete si však vybrať aj z iných možností.

Takmer jedna tretina obyvateľstva na Slovensku má strach zohnať si vlastné bývanie, ktorý pramení najmä z obavy neschopnosti splácania úveru. Ide o väčšinou mladých ľudí, ktorí potom bývajú stále u rodičov.


Pri aktuálnom trhu nehnuteľností na Slovensku sa len málokomu podarí zakúpiť si nehnuteľnosť bez dodatočnej pôžičky. Preto je najčastejším prípadom kombinácia osobných úspor a dofinancovania cez úvery resp. hypotéky.


Odborníci na osobné financie radia, nech si záujemcovia o vlastné bývanie najprv vyskúšajú odkladať 150 až 300€ mesačne. Takto zistia, či majú dostatočné rezervy a budú vedieť splácať úver.

  • Ak to dokážu nemali by mať strach z hypotéky.
  • Ak sa im túto sumu nebude dariť odkladať, tak by mali potom redukovať svoje výdavky alebo zvýšiť svoj mesačný príjem.

Pôžička na bývanie verzus hypotéka


K pôžičke na bývanie nemusíte zakladať nehnuteľnosť, nepotrebujete ručiteľa a schvaľovací proces prebieha omnoho menej prísne. Výhodou je, že vo väčšine prípadoch sa časť pôžičky dá využiť aj na niečo iné, nielen na rekonštrukciu. Tiež nie je nutné platiť za znalecké posudky či poplatky na katastri.
V porovnaní s hypotékami sa ale musíte pripraviť na o čosi vyšší úrok. Ponuka úverov je však dostatočne vysoká na to, aby ste si dokázali vybrať to najvýhodnejšie riešenie. Úver je krátkodobý, pričom maximálna doba splácania je zvyčajne do deviatich či desiatich rokov. Kvôli tomu je potom potrebné rátať s vyššími splátkami.

TIP na článok: Aký je rozdiel medzi hypotékou, pôžičkou a úverom?

Nezabudnite na poistenie domácnosti


Neoddeliteľnou súčasťou vlastného bývania, ktorú sa neoplatí zanedbať, je poistenie domácnosti. Zabezpečiť sa dá pred vlámaním, živelnými udalosťami, lúpežou, vandalizmom ale napríklad aj vodou unikajúcou z vodovodných zariadení. Dá sa však poistiť nielen domácnosť, ale aj celé vybavenie i osobné veci.

Záver


Pôžička na bývanie je obľúbená najmä z toho dôvodu, že je možné ju využiť aj na väčšiu rekonštrukciu a zároveň sa dá získať aj bez toho, aby ste museli založiť nehnuteľnosť tak, ako je to v prípade hypoték. Takéto pôžičky však v porovnaní s hypotékami môžu mať vyššie úročenie. Na trhu ich však je pomerne dosť, takže je možné nájsť aj výhodnejšie ponuky.

Foto: Bigstockphoto

Zobrazenia: 387

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby