V súčasnosti sa na Vás tlačia komerčné ponuky s novinkami na úspornejšie vykurovanie a systémy z každej strany. Málo je takých, ktoré neprezentujú konkrétnu značku alebo produkt, a sú písané kúrenármi a ľuďmi, ktorí sa tejto problematike plne venujú. V tomto článku sa dozviete niečo o tom, ako sa nestratiť v ponukách, ktoré ako investor dostanete či už od stavebnej firmy alebo kúrenára. Zo skúseností viem, že v stavebníctve je mnoho „samozvaných kúrenárov“, ktorí začali podnikať pred mnohými rokmi, bez školení, získaných osvedčení a praktických zručností. Isteže, každý nejako začína a mnohí z nich získanou praxou poskytujú veľmi kvalitnú prácu. Žiaľ, aj v súčasnosti je veľa takých, ktorí prácu v stavebníctve „fušujú“ a do radov kvalitných montážnych firiem a živnostníkov vrhajú zlé svetlo, nedôveru a pochybnosti. S trochou nadsádzky si dovolím povedať, že občas je možné stretnúť človeka, ktorý „videl ako sa to montuje a už je kúrenár, stavbár, podlahár,...“.


Ako postupovať, keď chcem kúrenie, s ktorým budem spokojný?

  1. Najdôležitejšou zásadou je Vaše samotné rozhodnutie požadovať kvalitu. Kedysi bola ponuka na trhu pomerne nízka, no dnes je výrobcov a značiek toľko, že je problém si vybrať. Sú medzi nimi kvalitné aj menej kvalitné. Dnes už neplatí to, že by niektorí výrobcovia ponúkajúci kvalitu mali prehnane vysokú cenu. Konkurencia je veľká, takže ponuka kvalitných je za cenu s menším či väčším rozdielom. Aj tu však platí logický princíp, že kvalitný ucelený systém a kvalitné kúrenie sa spája s určitými nákladmi, ktoré budú vyššie ako lacný priemer z dovozu a kúrenie poskladané z produktov mnohých (hlavne lacných) značiek. Naviac, výrobcovia kvalitných produktov si dávajú záležať aj na tom, aby ich produkty odrážali aj kvalitu v technologických postupoch pri výrobe a vzťah k životnému prostrediu. Tieto aspekty lacné značky pochopiteľne vôbec nezohľadňujú a výroba "garážových firiem" prebieha takpovediac "na kolene". O servise po skončení základnej záručnej doby 2 roky sa nedá hovoriť vôbec. Kto nevie poskytnúť kompletný pozáručný servis, tomu sa radšej vyhnite. 
  2. Rozhodnutie o kvalitných výrobkoch však nestačí. Aj ten najlepší systém nemusí fungovať správne, pokiaľ nie je navrhnutý správne projektantom. Ten Vám s výberom značky vie pomôcť, nakoľko má prehľad aj o tom, ktorý výrobca sa špecializuje na konkrétny typ vykurovacieho systému. Taktiež potrebujete správne poradiť ohľadom regulácie. Nemá zmysel čítať si príspevky laikov na fórach, ako odporúčajú to a to. Treba sa na to pozrieť zdravým rozumom a uvedomiť si, že asi Vám poradí lepšie odborník, ktorý sleduje trendy a problematikou sa niekoľko rokov zaoberá, ako laik, ktorý "si niečo prečítal a už vie".
  3. Treťou najdôležitejšou zásadou je spoľahlivá montážna firma alebo kúrenár. O Cechu kúrenárov na Slovensku sa na internete veľa nedozviete a pokiaľ nemáte niekoho, koho Vám známi odporučia, dávate svoju spokojnosť do kolesa lotérie. Na reklamné články ponúkajúce inštalatérske služby sa tiež veľmi spoľahnúť nedá, no pri správnom rozhodnutí o výbere Vám zase pomôže zdravý úsudok a dodržanie týchto krokov:

- Nenechajte sa nalákať na prvotnú zaujímavú (lacnú) cenu!

- Od firmy požadujte, aby vám zagarantovala maximálnu cenu za celý systém alebo ucelené riešenie!

- Ak si vyberáte odborníka na každú profesiu ako kúrenár, podlahár a pod. zvlášť a nezastrešuje to jedna firma, požadujte spoločné stretnutie všetkých za účelom prejednania postupu riešenia a dohodnutia tzv. rezných miest - čiže kto za čo presne zodpovedá. Účelom stretnutia je predísť problémom pri realizácií.

- Zistite, či má firma, pre ktorú Ste sa rozhodli, nejakých spokojných zákazníkov a koľko Vám vedia poskytnúť referencií, ktoré realizovali.

Ak by mal niekto záujem o kvalitu, doporučujem napríklad skúsiť TU. Je tam veľa referencií.

Zobrazenia: 395

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby