Staviate alebo plánujete stavbu rodinného domu? Správne zaizolovanie spodnej stavby je nesmierne dôležité. Aj keď takú dôležitú vec ako hydroizoláciu by mal realizovať skúsený izolatér, je mnoho stavebníkov, ktorý si robia hydroizoláciu z asfaltových pásov svojpomocne. Viete, ako svojpomocne zrealizovať vodorovnú izoláciu základovej dosky proti zemnej vlhkosti?

Spoločnosť Icopal ponúka široké portfólio spoľahlivých hydroizolácií pre spodné stavby. Hydroizolačné nátery a asfaltované pásy tejto značky umožňujú izolovať základy spoľahlivo, bezpečne a bez rizika. A ako radíme postupovať?

Naneste penetračný náter

Základovú dosku rodinného domu možno izolovať, keď je betón dostatočne vyzretý. Podklad sa musí dôkladne vyčistiť a ošetriť jednou vrstvou penetračného náteru. Odporúčame použitie modifikovaného, asfaltového penetračného náteru Siplast Primer® Speed SBS s krátkou dobou schnutia. V porovnaní s bežným penetračným náterom zaručuje až 7-krát rýchlejšie schnutie a 2,5-krát hlbšiu penetráciu podkladu. Výsledkom je viac než dvojnásobne lepšia priľnavosť asfaltového pásu k podkladu. Po zaschnutí sa na podklad natavia asfaltové pásy – modifikované alebo oxidované.

Vyberte kvalitný asfaltový pás

Aplikovanie asfaltového pásu s nedostatočnými parametrami je najčastejšou chybou pri izolácii spodnej stavby. Príliš tenkým a lacným pásom sa treba vyhnúť. Asfaltový pás by mal mať dostatočnú hrúbku (odporúča sa hrúbka 4mm) a pevnú nosnú vložku (najlepšie sklo-tkaninu), aby bol pás dostatočne odolný proti mechanickému poškodeniu či už v priebeho natavovania, alebo aj po jeho natavení.

Odporúčame aplikovať iba kvalitné modifikované asfaltové pásy. Oproti bežným pásom majú vyššiu odolnosť proti prerazeniu a roztrhnutiu, nelámu sa ani pri nízkych teplotách, majú dlhšiu životnosť a bývajú aj spoľahlivou protiradónovou hydroizoláciou. Takým je napríklad pás modifikovaný SBS elastomérom, Icopal P Base 35ww Speed Profile® SBS, s hrebeňovým profilom na spodnej strane. Vysoko spoľahlivý je asfaltový pás Fundament 4,0 Speed Profile® SBS, s garantovanou hrúbkou viac ako 4 mm. Výnimočný je tým, že na vrchnej strane má fóliu odolnú proti 6-mesačnému pôsobeniu UV žiarenia, aby nezakryté zaizolované konštrukcie odolali slnečnému žiareniu. Pás ochráni základy pred radónom, prerastaním koreňmi aj biologickou koróziou. Hrebeňový profil na spodnej strane pásu umožňuje plnoplošné, pevnejšie a rýchlejšie natavenie.

Pozor na správnu aplikáciu

Hydroizolačný asfaltový pás by mal byť vždy plnoplošne natavený na napenetrovaný podklad. Chybou je, ak je pás len voľne položený a zvarený v spojoch, alebo natavený len bodovo. Asfaltový pás sa natavuje plynovým horákom. Počas natavovania horákom sa nesmie prepáliť, pretože tým dochádza k zničeniu materiálu. Čelné a bočné presahy medzi susednými pásmi v jednej vrstve musia byť široké najmenej 10 cm. Dôkazom o správnom natavení pásu sú asfaltové výliatky v spojoch pásov v šírke cca 1-3 cm.

Spoje, detaily a prestupy cez hydroizoláciu

Najčastejšie poruchy hydroizolácie bývajú v zle zrealizovaných spojoch, alebo prestupoch cez hydroizoláciu. Spoj asfaltových pásov realizujte tak, že presah pásov, ktoré roztavíte horákom, bude najmenej 10 cm. Aby bola izolácia dokonale funkčná, treba na základovej doske správne izolovať detaily, napr. vodovodné a kanalizačné prestupy. Na ich izoláciu odporúčame tekutú hydroizoláciu Siplast Elastic Speed PUR, ktorá je špeciálne určená na tesnenie detailov a prestupov rôznych prvkov cez izoláciu. Je vhodná pre aplikáciu na rôzne typy povrchov (betón, oceľ, plasty, sklo a pod.) Nanáša sa štetcom alebvo valčekom v dvoch vrstvách. Po nanesení prvej vrstvy sa na detail aplikuje elastická polyamidová nosná vložka, ktorá sa následne prekryje druhou vrstvou tekutej hydroizolácie. V prípade realizácie hydroizolácie podpivničeného objektu, hydroizolácie proti stekajúcej alebo tlakovej vode odporúčame zveriť realizáciu špecializovanej firme. Ak sa robí svojpomocne, často dochádza k pochybeniam a náprava škôd je náročná, nákladná a občas dokonca úplne nemožná.

Zobrazenia: 3618

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby