Ako uspieť v skrátených kolách prideľovania poukážok na OZE

Aprílové 7. kolo prideľovania poukážok na kúpu a inštaláciu fotovoltických panelov netrvalo ani 6 minút. Získalo v ňom poukážky v hodnote 1 mil. EUR spolu 339 domácností, z toho iba 55 na systémy bez využitia elektrických akumulátorov. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) upozornila na to, že neustále pretrváva záujem zo strany domácností o poukážky na využívanie OZE (Obnoviteľných zdrojov energie) a tak kolá s menšími alokáciami môžu trvať krátko.

 

Na druhej strane sa v tomto roku podľa zverejneného harmonogramu SIEA výrazne skrátil čas medzi jednotlivými kolami. Naďalej platí, že domácnosti do 30 dní od vydania poukážok na kúpu a inštaláciu zariadení na využívanie OZE ich musia odovzdať spolu s podpísanými zmluvami zhotoviteľom. Na ich využitie a podanie žiadostí o preplatenie majú tri mesiace. Z projektu Zelená domácnostiam s celkovým rozpočtom 45 mil. eur bolo doteraz preplatených vyše 5 500 poukážok za viac ako 12 mil. eur. Ďalšie poukážky v hodnote takmer 6 mil. eur už majú domácnosti k dispozícii alebo čakajú na preplatenie.

 

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov a zároveň aj predajcu fotovoltických zostáv, firmy THERMO|SOLAR Žiar, radí verejnosti ako uspieť pri získavaní dotácie z projektu Zelená domácnostiam: „Nový systém častejších kôl s nižšou výškou dotácie môže znamenať, že spočiatku bude neuspokojených žiadateľov viac a niektorí budú musieť podávať žiadosť opakovane. Preto odporúčame mať v prvý deň od prvej minúty spustenia ďalšieho dotácií všetko pripravené. Ak nechcete zmeškať vyhlásenie termínu ďalšieho kola dotácií, zapíšte sa do nášho newslettru alebo vyplňte cenový dopyt. V oboch prípadoch vás upozorníme na začiatok kola emailom. Skôr ako začnete uvažovať o dotácii, oboznámte sa s podmienkami podpory projektu Zelená domácnostiam. Majte na pamäti, že od apríla 2017 sú dotácie na obnoviteľné zdroje energie vyhlasované pravidelne každý mesiac. Pozrite si harmonogram jednotlivých kôl v roku 2017.“

 

Na začiatok odporúča záujemcom uistiť sa, že spĺňajú podmienky na udelenie dotácie. Potom by mali nasledovať tri kroky k získaniu dotácie: konzultácia s odborníkom, požiadanie SIEA o vydanie poukážky, registrácia poukážky u zhotoviteľa.

 

,,Pri konzultácii riešení na danú oblasť s odborníkom z THERMO|SOLARU si vyplňte on-line formulár a zistite, aké riešenie je vhodné pre vašu situáciu a peňaženku a aká je výška dotácie pre dané riešenie. Získate tým odporúčania k vybavovaniu dotácií, oznam o spustení ďalšieho kola a ďalšie tipy k efektívnemu využitiu OZE. V tomto kroku získate aj možného zhotoviteľa, ktorý vám dodá a odborne namontuje vybrané riešenie. Neodporúčame si tovar kupovať samostatne a až potom hľadať zhotoviteľa. Dotáciu si, na rozdiel od minulosti, môžete uplatniť len z faktúry zhotoviteľa. Samostatným nákupom by ste o väčšinu dotácie prišli. Ak už máte vybraného zhotoviteľa a konkrétne riešenie aj s cenovou ponukou, požiadajte o poukážku u SIEA. O poukážku neodporúčame žiadať skôr, ako si u vybraného zhotoviteľa neoveríte, že je schopný zariadenie do 3 mesiacov od vydania poukážky dodať. Táto lehota platí pre všetky kolá v r. 2017. O poukážku môžete po spustení ďalšieho kola požiadať iba cez internet na stránke: http://zelenadomacnostiam.sk/sk/ziadost-o-poukazku/ (ale až po spustení daného kola). Prichystajte si aj všetky údaje o nehnuteľnosti, na ktorú chcete umiestniť zariadenie na OZE, vrátane údajov z katastra nehnuteľností. V žiadosti musíte uviesť katastrálne územie, súpisné číslo nehnuteľnosti uvedené na liste vlastníctva a číslo listu vlastníctva,“ vysvetľuje A. Gottas.

 

Ďalej upozorňuje, že pri vypĺňaní žiadosti treba dobre zvážiť, ktoré uprednostňujúce podmienky záujemca spĺňa, pretože najmä ak je z Bratislavského kraja, je splnenie týchto podmienok v podstate nevyhnutné na získanie poukážky.

 

            „Po vyplnení formuláru bude odoslaná na vašu e-mailovú adresu správa, ktorú treba čo najskôr potvrdiť.  Až kliknutím na linku v potvrdzovacom emaile je dokončený celý proces vyplnenia žiadosti. Pre úspešnosť žiadosti o vydanie poukážky je rozhodujúce uplatnenie uprednostňujúcich kritérií a čas, kedy domácnosť potvrdí záujem o poukážku v emaile.  Ak potrebujete opraviť údaje v žiadosti, odkaz „POTVRDIŤ“ v mailovej správe ignorujte a vyplňte si novú žiadosť. Ak v e-mailovej správe kliknete na „POTVRDIŤ“, podať novú žiadosť o vydanie poukážky je možné najskôr po uplynutí 30 dní resp. po oznámení SIEA, že žiadate o jej zrušenie. O poukážku žiadajte až v čase, keď máte zariadenie vybrané a budete ho môcť v dohodnutom termíne inštalovať. Zaregistrujte poukážku u zhotoviteľa a vyberte si termín inštalácie. Platnosť poukážky je len 30 dní od jej vydania. Do tejto lehoty ju musíte odovzdať zhotoviteľovi a ten ju musí zaregistrovať v SIEA a požiadať o jej preplatenie musí do 3 mesiacov od jej vydania“ zdôrazňuje A. Gottas. 

 

Prečo si vybrať THERMO|SOLAR Žiar

-          Je to silný partner so zárukou kvality.

-          Najväčší dodávateľ solárnych riešení v strednej Európe.

-          Produkty sú certifikované s garanciou až 12 rokov.

-          Výroba a vývoj na Slovensku - originálny výrobca zo Slovenska so 40 ročnou tradíciou + nemeckou kvalitou a know-how.

-          Najvýhodnejšia cena a montáž. Najlepšia cena priamo od výrobcu. Najhustejšia sieť certifikovaných montážnych a servisných partnerov na Slovensku.

-          Riešenie pre malých aj veľkých, od domácností po veľké a atypické inštalácie.

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

 

Zobrazenia: 229

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby