Meranie indexu stavebnej nepriezvučnosti R΄w deliacej priečky s PhoneStar TRI in situ. Kvality zvukovej izolácie PhoneStar sa sústavne potvrdzujú pri každej realizácii odhlučnenia stien, stropov a podláh. Počet týchto realizácií sa vždy zvyšuje a aj zaujímavosť jedinečných riešení.


V mesiaci august sa v tomto roku (2011) uskutočnilo miestne meranie deliacej konštrukcie vytvorenej pomocou dosiek PhoneStar TRI. Toto meranie vykonávala spoločnosť eurOpus Hangtechnikai Kozpont v meste Budaors (Maďarsko) v novostavbe bytového domu.
Deliaca priečka bola zabudovaná do neobývaného bytu, v ktorom sa nenachádzali interiérové dvere, ktoré by dokonale uzatvárali miestnosti. Preto sa tieto otvory dočasne zatvorili na to vhodným materiálom. Napriek týmto opatreniam sa pri vyhodnocovaní výsledkov jednotlivých meraní brali do úvahy aj chyby merania vzniknuté vplyvom hluku šíriaceho sa priľahlými konštrukciami.

Presná skladba deliacej priečky je uvedená na nasledujúcej schéme.

Nosná časť deliacej konštrukcie bola vytvorená z profilov Hilti o hĺbke 30 mm a celková plocha priečky bola 12 metrov štvorcových. Vytvorený nosný rám sa po krokoch dopĺňal o jednotlivé vrstvy. Cieľom takéhoto postupu bolo to, aby sa mohli namerať rôzne typy riešenia – od konštrukcie predsadenej steny až po samostatne stojacú priečku.

Vďaka meraciemu zariadeniu MLSSA sa merania mohli veľmi rýchlo vykonať s vysokou presnosťou so zohľadnením sekundárnych zvukov. Prestoje na montáž ďalších vrstiev boli vďaka jednoduchosti montáže dosiek PhoneStar TRI veľmi krátke a meranie mohlo pokračovať plynulo.


Hodnoty indexu stavebnej nepriezvučnosti pri jednotlivých skladbách:

Skladba R’w
1 vrstva drevovláknitej dosky a PhoneStar TRI 40dB
2 vrstvy drevovláknitej dosky a PhoneStar TRI 50dB
2 vrstvy drevovláknitej dosky a PhoneStar TRI + 1 vrstva sádrokartónu 50dB
3 vrstvy drevovláknitej dosky a PhoneStar TRI + 1 vrstva sádrokartónu + výplň vlna 62dB
4 vrstvy drevovláknitej dosky a PhoneStar TRI + 2 vrstvy sádrokartónu + výplň vlna 64dB !

 

Vplyvom tohto, že sa merania uskutočnili na mieste (in situ) a nie v laboratórnych podmienkach, vznikla pri poslednej sérii merania veľká chybová odchýlka. Vďaka nezabudovaným interiérovým dverám a zvuku šíriaceho sa priľahlými konštrukciami bolo nutné presne stanoviť odchýlku v meraniach, aby bolo možné presne stanoviť hodnotu indexu stavebnej nepriezvučnosti R΄w. Vďaka tejto nepresnosti sa po namontovaní poslednej vrstvy PhoneStar TRI + drevovláknitá doska + sádrokartón zvýšil index stavebnej nepriezvučnosti len o 2 dB. Z tohto zistenia bolo možné predpokladať, že po montáži posledných troch vrstiev sa zvýšil index stavebnej nepriezvučnosti o 10 dB. Odhadovaná hodnota indexu stavebnej nepriezvučnosti kompletnej rámovej priečky je cca. 70 dB.
Z vykonaných meraní bol zrejmí aj fakt, že príspevok sádrokartónu k zvuko-izolačnej schopnosti konštrukcie je zanedbateľný a jeho úlohou je vytvorenie ochrannej a povrchovej úpravy pre PhoneStar TRI.


Na záver je možné konštatovať, že pomocou predsadenej steny s PhoneStar TRI s hrúbkou 60 mm je možné dosiahnuť index stavebnej nepriezvučnosti R΄w = 50 dB a pomocou kompletnej konštrukcie o hrúbke 150 mm je možné vytvoriť deliacu priečku medzi dvoma susednými bytmi, ktorá spĺňa požiadavky STN 73 0532.
Tieto merania potvrdzujú, že technológia dosiek PhoneStar je ideálna na zvukovú izoláciu konštrukcií, kde je požadovaná malá konštrukčná hrúbka. PhoneStar je ideálny na plnenie zvýšených akustických požiadaviek aj v špecializovaných stavbách.


Meracie prístroje:
Brüel&Kjaer 4006 mikrofon
RME Octamike mikrofon zosilovač
MLSSA meracie zariadenie
Genelec 1032 ozvučenie

Bližšie informácie a vykonávateľ meraní:
eurOpus Hangtechnikai Központ Kft
1061 Budapest, Jókai tér 10.
e-mail: kishonti@oktopus.hu
mobil: +36 30 999 6000

 

Zobrazenia: 1019

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby