Steve Jobs a spoločnosť Apple sú neoddeliteľné priniesli nám mnoho revolučných zariadení a inovácií. Produkty Apple sú synonymom vysokej úrovne estetického i technického prevedenia. To sa odráža aj v návrhu novej budovy centra pre výskum a vývoj, ktorá si už vyslúžila prezývku "materská loď". Na návrhu tohto projektu sa veľkou mierou podieľal aj Steve Jobs s jeho revolučnými nápadmi a inšpiráciami.

 

Už od roku 1976 sídli spoločnosť Apple v Kalifornii, v malom mestečku Cupertino na adrese Infinite Loop. V roku 1993 tu bol na ploche 79 000 m2 postavený areál pod názvom Campus, ktorého štruktúra je naozaj podobná univerzitnému areálu - je tvorený šiestimi hlavnými budovami, zasadenými do zelene.

 

Podobný a zároveň úplne odlišný koncept bol zvolený pre budúce rozšírenie sídla o stavbu s názvom Campus II. Potrebné pozemky o rozlohe 0,7 km2, ktorých odhadovaná cena je 460 miliónov dolárov, získavala spoločnosť Apple postupne až do roku 2010. (Za účelom eliminácie prípadných špekulatívnych cien, ktoré by v prípade značky Apple určite vyskočili do astronomických výšok, bol odkúpenie realizovaný pod menom spoločnosti Hines Interests.) Najväčšia časť pozemkov tvoril areál bývalého sídla spoločnosti HP na ploche 400 000 m2, ktorého odhadovaná cena bola 300 mil dolárov.

 

 

 

Odhadovaná cena novodobého Kolosea má byť 500 miliónov dolárov a jej vyprojektováním bol poverený renomovaný ateliér Foster + Partners. Plocha stavby je 260 000 m2, bude obsahovať okrem iného podzemné parkovisko, oddelenie kancelárií, výskumu a vývoja, auditórium pre 1000 divákov, zamestnanecké fitnes centrum a taktiež kaviareň pre 3000 návštevníkov. Nová budova pojme 13 000 zamestnancov a podľa plánov Apple by mala byť dokončená v roku 2015. V južnej časti pozemku bude vybudované poschodové parkovisko.

 

 

 

Lord Foster vypracoval plán obnovy a doplnenia zelene pre vytvorenie parku vo dvorane centrály i jej okolí. Tým projekt tejto ohromnej "materskej lode Applu" prispeje k zlepšeniu koeficientu zelene a bude svojim užívateľom poskytovať priestor pre šport a relaxáciu, rovnako ako tomu je u predchádzajúcej budovy "Campus".

 

Súčasťou stavby má byť aj vlastná elektráreň, ktorá bude primárnym zdrojom elektriny pre budovu. Elektrická energia bude vznikať spaľovaním biomasy a bioplynu.

 
Nájsť viac podobných fotografií na Stavebnictvo.sk - Pre tých čo pomáhajú, alebo chcú lepšie bývať.

Zdroj : worldarchitecturenews

architecture design, modern architecture, and green architecture

Zobrazenia: 847

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o November 22, 2011 na 14:59

moc zaujímavá stavba...pripomína mi to urýchlovač v CERNE :


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o November 13, 2011 na 15:33

...mne sa to páči ... konečne niekto, kto si osadí stavbu veľkoryso do zelene ... akurát, keď prší a potrebujete prejsť z jedného konca na druhý a cestou postretávate pár kolegov, tak vám to môže trvať pekne dlho ...


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o November 9, 2011 na 20:00

špekulujem nad tou stavbou... Dizajn je celkom fajn, charakter budovy si do cela odzrkadluje filozófiu Apple (jednoduché, zaoblené, elegantné) - tak trošku nadzemný CERN (urýchľovač častíc) :)Mne akurát tie čísla trošku zmätú: keď si pomyslím, že Appleáci potichu vykupovali pozemky cca 460Eur/m2 (jedná sa o 0,7km2, tak neviem si predstaviť ako by to vyzeralo keď by tam cenami začali špekulovať?

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby