Jubilejný X. ročník Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR vyvrcholil slávnostným odovzdaním sošiek víťazom za prítomnosti hostí z odbornej, verejnej a spoločenskej sféry. Ceny sa už tradične odovzdávali v šiestich kategóriách – Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér. Okrem týchto šiestich oficiálnych víťazov sa udelila aj cena verejnosti, ktorú na základe internetového  hlasovania získalo dielo Otio, Dom pri fare autora Sebastiana Nagyho. „Bronzový domček CE.ZA.AR-a“ – sošku akademického sochára Jána Hoffstädtera – laureáti súťaže prevzali od významných osobností spoločenského života a partnerov akcie.

Do súťaže CE.ZA.AR 2011 architekti prihlásili celkovo 99 diel, čo je najvyšší počet v doterajšej histórii ceny. Zároveň bol najvyšší počet diel, ktoré porota vybrala pre osobnú obhliadku. Medzi nominácie sa nakoniec dostalo 18 diel, z ktorých sme slávnostne vyhlásili 6 víťazov a cenu verejnosti. Rozhodovanie poroty bolo pomerne ťažké, keďže všetky tohtoročné nominácie sa vyznačovali architektonickou kvalitou, precíznosťou a potrebnou vynaliezavosťou návrhov.

Hodnotí jubilejný ročník súťaže predseda Slovenskej komory architektov, Ing. Arch. Juraj Šujan.

 

Víťazi CE.ZA.AR 2011

Cena verejnosti získal: OTIO, Dom pri fare
Autor: Sebastian Nagy

V kategórii exteriér: MÓLO – kultúrny pavilón
Autori: Martin Lepej, Michal Riabič, Richard Murgaš

V kategórii rekonštrukcia a obnova budov: Centrum sociálnych služieb
Autori: Miloslav Dulík, Branislav Rzyman

V kategórii občianske a priemyselné stavby: Centrála firmy Phoenix Zeppelin
Autori: Branislav Hovorka, Štefan Moravčík, Martin Paulíny

V kategórii bytové domy: Nízkoenergetický bytový komplex Minergo
Autori: Juraj Hantabal, Michaela Hantabalová

V kategórii rodinné domy: Rodinný dom Medzi stromami
Autor: Viktor Šabík

V kategórii interiér: Kníhkupectvo Alexis
Autori: Martin Jančok, Aleš Šedivec

Zdroj : www.ce-za-ar.sk

Zobrazenia: 1752

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o November 14, 2011 na 10:40

KRISTINA PRESNE TAK:)


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o November 13, 2011 na 15:37

... ťažko posudzovať z pár fotiek, ale porota pri CE.ZA.R-ovi na rozdiel od nás, všetky tie stavby navštívi a zažije na vlastnej koži ... verte, že je to nielen o dizajne, ale aj o dispozícii, materiáloch, svetelných a iných efektoch a celkovej karme diela ...


ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o November 8, 2011 na 18:04

:) nezabudajte ze sa vybera z toho co sa postavilo! tu niede o to co nove sa vymysli, ale ako to funguje. najlepsie vyuzitie, najlepsie materialy...atd.

architektura zacina este predtym nez sa zacne kopat:)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing. Juraj Karlík o Október 18, 2011 na 20:39

Súhlasím, tie fotky sú možno tak trochu umelecké, ale vôbec nemajú výpovednú hodnotu o skutočnom charaktere stavieb... nepochybujem, že sú to krásne a premyslené diela, ale chcelo by to fakt lepšie fotky. PS - Interiér kníhkupectva je možno pekný, ale funkčne nie dobre vyriešený... ale o to v tejto súťaži asi nešlo :-)


ŠTUDENT
Komentár osoby Ing. Radoslav Karásek o Október 17, 2011 na 21:55

Ľúbi sa mi to kníhkupectvo. Inak ja by som videl chybu najskôr v tých fotkách. Na dobrej fotke vyzerá aj smetisko nádherne. A v tomto prípade to platí opačne.


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Október 17, 2011 na 17:28

hmmm... nie sú zlé,ale som čakal trošku viac. Budovu Phoenix Zeppelinu poznám, lebo to stavajú v BB pri dialnici a fasádu vidieť (každý týždeň prechádzam 5-6krát okolo neho) - je to príjemne netradičné, ale že by stavba roka? Možno že sa zdá, že vymýšľam, ale keď sa rozhliadnem na stavebníctve pozbieram podarenejšie stavby. Ak tieto budovy sú najlepšie stavby na Slovensku, tak architektúra sa nepohla nikde za posledných 80rokov. Alebo Mies v.d Rohe a F.L. Wright vymysleli moderný minimalizmus z čoho budú profitovať architekti ešte 100 rokov. Vila Tugendhat v Brne, postavený v 1930 vyzerá modernejšie a premyslenejšie oproti týmto stavbám. :(


© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby