Aupark Košice rok od začiatku výstavby pozná viac ako polovicu nájomcov

Spoločnosť HB Reavis Slovakia, investor projektu Aupark Košice, dnes za účasti MUDr. Richarda Rašiho, PhD, MPH, primátora mesta Košice, spravila odpočet prác vykonaných od začiatku výstavby nákupno-zábavného centra. Od januára 2010 spoločnosť preinvestovala len na projekty vo verejnom záujme viac ako 7 miliónov eur. Do konca výstavby na tieto účely preinvestuje ďalších 3,5 milióna eur. Využitie týchto finančných prostriedkov je viazané na preložky a modernizáciu infraštruktúrnych sietí v území, výstavbu štvorprúdovej verejnej komunikácie, rekonštrukciu križovatiek a semaforov či pootočenie pamätníka a rekultiváciu celého územia. Nad rámec týchto prác sa investor zaviazal ku zachovaniu kultúrneho dedičstva formou spätného transferu historických artefaktov, základových múrov novovekého opevnenia kruhového tvaru – citadely. Tieto boli podľa záverov archeologického prieskumu a rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Košice umiestnené do podzemia objektu Aupark a na ďalšie miesta určené pamiatkarmi na južnej strane Námestia osloboditeľov. Náklady na záchrannú akciu ku dnešnému dňu presiahli sumu 500 tis. EUR.

„Približne rok od prvého výkopu môžeme s radosťou konštatovať, že výstavba nákupno-zábavného centra v Košiciach prebieha podľa stavebného harmonogramu. Projekt sa teší dôvere bankového sektora i potenciálnych nájomcov obchodných priestorov. Napriek pretrvávajúcemu útlmu svetovej ekonomiky je financovanie projektu Aupark Košice plne zabezpečené, a to prostredníctvom bankového domu Tatra Banka, a.s., pričom výška poskytnutých bankových zdrojov predstavuje najväčšiu finančnú angažovanosť slovenskej banky v minulom roku na slovenskom úverovom trhu. Viac ako polovica zo 161 obchodných prevádzok už navyše pozná svojich budúcich nájomcov,“ bilancuje stav projektu Roman Karabelli, zástupca spoločnosti HB Reavis Slovakia.


Súčasne s výstavbou nákupno-zábavného centra Aupark Košice sa realizuje aj výstavba jedenásťpodlažnej administratívnej budovy Aupark Tower. Táto bude integrálnou súčasťou projektu Aupark Košice a na trh s kancelárskym priestormi v Košiciach prinesie takmer 12 000 m2 nájomnej plochy v najvyššom štandarde. V súčasnosti prebiehajú rokovania s viacerými spoločnosťami s celoslovenskou pôsobnosťou. Investor má podľa prejaveného záujmu signály, že tieto prémiové priestory prilákajú aj mnoho lokálnych firiem, ktoré budú mať záujem etablovať sa na lukratívnej adrese.

Projekt Aupark Košice po plánovanom dokončení na jeseň tohto roku prinesie obyvateľom a návštevníkom mesta na troch podlažiach a takmer 34 tisíc metroch štvorcových 161 prevádzok a 1100 parkovacích miest, a takmer 12 tisíc metrov štvorcových prenajímateľnej kancelárskej plochy. V neposlednom rade so sebou

prináša aj približne 800 nových pracovných miest. Celkové predpokladané náklady na stavbu odhaduje spoločnosť vo výške 93 miliónov Eur (2,8 mld. Sk). Spoločnosť zároveň buduje modernú štvorprúdovú verejnú komunikáciu na Námestí osloboditeľov, ktorú po kolaudácii odovzdá mestu Košice do užívania.

Zdroj : www.hbreavis.com

Zobrazenia: 2708

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby