Bratislava je slnečnejšia ako Paríž. Treba tomu prispôsobiť aj zasklenie.

Bratislava, 25. marca – Vedeli ste, že Bratislava má viac slnka ako Paríž? Slnečné žiarenie v regióne Bratislavy, Nitry a juhozápadného Slovenska dosahuje priemerné hodnoty slnečného žiarenia na vertikálne plochy na úrovni 904 - 907 kWh/m2. To je hodnota porovnateľná s priemernou úrovňou slnečného žiarenia napríklad chorvátskeho Záhrebu, Slovinska či niektorých regiónov na severe Španielska. Výskum uskutočnilo Joint Research Centre Európskej komisie.

Takéto klimatické podmienky a s tým súvisiace slnečné žiarenie len podčiarkujú dôležitosť výberu správneho zasklenia na budovách. To, že táto otázka je v našich končinách nanajvýš aktuálna preukazujú aj spomínané merania. „V našich podmienkach sa ukazuje ako výhodné inštalovať okná s nízkym solárnym faktorom „g“. Platí to najmä v pre väčšie zasklené plochy, ako sú zimné záhrady či terasy a to najmä ak majú južnú alebo západnú orientáciu,“ vysvetľuje Michal Hronský zo spoločnosti Guardian.

 

Najmä v letných mesiacoch, kedy sa do okien opiera viac slnečného žiarenia, majú miestnosti tendenciu prehrievať sa. To môže znamenať nielen nepohodu, ale aj nepriaznivý dopad na zdravie, v každom prípade však zvýšené náklady na klimatizovanie miestností. „Chladenie je niekoľkonásobne drahšie ako ohrev vzduchu. V takomto prípade je vhodným riešením zasklenie s vysokou úrovňou solárnej ochrany a zároveň vysokou priepustnosťou svetla,“ dodáva Michal Hronský.

Práve priepustnosť svetla výrazne ovplyvňuje celkovú energetickú spotrebu budovy už len tým,  že čím viac svetla prepustí, tým menej energie spotrebujeme na umelé osvetlenie počas dňa. Naviac, slnkom zaliate interiéry majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie, šťastie, komfort či produktivitu.

 

Na trhu sú účinné a preverené produkty, ktoré obmedzujú prehrievanie interiéru a tým aj znižujú klimatizačné nároky. „Naši zákazníci si často vyberajú produkty ako Guardian SunGuard, či Guardian ClimaGuard. Dávajú im prednosť pred interiérovými, či exteriérovými tienidlami najmä pre ich účinnosť, prevádzkovú efektivitu a odolnosť. Tieto sklá majú okrem toho priaznivé hodnoty koeficientu priestupu tepla. V prípade dvojskiel je to až 1,0 [W/m2.K] a u trojskiel dosahuje táto hodnota až 0,5 [W/m2.K], čo výrazne obmedzuje tepelné straty najmä v zimnej sezóne,“ uzatvára Michal Hronský.

 

Online aplikácia s výsledkami výskumu slnečného žiarenia v Európe 

 

O spoločnosti Guardian

 

Guardian je globálny výrobca plochého skla, hotových výrobkov zo skla, izolácie zo sklených vlákien a ďalších stavebných materiálov pre komerčné a rezidenčné stavby. Vedenie spoločnosti sídli v Auburn Hills v americkom štáte Michigan. Súčasťou spoločnosti je aj SRG Global Inc., ktorá je jedným z najväčších globálnych dodávateľov vysoko kvalitných lakovaných a pochromovaných plastových dielov pre automobilový priemysel. Vďaka vlastnému výskumu v Science & Technology Center udáva Guardian inovačné trendy v technológii nanášania tenkých povlakov z ušľachtilých kovov na sklo magnetronovou metódou a v ďalších vyspelých technológiách. Guardian spolu s dcérskymi spoločnosti a pobočkami zamestnáva 18000 ľudí vo výrobných  podnikoch v Severnej Amerike, Európe, Južnej Amerike, Ázii, Afrike a na Blízkom a Strednom východe. Viac informácií nájdete na http://www.guardian.com.

Zobrazenia: 247

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby