Dni otvorených drevostavieb 2017 pomohli zodpovedať mnoho otázok

Nestihli ste tohtoročné Dni drevostavieb? Obráťte sa na M-House!

Počas Dní otvorených drevostavieb, ktoré sa konali 6. - 7. 10. 2017, si mohli všetci záujemcovia o realizáciu drevostavby prísť pozrieť niekoľko sprístupnených stavieb. Firma M-House, ktorá sa radí medzi špičku vo výstavbe pasívnych drevodomov, sprístupnila jednu zo svojich stavieb. V Ratkovciach v okrese Hlohovec sa mohli návštevníci detailne pozrieť a informovať ohľadom realizácie difúzne otvorenej drevostavby s použitím CLT panelov, so sedlovou strechou, ktorá je ideálny príklad moderného prevedenia tradičného štýlu. K dispozícii boli pracovníci firmy M-House aj samotný majiteľ domu, ktorí ochotne zodpovedali na akékoľvek otázky. Ak sa vám nepodarilo v tomto čase navštíviť sprístupnený dom, prečítajte si odpovede na najčastejšie otázky, ktoré odzneli a odznievajú ohľadom drevostavieb. Odpovedá Ing. Petra Jakubová z firmy M-House.

Aká je štandardná dĺžka výstavby drevodomu?

Dĺžka výstavby je vždy otázkou veľkosti a zložitosti každej stavby. Priemerne však výstavba 3 – 4-izbového rodinného domu  trvá 3 - 5 mesiacov. V prípade, že si zákazník nevyberie ponúkané štandardné vybavenie, dokončenie interiéru domu na kľúč závisí od náročnosti požiadaviek klienta. Dôležitú úlohu samozrejme zohráva aj ročné obdobie a počasie, v ktorom sa stavba realizuje.

Aké sú hlavné výhody drevostavieb oproti murovaným stavbám?

V prvom rade je to rýchla výstavba drevodomu. Rýchlosť výstavby súvisí s faktom, že nie sú používané mokré procesy, ktoré by spomaľovali celý priebeh a prenášali zbytočnú vlhkosť do interiéru. Celá stavba je okrem základovej dosky realizovaná suchým procesom. Druhým dôležitým faktorom je úspora vnútorného priestoru. V drevostavbe je pri hrúbke steny 330 mm možné dosiahnuť rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti aké má klasická murovaná stena hrúbky cca 500 mm (nosné murivo + zatepľovací systém). Pri použití takejto skladby je možné ušetriť približne do 10 % úžitkovej plochy pri rovnakých pôdorysných rozmeroch, čo môže byť pri súčasných cenách stavebných pozemkov rozhodujúce. Jednou z najväčších výhod drevostavieb od M-House je zdravá vnútorná klíma. Vďaka difúzne otvorenej konštrukcii našich drevostavieb nevznikajú v interiéri žiadne plesne. Konštrukcia nie je obalená v „igelite“, ale dokáže „dýchať“, regulovať vnútornú vlhkosť. Z tohto dôvodu vyhľadávajú čoraz častejšie drevostavby práve ľudia s alergiami, astmou a inými dýchacími ťažkosťami. Naviac pri použití drevovláknitých a konopných izolácií, je celá skladba steny zložená z prírodných materiálov, ktoré sú dôležité pri regulácii vlhkosti a používajú sa najmä v difúzne otvorených konštrukciách. Na celý konštrukčný systém má firma k dispozícií certifikát od Technického a skúšobného ústavu stavebného (TSÚS), potvrdzujúci vynikajúce technické parametre. Systém STEICO TEPORE, z ktorého staviame naše stavby je na Slovensku jediný systém prefabrikovaných konštrukčných panelov na báze dreva, ktorý má technické posúdenie SK TP.

Ako je to s prehrievaním počas letných mesiacov?

Prehrievanie v letných mesiacoch býva problémom najmä v podkrovných priestoroch, kde sú použité izolácie na báze polystyrénu a minerálnej vlny. Minerálna vlna, často používaná v medzikrokvovom zateplení, má nízku objemovú hmotnosť, vďaka čomu sa v letných mesiacoch rýchlo prehreje a sála naakumulované teplo do interiéru. Na druhej strane izolačné materiály na báze dreva, ako sú drevovláknité izolácie, majú vysokú objemovú hmotnosť a  vysokú mernú tepelnú kapacitu, vďaka čomu dokážu niekoľkonásobne lepšie odolávať vonkajším horúčavám a potláčajú prehrievanie interiéru. Ďalším problémom pri prehrievaní bývajú veľké presklené južne orientované plochy. Najjednoduchším riešením proti prehrievaniu cez sklenené plochy je použitie exteriérových žalúzií, ktoré zabraňujú slnečným lúčom dopadať na zasklenie. Ďalším vhodným opatrením je nepodceniť prácu architekta a rešpektovať návrh presahov striech, alebo tieniacich konštrukcií. Pri správnom návrhu v zimnom období, keď je slnko nízko budú slnečné lúče interiér zohrievať a naopak v lete, keď je slnko vysoko, nebudú dopadať na presklené plochy.

Čo ak sa mi do domu dostanú hlodavce?

Výskyt hlodavcov je problém nedokonalých a nekvalitných detailov či už murovaných alebo drevených stavieb. Najväčšie percento myší sa do domu dostane vždy otvorenými terasovými dverami, oknami, atď. Bohužiaľ existujú aj prípady, kedy nedokonale utesnené zakladacie lišty fasádnych systémov na murovaných stavbách spôsobili, že sa hlodavce dostali pod polystyrénové izolácie. Hlavnú úlohu však zohráva kvalita a precíznosť prevedenia obalových konštrukcií, dôsledné riešenie detailov a napojenie jednotlivých materiálov. Ide aj o detaily ako napr. prekrytie ventilačných otvorov, odvetrávanie vzduchových medzier mriežkami, napájanie stavby na základovú dosku a iné. Tieto detaily pri kvalitnej drevostavbe sú vždy vzduchotesné, čoho dôkazom je aj blowerdoor test. Čiže ak sa vyskytne myš v normálnej drevostavbe, je viac ako pravdepodobné, že sa tam dostala otvorenými dverami v jesenných mesiacoch, kedy hľadajú hlodavce útočisko pred chladom. Hlodavce sa hlavne na jeseň pokúšajú dostať do „tepla“ a tak vedia ľahšie odhaliť zlé detaily a úniky tepla konštrukciou. Najvážnejším zostáva detail napojenia obvodového muriva na základovú dosku a lepenie izolantu na tzv. „buchty“ bez uzatvorenia spodnej časti. Toto je však viac problémom murovaných stavieb ako drevodomov.

Prečo dbať na dôsledný výber realizátora drevostavby?

Kvalita celej stavby závisí od kvality použitých materiálov a precíznosti práce. M-House od začiatku používa len tie najkvalitnejšie materiály a zásadne difúzne otvorené konštrukcie, ktoré ,,dýchajú“. V konštrukčných systémoch používa drevovláknité izolácie Steico, konopné izolácie a v interiéri kombinuje plošné materiály napríklad s hlinenými prvkami, ako sú omietky a nepálené tehly. Certifikované konštrukčné systémy, ktoré firma M-House s. r. o., používa pri výstavbe, sú od začiatku založené na nízkoenergetických a pasívnych princípoch stavieb, čím už niekoľko rokov spĺňajú najprísnejšie požiadavky noriem platných od roku 2020. Krokom do budúcnosti sú stavby z CLT panelov, spájaných minimálne z troch vrstiev k sebe lepených priečne ukladaných hranolov, čo zabezpečuje vysokú pevnosť a statickú únosnosť v oboch smeroch a dovoľuje realizáciu aj náročnejších tvarov a konštrukcií. V kvalitnej drevostavbe na nosný systém používajú iba certifikované KVH hranoly alebo Certifikovaný konštrukčný systém z prvkov Steico od firmy Tepore. KVH hranoly sú sušené na 12 - 15% vlhkosť, vďaka dostatočnému vysušeniu je drevo tvarovo stále, nekrúti sa a nepraská. Pri vyšších požiadavkách na kvalitu materiálov, pri náročnejšom pôdoryse, alebo pri neobvykle veľkých rozponoch možno použiť aj lepené DUO, TRIO, BSH hranoly či Steico I nosníky od firmy Tepore. Tieto sú vhodné pri minimalizácii tepelných mostov cez nosný systém konštrukcie. Vzduchosuché rezivo, ktoré sa na Slovensku často používa, spôsobuje zlé meno drevostavbám, pretože stavba po zrealizovaní ešte pracuje, drevo zosychá a vznikajú aj praskliny v spojoch interiérových sadrokartónov.

Ďalšie informácie sú na: www.mhouse.sk, email: info@mhouse.sk, tel.: 0918 885 777

Zobrazenia: 597

Komentár


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Ing. Pavol Ruják o August 21, 2018 na 8:50

Trochu si dovolím polemizovať s týmto článkom. V zimných mesiacoch sú pasívne domy v poriadku, šetria energiu na vykurovanie. Horšie je to v lete. V letných horúčavách majú problém majitelia týchto pasívnych domov vychladiť ich. Okná pasívnych rodinných domov aby mali čo najväčší tepelný odpor sú konštruované tak, že sa nedajú otvoriť...Väčšinou preto pasívne domy chladia klimatizáciou - čo je v lete pomerne vysoká spotreba elektrickej energie. A keď sa klimatizácia alebo rekuperácia v lete pokazí - potom je tam NEZDRAVÉ PROSTREDIE V KTOROM SA NEDÁ VYDRŽAŤ - DOM JE PREHRIATY A BEZ KYSLÍKA. Väčšina pasívnych domov má na južnej fasáde zasklené steny s cieľom ohrevu domu pomocou solárnych lúčov - v zime príjemné, ale v lete bez zatemňovacích pergol a špeciálnych vonkajších žalúzií nemožné. Pasívne domy vyžadujú značné investície do pomerne zložitých technologických zariadení - rekuperačné jednotky, klimatizačné jednotky, tepelné čerpadlá, vzduchovody na prívod a odvod vzduchu, pravidelné čistenie klimatizácií a vzduchovodov, dezinfekcia atď. Slovom, to čo ušetríte na energií za vykurovanie, to vrazíte na druhehj strane do zložitých technických zariadení a do ich celoživotnej údržby...nič pre seniorov ani pre staré dievky :-(

Pasívny dom je niečo podobné ako aquarium - umelé prostredie, v ktorom ak sa niečo na technickom zariadení pokazí ( v aquáriu filter, dúchadlo - v pas.dome rekuperácia, klimatizácia) potom rybky a ľudia uhynú.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby