Revitalizácia bardejovského nábrežia rieky Tople pokračuje

 

Rodičia s deťmi v Bardejove dostanú ďalší darček. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“- Bardejov zastrešuje revitalizáciu detského ihriska pri rieke Topľa, ktorá si vyžiada celkové náklady 305 957 eur (s DPH). Štátna dotácia od Ministerstvo financií SR na revitalizáciu pritom predstavuje 190 000 eur. Predpokladaný termín ukončenia je 20.augusta 2019. Informoval o tom riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov Radomír Jančošek.

 

,,V utorok 23.apríla 2019 sme odovzdali stavenisko firme Dopravné staviteľstvo Bardejov, s.r.o., ktorá revitalizáciu zrealizuje do konca augusta. Detské ihrisko bude vybavené novými atrakciami a stane sa atraktívnym miestom pre trávenie voľného času rodín s deťmi. Najväčšou atrakciou bude okrúhla fontána, pribudnú nové lavičky, osvetlenie, koše, nové chodníky. Zároveň  sa obnovia znehodnotené detské prvky a pribudnú nové. Revitalizácia ihriska je súčasťou širšej obnovy a revitalizácie bardejovského nábrežia rieky Tople. Revitalizácia by mala prispieť aj k podpore turistiky a urobiť región ešte atraktívnejším. OOCR sa v poslednom  čase podieľala na obnovení rozhľadne na Kamennej Hore a budovaní siete cyklotrás a chodníkov v Bardejove, Bardejovských kúpeľoch  a okolí,“ povedal R. Jančošek.

 

Doplnil, že okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa za posledné tri roky stalo atraktívnou lokalitou pre detských i dospelých cykloturistov, bežcov a peších turistov a pre rodinnú turistiku. Výsledkom činnosti OOCR v posledných rokoch je, že dĺžka obnovených značených turistických chodníkov v okolí Bardejova a Bardejovských kúpeľov dosahuje takmer 40 km. Popri tom sa vybudovala a udržiava na tomto území aj sieť navzájom prepojených šiestich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km. Tvoria ju štyri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka a najnovšie Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Liečivé singletracky priťahujú do Bardejovských kúpeľov, a. s., klientelu ktorá voľný čas využíva aktívne v sedle bicykla a behom. Atraktívnosť kúpeľov pre rodiny s deťmi a malých návštevníkov zvýšila aj predvlaňajším otvorením druhej etapy oddychovej a športovej zóny pre deti pred strediskom obchodu a služieb.

 

K tomu sa obnovili aj desiatky altánkov, odpočívadiel a vybudovali sa oddychové a športové zóny pre deti. S podporou OOCR sa vytlačili tisíce letákov, máp, turistických sprievodcov, upozorňujúcich na pamiatky UNESCO  v Bardejove, liečivé, wellness, historické a turistické atrakcie v Bardejovských Kúpeľoch, drevené kostolíky v regióne, na prírodné a kultúrne dedičstvo tohto menej poznaného kúta Slovenska. K tomu vznikol aj prezentačný video film, nová webstránka www.visitbardejov.sk, región sa prezentoval aj na svetových veľtrhoch, spolupracuje pri propagácii s informačnými centrami a KOCR Severovýchod Slovenska.

 

Počas letnej sezóny navštívi Bardejovské kúpele, a. s., aj cca dvestotisíc jednodňových návštevníkov, z toho odhadom cca 50 000 detí. Pre deti kúpele každý rok organizujú Deň detí a malými návštevníkmi sú veľmi obľúbené aj Bardejovské kúpeľné dni. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok, ktorý sa koná v auguste v Bardejove. Najlákavejšími destináciami regiónu OOCR „ŠARIŠ“ Bardejov sú Bardejovské kúpele, mesto UNESCO Bardejov a od vlani aj Svidník s Duklou. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike umiestnenej v parku pri  Vojenskom múzeu vo Svidníku, alebo priamo na mieste bojov o Dukliansky priesmyk.

 

Bardejovských kúpeľoch sa počas roka konajú atraktívne podujatia ako sú Otvorenie kúpeľnej sezóny, Alžbetínsky deň, Folklórny festival, Pivný festival, Hornošarišský Vínny festival. Areál kúpeľov je každý deň otvorený aj pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber aj z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie je v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander.

 

Mesto Bardejov a okolie sú jednými z najlepších miest na trávenie voľného času a to aj pre jednodennú, víkendovú i pobytovú turistiku jednotlivcov, dvojíc a rodín s deťmi. Bardejov a okolie sú ideálnou destináciou pre strávenie rodinnej dovolenky, či výletu. Návštevníci Bardejova a deti zvlášť sa tešia aj zo stálej atrakcie - bronzovej sochy kata v životnej veľkosti, ktorá zdobí Radničné námestie Bardejova. Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska.

 

Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Zborov. Z Bardejovských kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník.

 

K atrakciám severovýchodného Slovenska patrí i SVIDNÍK, ktorý je centrom podduklianského regiónu. V meste je vodný svet Aruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny.

 

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk

Zobrazenia: 302

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby