Aj na členitom pozemku, ktorého súčasťou je potok a svah, môže vyrásť bungalov. A to bez problémov s presakovaním vody do pivnice. Vyskúšala si to rodina Pajtinkovcov z obce Opatová nad Váhom (Trenčín). Bungalov začali Pajtinkovci stavať po 18-tich rokoch bývania v byte. Pri izolovaní základov domu si nechali poradiť.

Rodina sa rozhodla zrealizovať svoj sen o rodinnom dome na netradičnom pozemku. Začína totiž potokom a končí na úpätí svahu. „Hľadal som parcelu s potokom, táto sa mi veľmi zapáčila,“ tvrdí staviteľ domu a hlava rodiny, Prosper Pajtinka. Kopec sa tiahne pozemkom, pokračuje rovinatými poliami a končí neďalekým lesíkom. Všade naokolo vládne ticho, vidiek a príroda. Miesto je ideálne na pokojné bývanie. Potok už premostili. Podpivničený bungalov sa rodina rozhodla zasadiť priamo do svahu.

Na základoch sa nemá šetriť

Potok, spodná voda, úpätie kopca, podložie... Všetky miestne vplyvy musel zohľadniť projektant pri návrhu vhodného hydroizolačného systému spodnej stavby domu. Vzhľadom na to, že dom je situovaný vo svahu, bola prevencia namieste. „Keď začne pršať, voda bude stekať z kopca dole, bungalov jej bude stáť v ceste,“ konštatuje priamo na mieste Ing. Peter Štefanec, produktový manažér spoločnosti Icopal, ktorá vyrába hydroizolácie. Prevenciu navrhuje aj samotná realizačná firma. Upozorňuje, že aplikovanie asfaltovaného pásu s nedostatočnými parametrami je najčastejšou chybou, ktorá môže nastať pri izolácii spodnej stavby akéhokoľvek domu. Vzniknú tak veľké škody. „Pri najlacnejších lepenkách pozorujeme, že sa počas natavovania na základy točia do jednej strany. Nemajú kvalitnú nosnú vložku. Niektoré nekvalitné pásy sa dokonca začnú už pri natavovaní trhať. A ľudia si nedajú povedať,“ konštatuje Ladislav Papp z realizačnej spoločnosti ZA + PA TN, s.r.o. Aj vďaka týmto odporúčaniam rodina Pajtinkovcov stavila na istotu. Zvolila si novinku, odolný asfaltovaný pás určený do spodných stavieb.

 

Zaostrené na hydroizoláciu

Podceniť hydroizoláciu spodnej stavby sa nevypláca, odstraňovanie následkov býva totiž nákladné. „Základy bungalovu v Opatovej sa preto izolovali asfaltovaným pásom novej generácie, ktorý má špičkové parametre. Ide o Fundament 4,0 Speed Profile SBS, vlajkový pás spoločnosti Icopal,“ upresnil P. Štefanec. Hydroizoláciu základov odštartoval realizátor v auguste 2015. Na nosný betónový podklad základovej dosky a na zvislé múry spodnej stavby rodinného domu sa najprv valčekom naniesla jedna vrstva modifikovaného, asfaltového penetračného náteru (Siplast Primer Speed SBS) s krátkou dobou schnutia. Po zaschnutí sa na takto pripravený podklad natavili modifikované asfaltované pásy. „Ide o veľmi kvalitný a odolný materiál. Má garantovanú hrúbku do plusu, a to v intervale 4,0 až 4,2 mm a aj ohybnosť pri nízkej teplote najmenej -12 °C,“ dodal P. Štefanec. Spodnú stavbu asfaltovaný pás ochráni nielen pred vodou a slnkom, ale aj pred prerastaním výhonkami a koreňmi rastlín, pred plesňami, machmi i hubami. Inováciou je fólia na vrchnej strane asfaltovaného pásu, ktorá je odolná proti 6-mesačnému pôsobeniu UV žiarenia. To je dôležité v prípadoch, keď sú nezakryté zaizolované konštrukcie vystavené dlhšiu dobu slnečnému žiareniu.

 

Ako správne izolovať základy

Realizátor natavoval asfaltované pásy na vodorovnú základovú dosku zo železobetónu, aj na zvislé obvodové múry. Natavovanie uľahčovala spodná strana asfaltovaných pásov, ktorá má špeciálny hrebeňový profil. Ten umožňuje 100 % pevné a plnoplošné spojenie s podkladom. Oproti bežným asfaltovaným pásom je natavenie dokonalejšie a rýchlejšie. Špeciálne zloženie pásu a spôsob jeho aplikácie zabezpečujú absolútnu tesnosť hydroizolácie. „Dôležitý je nielen kvalitný materiál, ale aj správny spôsob jeho aplikácie. Na zvislé základové múry sa má pás natavovať a pritláčať v smere zdola hore. Dodatočne sa natavujú okraje pásu – zvislý spoj aj vodorovný spoj hydroizolácie,“ vysvetlil a predviedol realizátor L. Papp. Hydroizolácia sa podľa neho aplikuje vždy náročnejšie práve na zvislé steny základov. Aj na tejto stavbe museli natavovať jeden asfaltovaný pás dvaja či traja ľudia naraz. Asfaltovaný pás sa počas natavovania nesmie prepáliť, pretože tým dochádza k zničeniu materiálu. „Najdôležitejší je kvalitne zrealizovaný spoj asfaltovaných pásov – vodorovnej a zvislej hydroizolácie. Najčastejšie totiž tlaková voda preráža cez zle zrealizované spoje,“ potvrdil L. Papp.

Istota na mnoho desaťročí

Asfaltovaný pás použitý na izolovanie základov bungalovu rodiny Pajtinkovcov je odolný proti poškodeniu a zároveň proti sadaniu základov či iným pohybom podložia. „Výhodou je, že má oproti iným druhom hydroizolácie až o 100 percent väčšiu odolnosť proti dynamickému prerazeniu počas stavebných prác,“ prízvukuje P. Štefanec. Následkom akéhokoľvek poškodenia a natrhnutia izolácie počas prác by totiž mohlo byť presakovanie vlhkosti. Aby bola izolácia dokonale funkčná, bolo treba na spodnej stavbe dobre zaizolovať aj detaily. Pokiaľ ide o životnosť asfaltového pásu, ktorý bol aplikovaný na základy bungalovu v Opatovej, tá sa vďaka jeho vlastnostiam rovná technickej životnosti budovy. „Na asfaltovaný pás a jeho hydroizolačné vlastnosti dostal investor 30-ročnú záruku,“ dodal Peter Štefanec. Hydroizoláciu základov bungalovu rodiny Pajtinkovcov uskutočnil realizátor s použitím 250 m2 hydroizolácie. „V októbri 2015 následne prebehla výstavba obytnej časti domu. Bungalov sme následne zastrešili,“ potvrdil majiteľ domu Prosper Pajtinka.

Zobrazenia: 1189

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby