Americký časopis Cosmopolitan home ocenil ako Dom roka 2018 (2018 COSMOPOLITAN HOME OF THE-YEAR) špeciálny nízkoenergetický dom v Michigane s názvom ,,Deer Haven Residence“, ktorý si postavil na zalesnenom pozemku v blízkosti rieky Thornapple mladý architekt Evan Mathison. Na túto stavbu dodal viac ako 20 okien a posuvných dverí s trojsklom popredný slovenský výrobca drevených a drevohliníkových okien Makrowin, s.r.o., Detva. Podrobnosti o tejto ocenenej stavbe prináša Cospopolitan home v článku ,,Harnessing the Power of the Sun“ na tomto linku:

https://www.makrowin.sk/wp-content/uploads/Cosmopolitan-Deer-Haven-...

 

Riaditeľ spoločnosti Makrowin Dušan Majer hovorí: ,,Nie je to náš prvý úspech na najnáročnejšom realitnom trhu na svete, akým sú USA. Už pred dodávkou okien na ocenený dom roka sme mali v USA také referencie, že sa architekt obrátil práve na nás. Potreboval výnimočne kvalitné okná, ktoré by korešpondovali s jeho filozofiou energetických ziskov zo slnečného žiarenia a úspor z čo najnižších strát. Všetky požiadavky boli v súlade s našou filozofiou, že výnimočné domy si vyžadujú výnimočné okná. Vyjadrenia v článku na adresu našich okien sú veľmi pochvalné a my si to naozaj veľmi vážime. Takéto referencie nám ešte viac otvárajú dvere na trhu USA a svedčia o tom, že sme správne vsadili na najvyššiu kvalitu.“

 

V článku Harnessing the Power of the Sun (Využitie sily slnka) Evan Mathison použitie princípov trvalo udržateľného dizajnu považuje za hnaciu silu výkonu každej budovy. Na všetkých projektoch vždy robia štúdie dopadajúcich uhlov slnečného žiarenia, čo mnohí iní architekti nerobia. "Hovorím našim klientom, že významný kus rozpočtu a často najdrahšia časť domu sú jeho okná. Kde sú umiestnené, aké veľké sú a ich orientácia je jedným z najkritickejších rozhodnutí," povedal Evan Mathison, ktorý sa stal svojim vlastným najnáročnejším klientom, keď on a jeho žena navrhli a postavili svoj vlastný domov. Vedel, pritom, že pre aktívny solárny dom je kritická orientácia na juh.

 

Prirodzené svetlo je privádzané do domu cez trojsklá s rozlohou 500 štvorcových stôp. Severne orientovaná hlavná vstupná expozícia domu má iba 20 percent okien. Hlboké previsy a mreže, ako aj tvar a uhly strechy boli navrhnuté tak, aby poskytovali tieň, keď je slnko vysoko na letnej oblohe. V zime, keď je slnko nižšie na oblohe, stromy ktoré v lete tienia, sú v zime bez lístia „holé“ a tak umožňujú cez okná využívať solárne zisky.

 

Dizajn tohto domu dotvárajú európske okná s trojsklom. Toto je prvý dom mimo Nového Anglicka (New England), kde ich použil a Mathison chcel svojim klientom ukázať ich energetickú účinnosť v prevádzke. Bežné americké okná s dvojsklom alebo trojsklom majú medzi výrobcami rôznu úroveň kvality a vyznačujú sa menšou vzduchotesnosťou a tepelnou pohodou.

 

,,Trojité sklenené tabule (izolačné trojsklo) prakticky odstraňujú pocit sálania chladného vzduchu z presklenej steny lebo povrchová teplota trojskla je rovnaká ako povrchová teplota steny. Keď budete stáť pri veľkých posuvných dverách je to podobné, ako keby ste stáli vedľa steny. Tepelná pohoda je pre tento projekt rozhodujúca pre množstvo použitého skla a tieto okná sú otváravo-sklopné smerom do miestnosti alebo sú úplne otváravé do interiéru ako dvere. Kvalita dvojitého gumového tesnenia a viacbodového uzamykacieho kovania je veľmi vysoká a Mathison je hrdý na to, že dom dosahuje index vzduchotesnosti 0,59. Energetický ventilátor (ERV) beží takmer nepretržite cez filtre HEPA a udržiava 90% vykurovaného alebo ochladeného klimatizovaného vzduchu v domácnosti,“ píše sa v článku pochvalne na adresu okien od Makrowinu.

 

Best Energy-Smart Home

 

Ďalší v USA ocenený nízkoenergetický dom, ktorý je vybavený drevenými oknami Makrowin, je postavený v Massachusetts. Tento nový domov spája nostalgiu tradičného statku Massachusetts s potrebami rodiny 21. storočia. Vyhral cenu 2017 Best Energy-Smart Home casopisu Fine Homebuilding, čo je prestížny časopis pre stavebne firmy v oblasti obytných domov. Viac informácií o ocenenom dome je v článku na linku:

https://www.makrowin.sk/wp-content/uploads/2017-Net-Positive.pdf

 

Makrowin je lídrom trhu

 

Makrowin, s. r. o., Detva, tradične boduje v USA so svojimi oknami a posuvnými dverami. Firma prerazila na tomto vysoko náročnom trhu so svojimi úspornými drevenými a drevohliníkovými oknami už pred niekoľkými rokmi napriek tomu, že na tomto trhu je obrovská konkurencia dodávateľov z celého sveta. V súčasnosti na tomto trhu detviansky výrobca realizuje značnú časť svojej produkcie. USA sa stali pre Makrowin najdôležitejším exportným teritóriom. Makrowin presvedčil amerických odberateľov predovšetkým kvalitou svojej produkcie. Prvé okná boli inštalované a úspešne prezentované na stavbe pasívneho domu v súťaži Solar Decathlon v roku 2011.

 

Makrowin, s.r.o., Detva zaznamenal za rok 2018 celkové tržby vo výške  1, 534 897   milióna eur. V porovnaní s rokom 2017 ide o nárast tržieb o 6,67%. Zvýšenie odbytu zaznamenala firma na domácom trhu, kde jej narástli tržby o 45% na 852 427 eur, pri súčasnom miernom poklese exportu, ktorý vlani tvoril 44,5 % podiel na tržbách. Hlavným vývozným teritóriom  je vysoko náročný trh USA. Popredný slovenský výrobca vyrába čoraz väčší podiel svojich výrobkov v najvyššej kvalite, z najkvalitnejších materiálov a technicky najnáročnejších. Signalizuje to posun požiadaviek zákazníkov, ktorí sa čoraz viac orientujú na kvalitu, za ktorú sú ochotní si aj priplatiť.

 

Na tohtoročnom stavebnom veľtrh CONECO získalo bezpečnostné drevohliníkové okno  Makrowin Huricane  od výrobcu a vystavovateľa Makrowin, s.r.o., Detva ZLATÚ PLAKETU za rok 2019. Toto najvyššie ocenenie dostalo za vysokú odolnosť voči vlámaniu, kvalitný dizajn a veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Vysokú kvalitu výrobkov Makrowinu už v minulosti ocenili odborné poroty veľtrhu Coneco, keď v roku 2016 získali drevohliníkové okná a v roku 2015 bezpečnostné dvere tejto firmy čestné uznania veľtrhu Coneco.

 

Foto Makrowin:

 

Viac informácií je na: www.makrowin.sk, alebo na tel.: +421 45 5455346,
e-mail: info@makrowin.sk

Zobrazenia: 151

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby