Zvonka nenápadný dom na konci príjazdovej cesty dáva tušiť, že jeho majitelia preferujú rafinovanú jednoduchosť a pohodový život uprostred zelene.

V Klátovej Novej Vsi nie je jednoduché nájsť dobrú stavebnú parcelu. „Keď sa mi naskytla príležitosť kúpiť pozemok priamo pod rodičovským domom, neváhal som,“ hovorí Norbert Chválny, majiteľ domu. Obdĺžnikový tvar pozemku umožnil realizáciu prakticky navrhnutého prízemného domu podľa projektu z katalógu spoločnosti Promiprojekt. Navonok strohý dom sa otvára do udržiavanej záhrady, ktorej dominuje bazén. Fasádny obklad z rezaného prírodného kameňa v kombinácii so sivou dlažbou navodzuje pocit dovolenkového apartmánu. Pre majiteľa však bola kľúčová nenáročná údržba exteriéru i interiéru. Veľkú časť dňa strávi na cestách. Svoj voľný čas preto chce naplno venovať rodine, a nie náročnej starostlivosti o dom.

Hrubá stavba za týždeň

Pre rýchlosť výstavby som najskôr rozmýšľal nad drevodomom. Tehla ma však presvedčila svojimi vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami. Napokon som však bol veľmi milo prekvapený rýchlosťou výstavby. Hrubá stavba bola hotová za týždeň,“ spomína pracovne vyťažený majiteľ.

Pri stavbe využil aj asistenciu spoločnosti Wienerberger pri zakladaní stavby. Brúsená tehla Porotherm Profi sa murovala na maltu Porotherm Profi pre tenké škáry. Vďaka čomu sa výrazne eliminoval podiel malty v murive. Čím menej malty sa nachádza v ložných škárach, tým menšie je riziko vzniku tepelných mostov v týchto miestach. „Prekvapila ma nielen rýchlosť, ale aj fakt, že v podstate dnes je murovanie takmer suchý proces,“ dodáva.

Na úspory mysleli už vopred

Budúce energetické úspory boli spolu s rýchlosťou výstavby kľúčové. Na stavbe sa uplatnili prírodné materiály, či už ide o pálenú tehlu, minerálnu vlnu alebo fasádny obklad z prírodného kameňa. Obvodové murivo z tehál Porotherm Profi s hrúbkou 300 mm, zateplené minerálnou vlnou 80 mm, v kombinácii s plastovými oknami s izolačným trojsklom zaručuje výborné tepelnoizolačné vlastnosti domu. Orientácia obytných miestností na juh umožnila maximálne využiť solárne zisky. Čoskoro po nasťahovaní si majitelia uvedomili, že treba namontovať vonkajšie tieniace prvky, aby zabránili prehrievaniu interiéru cez veľké okná. „Manželka odmietala klimatizáciu. Stačilo však namontovať vonkajšie žalúzie. Teraz máme vnútri denné svetlo aj príjemnú teplotu počas celého dňa,“ dopĺňa pán Chválny.

Celkové prevádzkové náklady na dom s bazénom sú aktuálne vo výške 105 eur. K úspornej prevádzke domu prispieva aj vlastná studňa a čistička. „V neposlednom rade ma potešili prijateľné obstarávacie náklady na hrubú stavbu z top materiálu,“ raduje sa domáci pán.

Šikovná dispozícia

Do domu sa vstupuje zo severnej strany, kde je umiestnená aj garáž. Interiér prízemného domu je rozdelený na dennú časť na východe a zónu pre majiteľov na západe. Všetky obytné miestnosti s výnimkou pracovne sú orientované na juh. Cez veľké presklené plochy sú prepojené so záhradou.

Srdcom dennej zóny je kuchyňa prepojená s obývačkou. Priamo z obývačky možno cez presklené dvere pohodlne prejsť na terasu. V pôvodnom návrhu katalógového domu nebola kuchyňa prepojená s obývačkou. Stačila však jednoduchá úprava projektu a priestor sa veľkoryso otvoril. Dokonca zvýšilo aj miesto pre americkú chladničku, ktorá je posiata magnetkami z ciest.

Prírodné materiály aj v interiéri

Interiér domu opticky prepojila podlaha z bukového dreva. Český výrobca parkety upravil tak, aby sa dali celoplošne lepiť a zároveň aby mohlo byť pod nimi podlahové vykurovanie. Podlaha v kuchyni sa pre jednoduchšiu údržbu zvolila z prírodného kameňa. Príjemnú atmosféru vnútri domu vytvára vyvážený kontrast hnedých farebných tónov dreva a bielej farby stien. Celkovú kompozíciu dokresľujú rodinné fotografie. Teplo domova si majitelia radi užívajú aj pri horiacom krbe, avšak iba príležitostne. Vzhľadom na vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti stien je v dome veľmi rýchlo horúco. Obaja majitelia sa zhodujú, že sa im aj s malou dcérkou býva v tehlovom dome veľmi príjemne. „Nebránila by som sa ani nadstavbe druhého nadzemného podlažia,“ zasníva sa domáca pani.

 

V pôvodnom katalógovom projekte bola kuchyňa navrhnutá ako samostatná miestnosť s komorou. „Nechceli sme kuchyňu odrezať od centra diania. Navyše, nezmestila by sa nám dnu chladnička i detská izba by bola o niečo menšia,“ vysvetľuje majiteľ.

Bazén nie je podľa slov majiteľa náročný na údržbu. Zastrešenie priehľadnou posuvnou konštrukciou je veľmi praktické, keďže doň nepadajú nečistoty.

Terasa z kompozitného materiálu nie je náročná na údržbu, stačí ju z času na čas umyť vysokotlakovým čističom. Príjemný tieň počas celého dňa zabezpečili majitelia pomocou výsuvnej markízy.

Pracovňa je, ako jediná obytná miestnosť, situovaná na sever.

 

Rodinný dom v Klátovej Novej Vsi

Katalógový projekt Promiprojekt s. r. o.

Realizácia: 2011 až 2013

Pozemok: 1600 m2

Celková úžitková plocha: 174 m2

Energetická trieda: AA

Zvislé obvodové konštrukcie: murované z tehál Porotherm 30 Profi s hrúbkou 300 mm, zateplené minerálnou vlnou s hrúbkou 80 mm, vnútorné nenosné deliace priečky Porotherm 14 Profi s hrúbkou 140 mm

Zastrešenie: strecha s nízkym sklonom 5°, s hydroizolačnou fóliou Fatrafol

Okná: plastové s izolačným trojsklom

Vykurovanie: teplovodné podlahové vykurovanie v kombinácii s kozubovou vložkou

Príprava teplej vody: Viessmann Vitodens 222-W

 

Zobrazenia: 608

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby