Dom s nádychom stodoly od Alchemy Architect získal cenu AIA.

Po vyhlásení výsledkov cien AIA za rok 2011 sa do pozornosti dostal dom v štáte Wisconsin, ktorý sa inšpiroval miestnymi stodolami. Dom Blair Barn House modernizuje tradičnú typológiu moderným prístupom svojou hrou s materiálmi, priestorom a tvarmi. Spoločnosť sa však neobmedzila len na vzhľad. Strecha so solárnym vyhrievaním je energeticky vysoko efektívna a využíva miestne stavebné materiály.

 

Dom v meste Blair v štáte Wisconsin mal pôvodne byť hosťovský dom – prístavba k rušnému farmárskemu obydliu. Majitelia však boli takí nadšení, že sa doň sami nasťahovali a návštevám tak ostal ich pôvodný dom. Dom je s krajinou spojený ako tradičné historické stodoly, ktoré sú po okolí roztrúsené – jeho exteriér pokrýva obklad hrubý dubový obklad a celkovo má dom jednoduché tvary.

 

Západná stena je nahnutá, čo evokuje dojem starej rúcajúcej sa stodoly, veľká veranda poskytuje úkryt pred slnkom, ktoré pri západe žiari cez dosky. Južné okná vpúšťajú dnu svetlo a zohrievajú interiér, pričom je teplo akumulované betónovou podlahou. Podlaha je vybavená aj podlahovým kúrením, ktoré je napojené na solárny termálny systém a geotermálny zdroj.

 

Prvky stodoly sa nachádzajú aj v interiéri, kde nájdeme „senník“ podlahou domu a spálňu v pod ňou, v  „sýpke“. Interiérové svetlá a dvere sa ovládajú pomocou lán a kladiek, pričom niekoľko veľkých okien sa zatvára pomocou posuvných dverí. Vnútorné izby a strop pozostávajú z kovového boxu a dosák s jaseňového dreva, pričom sa tu nájdu aj prvky pokryté oceľov s diamantovým vzorom, bambusom alebo betónom.

 

Tohtoroční víťazi cien AIA sa vyznačujú svojou jasnou víziou a pragmatizmom, energeticky efektívnym dizajnom a diverzitou.


Nájsť viac podobných fotografií na Stavebnictvo.sk - Pre tých čo pomáhajú, alebo chcú lepšie bývať.

 Zdroj : www.aia.org

             www.weehouse.com

Zobrazenia: 944

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby