Mnohí spotrebitelia sa obávajú, že pri využívaní slnečných kolektorov budú v zimnom období znevýhodnení, pretože vtedy je menej slnečného svitu a počasie často neumožňuje plné využitie slnečných kolektorov. Riešením tohto problému je DUO-Systém z produkcie spoločnosti THERMO|SOLAR, čo je unikátny systém, ktorý kombinuje slnečné kolektory a kompaktné tepelné čerpadlo. DUO-Systém je v predaji už dva roky a je o neho záujem predovšetkým na nemeckom trhu. Informoval o tom technický riaditeľ firmy Alfréd Gottas. 
 
               ,,Systém získal v roku 2012 zvláštnu dotáciu 5 300 EUR, na každý inštalovaný kus, od nemeckého Spolkového úradu pre hospodárstvo a kontrolu vývozu BAFA, čo podnietilo stovky investorov i montážnych organizácií v Nemecku, aby si ho kúpili a nainštalovali. Pri DUO-Systéme ide o mimoriadne úspešné spojenie práce plochých vákuových kolektorov typu TS 400 s malým tepelným čerpadlom, ktoré v optimálnych podmienkach dokáže celoročne zabezpečiť nízkoenergetický dom teplom. Predvlani sa začal DUO-Systém predávať aj na Slovensku a v ČR. Vykurovací systém Duo–Plus pozostáva zo 6 ks vákuových kolektorov TS 400, tepelného čerpadla s výkonom 2 kW, dvoch akumulátorov tepla a malého zemného kolektora špirálového typu v tvare koša. Tento systém je vhodný hlavne pre vykurovanie energeticky úsporných domov,“ konštatoval A. Gottas.
               
               Ďalej opísal podrobnosti o DUO-Systéme: ,,Je svetovým unikátom kombinujúcim ploché vákuové slnečné kolektory a kompaktné tepelné čerpadlo. Unikátny je najmä výber komponentov a spôsob ich zapojenia.  Narozdiel od doterajších riešení, kde si tieto zariadenia konkurujú, pri DUO-Systéme sa dopĺňajú za účelom dosiahnutia maximálneho úžitku z oboch. Pre tepelné čerpadlo je totiž energeticky výhodné, ak je čo najvyššia teplota zdroja - a to zabezpečujú práve slnečné kolektory. Na druhej strane, pre slnečné kolektory je dobré, aby bola teplota spotrebiča čo najnižšia - to sa docieli tým, že spotrebičom je relatívne studený výparník tepelného čerpadla. Vďaka tepelnému čerpadlu je možné zvýšiť tepelný výkon slnečných kolektorov v zimnom období, čiže presne v čase, keď potrebujeme najviac tepla a intenzita slnečného žiarenia je najnižšia, až na trojnásobok.
               DUO-Systém je vhodný hlavne pre vykurovanie energeticky úsporných domov. Ak slnečné kolektory boli doteraz v štandardných riešeniach iba podporným tepelným zdrojom, v spojení s tepelným čerpadlom v Duo–Plus systéme, sa v energeticky úsporných domoch stávajú dominantnými. V takýchto domoch vybavených veľkoplošným podlahovým, stenovým alebo stropným vykurovacím systémom, sa stávajú hlavným zdrojom tepla nielen pre prípravu teplej vody, ale aj pre vykurovanie. V stredomorských krajinách dokonca ako jediný zdroj tepla.“ 

Ako to teda funguje?


Pri dostatočne vysokej intenzite slnečného žiarenia sa teplo zo slnečných kolektorov (1) ukladá priamo do centrálneho zásobníka (3), ktorý je zdrojom tepla na prípravu teplej vody a na vykurovanie.

Pri nízkej intenzite slnečného žiarenia sa získané teplo ukladá do nízkoteplotného zásobníka (4). Prostredníctvom tepelného čerpadla (2) sa transformuje teplo na vyššiu teplotnú úroveň a opäť sa ukladá do centrálneho zásobníka (3). Ako záložný zdroj je možné použiť elektrický doohrev alebo akýkoľvek iný typ kotla (5).

Tepelnú kapacitu nízkoteplotného zásobníka (4) je možné zvýšiť malým zemným kolektorom v tvare vertikálneho koša, na ktorý sa navinie niekoľko desiatok metrov polyetylénovej rúry.

V prípade, že je pri dome dostatok miesta, je možné inštalovať horizontálny zemný kolektor, ktorý sa v prípade stenového alebo stropného vykurovacieho systému môže v letnom období využiť aj na chladenie interiéru.

Dostupné varianty DUO-Systému


- WP 2S (jednotka tepelného čerpadla)


- Duo (WP 2S s kolektormi TS 400)


- Duo Plus (ako Duo + zemný kolektor)


WP 2S

 

B0/W35

B5/W35

B0/W45

B5/W45

B-5/W55

B0/W55

B5/W55

B12/W55

Výstupný výkon

[W]

 1800

 2150

1380

1730

960

1330

1770

2400

Výkonové číslo (COP)

 

4,67

5,46

2,97

3,64

2,24

2,55

3,13

5,94

Príkon kompresora

[W]

380

391

459

472

414

518

552

400

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na :tel.: +421-45-601 608

Zobrazenia: 276

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby