Ekologicky šetrné sklo od Guardianu určené pre trvalo udržateľné budovy

Koncept zelených budov je trendom už niekoľko desaťročí a je stále na vzostupe. Takéto budovy sú ohľaduplné k životnému prostrediu po celú dobu svojho životného cyklu – zohľadňujú „zelené“ kritéria od samotného začiatku projektu, pri výbere pozemku cez proces výstavby a prevádzku budovy až po prípadnú renováciu alebo likvidáciu. Efektívne využívajú energetické a prírodne zdroje. K dosiahnutiu tohto cieľa do značnej miery prispieva napríklad správne zvolené sklo. Spoločnosť Guardian a jej produkt SunGuard® Advanced Architectural Glass spĺňajú náročné požiadavky na sklo, vďaka ktorým je možné označovať budovy ako ekologické a „zelené“.

 

Projektovanie budov, ktoré skvalitňujú vnútorné prostredie a súčasne chráni prírodu, je cieľom metodiky hodnotenie LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ktorú vytvorila americká Rada pre ekologicky šetrné budovy. Metodika LEED propaguje trvalo udržiteľné budovy udeľovaním bodov za nižšiu spotrebu energie, zlepšenie kvality vnútorného prostredia a podporu celkového, trvalo udržateľného prístupu k budovám.

 

Vo väčšine prípadov je splnenie požiadaviek metodiky LEED dobrovoľné, avšak stále viac zákazníkov z verejného aj súkromného sektoru na ich splnení trvá. Produkt SunGuard® Advanced Architectural Glass vám umožní získať body v piatich zo siedmich kategórii hodnotených touto metodikou.

 

Len málo materiálov dokáže urobiť budovu ekologicky šetrnejšou rýchlejšie než vysoko účinné sklo. Produkty SunGuard® ponúkajú najväčší výber povrchovo upravených, pokovovaných skiel na svete – získate tak vami požadovaný ohromujúci vzhľad a súčasne komfort, funkčnosť a energetickú úspornosť.

 

Rozdelenie bodov pre označenie LEED na základe kategórií:

 

32 %

Energia a ovzdušie

24 %

Trvalo udržateľná lokalita

14 %

Kvalita vnútorného prostredia

13 %

Suroviny a zdroje

9 %

Hospodárne využitie vodných zdrojov

5 %

Inovácia a proces projektovania

3 %

Regionálna priorita

 

 

Aby budova získala osvedčenie podľa metodiky LEED, musí získať aspoň 40 zo 110 možných bodov. Je možné docieliť rôznych úrovní certifikácií, viď nižšie.

 

Úroveň splnenia požiadaviek

Počet bodov metodiky LEED

Certified

40 – 49

Silver

50 – 59

Gold

60 – 79

Platinum

80 -110

 

 

Napriek tomu, že metodika LEED neslúži k certifikácií konkrétneho výrobku, môžu produkty SunGuard® Advanced Architectural Glass získať až 34 bodov.

 

 

Kategória LEED

Kredity LEED

Možný počet bodov

Energia a ovzdušie

Kredit 1:

Optimalizácia energetickej účinnosti

 

1 – 19

Suroviny a zdroje

Kredit 4:

Obsah recyklovaných surovín

 

 

1 – 4

Kredit 5:

Regionálne suroviny

Kvalita vnútorného prostredia

Kredit 8.1 a 8.2:

Denné svetlo a výhľady

1 – 2

Inovacia a proces projektovania

Kredit 1:

Inovácia designu

1 – 5

Regionálnaí priorita

Kredit 1:

Regionálna priorita*

1 – 4

Celkom

až 34

* Kredity za regionálnu prioritu môžu získať len projekty v USA

 

 

Budova City Green Court sa nachádza v Prahe a je to prvá komerčná budova s hodnotením LEED Platinum v Českej republike. Jedná sa o presklenú obdĺžnikovú budovu s energeticky úsporným plášťom a mechanickými systémami, ktoré znižujú spotrebu energie a zabezpečujú komfortnú vnútornú klímu. Dominantou budovy je centrálne átrium, ktoré siaha od prízemia až po strešné okná a nachádza sa v ňom živý strom a stena zarastená zeleňou. Táto osemposchodová budova sa inšpiruje českým kubizmom a zohľadňuje architektúru susedných budov v štvrti, kde sa nachádza. Plášť budovy tvorí energeticky úsporná sklenená fasáda, ktorá slúži ako prvá línia obrany pred únikmi energie. Južná a západná fasáda je vybavená zvislými lamelami, ktorých sklon ochraňuje inriér pred nadmerným slnečným žiarením; severná a východná fasáda je otvorená priechodu svetla. Z južnej a západnej fasády vystupujú balkóniky, ktoré exteriér rozčleňujú a umožňujú vystúpiť pred plášť budovy.

Zobrazenia: 208

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby