Bertrange, Luxembursko, 26. januára – Mediálna knižnica Pierra Amalrica v Albi (franc. Albi Médiathèque) je domovom pre mnoho vzácnych, hodnotných a historických kníh. Na začiatku roka 2015 sa knižnica pokúšala zohnať impozantnú, sedem metrov dlhú vitrínu pre exponáty novej výstavy otvorenej na jeseň 2015.

 

Riaditeľka knižnice, Jocelyne Deschauxová našla v spolupráci so špecializovanou firmou Promuseum riešenie v podobe skla Guardian Clarity. Promuseum sa zaoberá dodávaním materiálov a vybavenia do múzeí, verejných priestorov a kultúrnych zariadení. S viac ako 25-ročnými skúsenosťami je jedným z popredných svetových dizajnérov muzeálnych výkladných skríň, ktoré ochraňujú a uchovávajú vzácne zbierky.

„Antireflexné sklo Guardian Clarity splnilo tri nároky múzeom stanovené na vitrínu: ochrana, dizajn a pomer kvality a ceny,“ vyjadrila sa Jocelyne Deschauxová. Keď pred viac než dvoma rokmi prišla do knižnice Albi Médiathèque, výstavné skrine boli v žalostnom stave. Boli vyrobené z rozličných materiálov – z dreva, hliníka alebo skla – a nespĺňali podmienky na uchovávanie vzácnych kníh. „Neboli hodné týchto historických zbierok,“ povedala.

 

Jocelyn Deschauxová oslovila spoločnosť Promuseum, aby diskutovali o možných riešeniach. „Chcela som vzduchotesnú vitrínu s laminovaným a antireflexným sklom, ktorá by spĺňala normy AFNOR na vystavovanie ilustrácií a fotografických zbierok,“ vysvetlila.

 

Vzhľadom na množstvo prirodzeného svetla v danej časti knižnice a pravdepodobnosť žiarenia a odrazu výstavnej skrine, odborníci z Promuseum odporučili antireflexné sklo Guardian Clarity ako ideálne riešenie. Cieľom spolupráce Promuseum a spoločnosti Guardian bolo nájsť vysokokvalitné riešenie, ktoré by umožnilo múzeám poskytnúť dokonalý výhľad na ich zbierky za sklom.

V Promuseum vyrobili sedem metrov dlhú výstavnú vitrínu, ktorá siahala od jednej steny k druhej, pričom celú prednú stranu tvorilo sklo Guardian Clarity. „Najväčšou výzvou bola nadmerná veľkosť,“ povedala Jocelyne Bourdillonová. „Okrem toho musela byť vitrína zasunutá vo výklenku. Nakoniec to vyšlo perfektne a výsledok naozaj splnil vysoké očakávania knižnice Albi Médiathèque.“

 

Koncern Guardian Glass Group v Európe je hlavným dodávateľom vysokokvalitných komerčných, bytových, interiérových a automobilových výrobkov zo skla. Vyrába obojstranné, antireflexné sklo Clarity, ktoré sa pýši najmodernejšou technológiou povrchovej úpravy skla prostredníctvo magnetrónovej vrstvy. Aj vďaka nej sklo Guardian Clarity prepúšťa až 97 % svetla s odrazom menej než 1 %. Na porovnanie – architektonické plavené sklo ponúka priepustnosť svetla 90 % a odraz 8 %. Sklo Guardian Clarity bolo vyvinuté s ohľadom na vysoké nároky sektora muzeálnych expozícií v oblasti optických vlastností. Vlastnosti tohto skla poskytujú najlepší možný antireflexný vizuálny výkon na trhu. Umožňujú maximálnu priehľadnosť a zároveň eliminujú neželaný odraz a žiarenie.

 

Spoločnosť Promuseum zadala objednávku na sklo v júli a v knižnici Albi Médiathèque nainštalovala na mieru vyrobenú vitrínu koncom septembra. Presne 6. októbra multimediálna knižnica otvorila svoju aktuálnu výstavu historických kníh pod názvom „Čierna: história farby“, ktorá prebieha až do 2. januára 2016. Podľa Jocelyne Deschauxovej je výstava adaptáciou rovnomennej knihy Michela Pastoureaua – s pomocou kníh a rytín – v ktorej autor vysvetľuje fascinujúcu históriu čiernej farby, ako ju vnímali a vnímajú civilizácie v priebehu storočí.

 

„Vzhľadom na úspech tohto projektu predvedú Guardian Glass Europe a Promuseum obojstranné a antireflexné sklo Guardian Clarity počas veľtrhu SITEM v januári 2016, aby demonštrovali rozdiely medzi týmto produktom a inými typmi skla,“ uviedol Bernard Rey.

Zobrazenia: 361

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby