Bez ohľadu na diskusiu, či alebo do akej miery za globálne zmeny klímy môže ľudská činnosť, môžeme tento jav považovať za vedecky dokázaný fakt. Aj preto je potrebné zmeniť pohľad na funkciu sklenených plášťov a fasád budov a zvoliť také materiály, ktoré vplyvy globálnych zmien klímy eliminujú.

Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC), čo je vedecký orgán pod záštitou OSN, zverejnil viacero scenárov, akými sa bude zmena klímy uberať. Všetky majú jedno spoločné - výskyt extrémne vysokých teplôt prevýši výskyt opačných, teda studených extrémov. Vedci považujú sa zhodujú, že v budúcnosti bude stále častejšie a na dlhšiu

 dobu dochádzať k vlnám vysokých horúčav, aj keď sa z času na čas objavia aj extrémne chladné zimy.

Zdá sa tiež, že v budúcnosti budeme mať skôr dve ročné obdobia (leto a zimu), s rýchlym prechodom medzi nimi, oproti dnešným, približne rovnako dlhým štyrom ročným obdobiam. V energetických výdajoch to znamená, že budeme platiť viac za ochladzovanie a klimatizáciu, než za kúrenie. Naviac, zníženie teploty o jeden stupeň Celzia je omnoho náročnejšie a drahšie, ako rovnaké zvýšenie teploty.

Guardian, jeden z najväčších výrobcov okenného a fasádového skla preto odporúča už teraz myslieť na klimatické zmeny, ktoré nás dostihnú v blízkej budúcnosti. Pomôže to vyhnúť sa rastúcemu nepohodliu vo vnútri budovy, či zvýšeným energetickým nákladom. Experti Guardianu odporúčajú pre sklenené fasády a ďalšie zasklenie budov použiť materiály s vysokým faktorom selektivity – teda priepustnosti prirodzeného svetla oproti solárnej energii.

Z ponuky Guardianu tieto parametre spĺňa napríklad sklo SunGuard SN 70/37 s vysoko selektívnym povlakom. Minimalizuje potrebu umelého osvetlenia, ponúka excelentnú protislnečnú ochranu spolu s mimoriadnou tepelnou izoláciou. Toto neutrálne sklo je dostupné aj v bezpečnostnom, či akustickom prevedení. Dodáva sa aj v modifikácii vhodnej k tepelnému tvrdeniu alebo ohýbaniu za tepla. Vo všetkých prípadoch je vždy použité ako základné sklo ExtraClear Float pre lepšiu neutralitu a podanie farieb.

Potrebné parametre skiel je možné porovnať a pre konkrétnu budovu spočítať v aplikácii Guardian konfigurátor.

 

V našom regióne bolo zasklenie SunGuard SN 70/37 použité napríklad na týchto budovách:

•           CTP Towers Ostrava

•           Spielberg Offices Brno

 •          Technická univerzita Liberec

Zobrazenia: 280

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby