Ked uz pisem tak nech je o com :) Dufam ze sa to este chce niekomu citat :P

Kazdy rozumny clovek by nemal podlahnut “najlepsej” ponuke ale nechat si spravit viacero. Nemusite ani podlahnut reciam maklerov ze maju znamych a ani reciam financnych poradcov – tych uz obchadzam ako cert kriz.. Staci si sadnut cez vikend za pocitac a poobzerat sa po bankach. Nechodte hned po lokalnych bankach ale skuste vo väcsich mestach, popripade si obvolajte hotlines a nechajte si vyvetlit podmienky uveru a moznosti cerpania a navysenia za ucelom stavby domu. Nemajte iluzie ze skoncite s jednou hypotekou ale aspon s 2-ma 3-ma (ak ratam aj förderung)
Ako Slovak budes znevyhodneny, ale to su uz bohuzial podmienky bank, rataj stym..
Zväcsa som natrafil na podmienku 60/40 tj. 60% prostriedkov da banka a 40% vlastny kapital – napr. Erste bank, alebo BAWAG. No su aj take ako Easybank alebo Reiffeisen ktore daju aj 80% prostriedkov. Dalej si overte moznost kombinacie s Föderung – statnej pozicke. Niektore banky tvrdia 60% uverov spolu tj. Förderung aj pozicka banky, niektorym to je jedno a daju 60% a 40% je vas problem, len ho musite zdokladovat. Co je u Förderung trochu problem kedze sa moze on ziadat az po schvaleni stavebneho povolenia a trva to cca 6 mesiacov a vyplaca sa 20% po dokonceni zakladov 20% po uzatvoreni stavby a 60% po skolaudovani. Ked teda mate moznost si pozicat cca 25 tisic € od rodiny na cca 1 rok, alebo si ich zohnat s urocenim do 0.9% tak mozete tieto peniaze pokladat od zaciatku za vas kapital. Bohuzial ja som tuto moznost nemal a ideme do stavby s relativne nizkym vlastnym kapitalom na urovni 30% rozpoctu projektu (dom+pozemok). Tymto sa okruh bank zuzuje a je potrebne si vybrat to lepsie s horsich podmienok (pozicka je sama o sebe zla vec). Nebojte sa si spravit rozne modelove kalkulacie na 25 rokov dopredu, napr tuto :http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/uverova-kalkulacka.php
Hypoteku by som na viac ako 20 az max 25 rokov nebral, kedze po cca 20. rokoch su potrebne vacsie investicie do domu (strecha, odkvapy, okna, omietka) alebo si zohnat dobre zaruky na dom a mozte poziadat aj o dlhsie splacanie.
Potom ako u kazdej hypoteky je dolezite predcasne splatenie – vyhodne v pripade Förderung kde mozte napr. tych 25tisic predcasne vlozit na splatenie bankoveho uveru, ktory je drahsi. Dolezita je urokova sadza, ako casto sa meni, stropy ktore by nemala presiahnut a co ak presiahne, sumu za predcasne splatenie a sumu za poskytnutie uveru.
Ale to su hadam financne zaklady, ktore si velmi rychlo osvojite, hlavne sa nenechajte zaskocit odbornou terminologiou a nechajte si to vysvetlit jak Janovi s oknami na hnoj ;)

Nieco som zabudol? Doplnte ma :)

Happy buying !

 

Martin

stavba.hainburg@gmail.com

Moj Blog : http://mysite.sk/wordpress/housie

https://www.facebook.com/domvrakusku/

Zobrazenia: 867

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby