Izolácia podkroví - celulózovou fúkanou izoláciou CLIMATIZER PLUS

Staviteľom, ktorí rekonštruujú a zobytňujú podkrovia, sa do povedomia dostáva tepelno izolačný materiál CLIMATIZER PLUS, ktorý odsúva klasické doskové izolácie vďaka jednoduchej manipulácii, tzn. bez náročného merania, rezania a ukladania. Zateplenie je riešené v každom detaile - okopírovanie nerovností izolovaného prostredia.

 

Charakteristika

Základ „fúkanej“ celulózovej tepelnej izolácie CLIMATIZER PLUS tvorí celulózové vlákno. Tepelná izolácia je upravovaná tak, že konečný výrobok je nehorľavý, s nulovým šírením plameňa po povrchu a zároveň ošetrený prísadami, ktoré zabezpečujú odolnosť proti hubám, plesniam, hmyzu a hlodavcom. Celá výroba je zaisťovaná suchou cestou. V súčasnosti je materiál bežne dostupný v Čechách, Poľsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a od roku 1990 i na Slovensku  prostredníctvom firmy VUNO HREUS zo Žiliny. Konečný výrobok je vláknitý, balený do polyetylénových vriec a je určený na spracovanie v špecializovaných certifikovaných stavebných firmách, ktoré vlastnia aplikačné strojové zariadenia, potrebné na uloženie izolácie do stavby.

 

Pri zatepľovaní podkroví napr. šikmých častí sa objemová hmotnosť mení podľa sklonu konštrukcie. Najčastejšie sa konštrukcie plnia z priestoru nad klieštinami do pripravenej dutiny. Pre tento typ izolácie sú najvhodnejšie skladby využívajúce doskové materiály (OSB, MDF, Hofafest...) alebo dobre napnuté poistné  hydroizolačné fólie určené na priamy kontakt s izoláciou. Tým sa pevne vymedzí priestor pre fúkanú izoláciu a zároveň sa získa ideálne vetrotesná prepážka a poistná hydroizolačná vrstva. Aplikácie s vysokou objemovou hmotnosťou v takýchto konštrukciách zabezpečujú tepelnej izolácii jej stabilitu a vlákno je previazané tak, že už nedochádza k zmene v izolovanom prostredí – materiál nezosadne, je stabilný, vyplní celý ohraničený priestor, ktorý chceme zaizolovať, okopíruje detaily.

 

Pre aplikáciu izolovania klasického podkrovia je potrebné dodržať technologický postup skladieb ako pri izolovaní napr. doskovým materiálom s malou zmenou v tom, že interiérový obklad prípadne sadrokartón sa montuje pred aplikáciou tepelnej izolácie. V prípade čoraz viac obľúbených sadrokartónových konštrukcií táto tepelná izolácia okopíruje a vyplní nadstavovací rošt, čím sú opäť eliminované tepelné mosty. Rekonštruované podkrovie býva veľakrát atraktívnym prostredím pre bývanie a má v ňom byť pohoda. Keď hovoríme o tepelnej pohode, v zime teplo a v lete príjemný chládok, CLIMATIZER PLUS je tepelná izolácia, ktorá veľmi dobre odoláva sálavému teplu. Jej vlastnosť v odolávaní sálavému teplu je dvojnásobne lepšia v porovnaní s minerálnou alebo sklenou vatou.

 

Kumulačné vlastnosti izolačných materiálov

Normy pri charakteristike jednotlivých materiálov uvádzajú pojem „merné teplo“. Ide o množstvo tepla, ktoré treba dodať materiálu, aby sa ohrial z jednej teploty na druhú pri danom tlaku a hmotnosti. Porovnávaním jednotlivých stavebných materiálov ľahko zistíme, že táto veličina je nepriamo úmerná súčiniteľu tepelnej vodivosti. Čím menej vzduchu pri danom objeme  materiál obsahuje, tým menej izoluje a o to viac tepla dokáže naakumulovať.

 

Niektoré stavebné materiály podľa mernej tepelnej kapacity:

merné teplo - značka: c

Jednotka: 1 J/kg . K

 

 

voda

4 180

suchý vzduch

1 010

CLIMATIZER PLUS

1 907

sklenej  vaty

  940

kamennej vlny

  880

mäkké drevo

2 510

železobetón

1 020

plná tehla

  920

 

 

 

Inteligentné riešenie pre Vaše podkrovie

Tepelná a akustická izolácia na báze celulózy získanej z novinového papiera je stará viac než 90 rokov, keď sa objavila v USA a v severských krajinách Európy. Technológia výroby, ktorá je v súčasnosti vo svete najrozšírenejšia, spočíva v suchom rozvláknení a súčasnej impregnácii vlákien špeciálnymi prísadami. Tie zlepšujú odolnosť proti ohňu, plesniam i drobným hlodavcom.

 

Významným argumentom na použitie tejto izolácie v systémoch suchej výstavby často tvorenej prvkami na báze dreva, je popri rovnakej prírodnej podstate oboch materiálov i nasledujúci výpočet ich dôležitých predností a technických parametrov:

* veľmi dobré tepelne izolačné parametre izolácie (λ=0,039 - 0,043W/m.K)

* výrazné zlepšenie akustiky stavby

* vysoká hodnota mernej tepelnej kapacity materiálov (Cd =1907 J/kg.K), ktorá zlepšuje akumulačné vlastnosti stavby a znižuje letné prehrievanie obývaných priestorov (umelo vyrábané izolácie majú túto hodnotu približne polovičnú)

* nižšia navĺhavosť ako pri surovom dreve (vyrovnaná vlhkosť 10 – 12 % hm.)

* nízky difúzny odpor, umožňujúci konštrukciu s difúzne otvorenou skladbou

* dokonalé vyplnenie všetkých detailov stavby pri prefabrikovanej továrenskej výrobe dielcov, ako aj pri realizácii na stavbe

* dobré požiarne parametre

* odolnosť voči hubám a plesniam

* ľubovoľné aplikačné hrúbky (4 - 40 cm) jedným aplikačným zariadením

* vysoká produktivita práce

* nízke prepravné náklady v prípade prevedenia prác na stavbe

* ekologický šetrný výrobok - známka prepožičaná už v roku 1994

* CE – Európsky certifikát ako doposiaľ jediná fúkaná tepelná izolácia na Slovensku – ETA-06/0086

 

 

Do pozornosti

Počet požiadaviek na zateplenie stále rastie. Zákazník by si mal preveriť schopnosti, referencie i materiál, ktorý chce aplikačná firma použiť na zateplenie. Vyhne sa tak ťažko identifikovateľným izolačným materiálom, kde deklarovaný výrobok nemusí zodpovedať skutočnosti. Tepelno-izolačný materiál má byť v originálnom balení od výrobcu s označením, identifikačnými údajmi. Obal nesmie byť dodatočne uzatvorený prelepením, či dokonca zadrôtovaním uzáveru balenia. Zákazník má na požiadanie dostať doklad o deklarovaných vlastnostiach výrobku a o spôsobilosti firmy na takéto aplikácie.  

 

Má vôbec význam zateplenie podkrovia?

Výhodou tepelnej izolácie CLIMATIZER PLUS sú vyššie spomenuté parametre, izolácia priamo na mieru, odstránenie nadmerného prehrievania sa konštrukcie, jednoduchá manipulácia pre zabudovanie atď.. Obrovskou nevýhodou je to, že izolácia je skrytá pod sadrokartónom, či iným obkladom. Dvere, okná, pekné osvetlenie – to sú veci, ktoré reprezentujú dom pri návšteve a veľmi radi sa tým prezentujeme. Avšak nemali by sme zabudnúť, že vecou prestíže nie sú len viditeľné celky stavby ale aj to ako máme v detaile zvládnuté a zabudované materiály, ktoré sú až nie tak viditeľné na prvý krát - napríklad nekvalitne vykonané zateplenie podkrovia Vás bude určite prezentovať otápaním sa snehu v určitých miestach a v období, kedy sa na strechách vytvárajú námrazy, sú vykresľované tepelné mosty, načo nepotrebujete ani termovíziu. Letná sauna v podkroví = určite nesprávne zateplenie.  

 

Vráťme sa späť k tepelným izoláciám, ktorých životnosť má byť životnosťou stavby a k ich opravám sa neradi vraciame. Rodinný dom so zastavanou plochou cca 100 m2 môže stáť stavebníka v závislosti od regiónu a dostupnosti pozemku už od 120.000 €. Zateplenie podkrovia takéhoto domu Vás môže vyjsť cca 2.300 €. Toto je suma, ktorá pri obstarávacej cene je veľakrát alfou a omegou či a koľko by sa dalo ešte ušetriť na zateplenie podkrovia. Verte, že je to veľkým omylom a tepelná izolácia podkrovia a jej prevedenie je minimálne tak dôležité ako ostatné stavebné materiály či prvky, ktoré dotvárajú dizajn - takže v tomto prípade nie je na mieste šetriť. Toto je tiež jedna zo skúseností, s ktorými sa občas stretávame pri realizácii zateplenia, ktorému sa naša spoločnosť venuje už takmer dve desaťročia.

Zobrazenia: 2893

Komentár


FIRMA
Komentár osoby Jakub Hreus o Február 17, 2011 na 8:36

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby