Trávnik si zaslúži pravidelnú a dôkladnú starostlivosť. Pokiaľ nie je jeho stav po zime ideálny, je načase ho trochu oživiť. Pre správnu starostlivosť je potrebné určiť základnú príčinu problému. Tých však môže byť viac. Preto si odborníci z Hornbachu pre vás pripravili niekoľko tipov čo robiť, aby ste trávnik dostali opäť do skvelej formy.

 

Základom každej starostlivosti o trávnik je vertikulácia. „Pod vertikutáciou (vertikálnym kosením) rozumieme narezanie trávnej mačiny na trávnikovej ploche za účelom odstránenia starého reziva, buriny a machu a vytvorenie priestoru pre nové, zdravé a silné trávové steblá. Po vykonaní vertikutácie sa tiež zlepší prívod vody a prísun hnojiva,“ radí Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach.

 

Vertikutácia pre rýchlu obnovu

Pre veľmi malú alebo ťažko prístupnú plochu sú ideálne ručné vertikulátory. Pre dosiahnutie dobrého výsledku je však potrebné trochu viac zapojiť fyzické sily. Jednoduchšia manipulácia je s elektrickým vertikulátorom. Pokiaľ sú tieto nástroje príliš ľahké, nedostanete sa v prípade stvrdnutej pôdy hlboko. V takom prípade skúste položiť na vertikulátor vrece s pieskom alebo substrátom. Pre veľké trávnaté plochy je ideálny benzínový vertikulátor, ktorý si  ľahko poradí aj so suchou a tvrdou pôdou. Na druhej strane je náročnejší na údržbu a tiež vydáva trochu hlasnejšie zvuky a splodiny.

 

Základná starostlivosť o trávnik

Na trávniku sa môžu objaviť svetlé, žlté či prázdne miesta. Medzi hlavné príčiny môže patriť nedostatok živín, svetla alebo vody. Alebo naopak prílišná vlhkosť. Živiny dodajú trávniku špeciálne hnojivá, ktoré sú určené na konkrétny typ trávnika. „Napríklad dlhodobé hnojivo FloraSelf je vhodné pre všetky druhy trávnikov, množstvo 10 kg vystačí približne na 320 m2. Pre dokonalú výživu čerstvo zasiateho trávnika je ideálne Štartovacie hnojivo FloraSelf, ktoré zvyšuje odolnosť mladých výrastkov,“ popisuje Daniel Brychta z Hornbachu.

„Problémom kvôli nedostatku svetla môžete predísť výsevom špeciálneho trávnika, ktorý je určený pre tienisté plochy. Pokiaľ je trávnik veľmi vysušený, je dôležité nesekať trávu príliš na krátko. Na takéto miesta odporúčam vysádzať trávnik určený pre suché plochy. Pokiaľ sa v trávniku hromadí voda, je potrebné zvýšiť priepustnosť vody – napríklad vybudovaním drenáže, skyprením pôdy, vertikuláciou alebo nasypaním piesku,“ dopĺňa odborník z Hornbachu.

 

Odstránenie machu a buriny

Mach a burinu je možné odstrániť z trávnika pomocou prostriedkov na ich ničenie. „Pri aplikácii postupujte vždy podľa návodu k použitiu. Prípravok jednoducho aplikujte v požadovanom množstve na trávnik a zhnednutý mach. Odumretú burinu môžete odstrániť hrabľami. Odporúčam tiež trávnik rovno pohnojiť,“ radí Daniel Brychta z Hornbachu.    

Pre zabránenie ďalšieho rastu machu a buriny je dôležitá správna starostlivosť o trávnik. Pravidelne ho zavlažujte a hnojte. Nestrihajte ho na menej ako 4 cm a vždy na jar vykonajte vertikuláciu. Mach môže vznikať aj dôsledkom nízkych hodnôt pH v pôde. Pri príliš nízkych hodnotách odporúčame zavápnenie.

 

Odstránenie čarovných kruhov

V pôde chudobnej na živiny a pôdne kultúry sa často objavujú 2 – 5 cm veľké huby. Tie sú usporiadané do tvaru kruhu a na zemi tvoria vodenepriepustný hubový spletenec – podhubie.  Trávnik je v mieste výskytu týchto húb niekedy odumretý. „Pokiaľ je výskyt húb mierny, môže trávnik zachrániť okamžité hnojenie s obsahom dusičnanov. Pokiaľ takáto aplikácia nepomôže, je potrebné hĺbkové prekyprenie a odstránenie zhutnenej pôdy. V prípade, že je výskyt veľmi silný, je potrebné hĺbkové odstránenie trávnika a založenie nového,“ hovorí Daniel Brychta z Hornbachu. 

 

Snežná pleseň

Snežná pleseň je ochorenie trávnika mokrou hnilobou. Najprv sa prejaví malými kruhovými škvrnami, ktoré môžu byť časom veľké až 30 cm. Táto pleseň sa stáva problematickou v okamihu, keď sa spojí niekoľko faktorov, ktoré nahrávajú jej rozšíreniu. Medzi ne patrí napríklad dlhšie pokrytie trávnika snehom či lístím, hromadenie vody a hustá trávnatá plsť. K jej rozšíreniu prispievajú aj výkyvy teplôt a príliš silné hnojenie dusičnanmi a zavápnenie pred príchodom zimy.  

Priama ochrana nie je možná, pretože využívanie fungicídov na trávnikových plochách v dome a na malých záhradách je zakázané. Škvrny síce obvykle zmiznú pri vyšších teplotách, avšak napadnuté časti by sa mali v každom prípade okamžite zhrabať a odstrániť. „Ako prevencia môže pomôcť prevzdušňovanie pôdy na jar a na konci leta a priebežné odstraňovanie napadaného lístia. Na jeseň používajte výhradne draselné hnojivá na jesenný trávnik a nevápnite (hodnota pH by nemala byť vyššia ako 6,5). Na bezveterných, tienistých miestach vysievajte iba trávnik do tieňa popr. nevysievajte vôbec žiadny trávnik,“ vysvetľuje Daniel Brychta.

 

Odstránenie rias

Riasy vytvárajú čierny povlak medzi jednotlivými druhmi trávnika. Vyskytujú sa predovšetkým pri miernych zimách, vzhľadom k dlhšie pretrvávajúcemu vlhkému počasiu a miernym teplotám. Najmä však na hutných pôdach, v ktorých sa hromadí voda. „Pokiaľ v trávniku objavíte riasy, vykonajte vertikuláciu a hrabaním odstráňte povlak. Hnojte draselnými hnojivami, napríklad FloraSelf Select pre jesenný trávnik. Štruktúru pôdy sa vám podarí zlepšiť pomocou pôdnych aktivátorov, kompostu a substrátov. Pri veľmi hutných pôdach zvýšite priepustnosť napríklad rovnomerným posypaním trávnikovým pieskom,“ radí Daniel Brychta z Hornbachu.

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 583

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby