Katalógové domy v dnešnej dobe jednoznačne prevládajú nad domami na mieru navrhnutými priamo architektom. Rozhodnutie, či si vybrať katalógový dom alebo projekt na mieru by malo závisieť od typu pozemku, typu zamýšľaného domu a v neposlednom rade aj od možností Vašej peňaženky.

Typ pozemku

Pokiaľ máte rovinatú stavebnú parcelu bez väčších nerovností v teréne, či iných špecifických problémov - akým je napríklad vysoká spodná voda, je finančne výhodnejšie vybrať si priamo z ponuky katalógových domov, ktoré sú jednoznačne cenovo dostupnejšie. Architekti si pri navrhovaní typových domov môžu dovoliť mierne znížiť cenu vďaka predpokladu, že sa projekty domov predajú viacerým klientom a náklady na projektovanie sa im tak vrátia. Výhodou typových projektov je okrem ceny aj to, že architekt má možnosť projekt postupne zdokonaľovať a vyladiť všetky drobné detaily na základe spätnej väzby od klientov. Pri jedinečných stavbách, akými domy na mieru jednoznačne sú, existuje väčšie riziko chýb v projekte.

Ak ste však majiteľom rozmerovo atypického pozemku či pozemku so špecifickým terénom, bude pre vás pravdepodobne najlepším možným riešením skúsený architekt, ktorý vám vytvorí dom presne na mieru podľa vašich špecifických požiadaviek.

Typ domu

Katalógový dom sa oplatí v prípade, že presne sedí na váš pozemok. Ak ste si vybrali katalógový dom, ktorý sa vám typovo páči, no plánujete výraznejšie pozmeniť jeho dispozíciu či upraviť strechu, bude pre vás výhodnejšie nechať si naprojektovať dom na mieru. Išlo by totiž o značný zásah do projektu, pri ktorom je nevyhnutné znova prepočítať statiku a prekresliť mnohé výkresy, čím by sa projekt oproti počiatočnej sume značne predražil.

V priebehu stavebných prác však môžete na katalógovom dome slobodne meniť detaily projektu akými sú rámy okien, farby strešnej krytiny, omietky a pod. Práve tieto detaily dodajú domu punc originality a premenia neoriginálny katalógový dom na váš nový domov.

Vizualizácia projektu

Katalógové domy sú obľúbené aj preto, že vám je hneď zrejmé, ako bude dom vyzerať. Jednoduchšie sa s domom stotožníte a predstavíte si, ako dobre by sa v ňom bývalo. Niektoré projektové kancelárie tiež ponúkajú možnosť prehliadky vzorového domu, takže vás potom už naozaj nič nepríjemne neprekvapí. Okrem toho nikto predsa nekupuje rád mačku vo vreci.

Svoju úlohu tiež zohráva aj rýchlosť dodania projektu. Projekt katalógového domu obyčajne dostanete do 2 týždňov a môžete rovno bez zbytočného odkladu začať vybavovať stavebné povolenie. Projektovanie domu na mieru je oproti domu zdĺhavý proces, ktorý si vyžaduje okrem času aj úzku spoluprácu a dôveru medzi architektom a budúcimi majiteľmi nového bývania,  z tohto dôvodu môže byť dosť náročný.

Cenová dostupnosť

Katalógový projektu domu vás vyjde jednoznačne lacnejšie, v priemere o viac ako polovicu oproti projektu domu na mieru. Projektanti zvyčajne ponúkajú katalógový projekt mierne pod cenu a spoliehajú sa na to, že sa im investícia vráti viacnásobným predajom. Ak ste teda našli katalógový dom, ktorý plne zodpovedá vašim predstavám, ušetríte značné peniaze za architekta a spokojnosť s novým bývaním máte zaručenú.

Zobrazenia: 462

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Október 12, 2015 na 15:05

... výborný článok - napísaný ľahko, objektívne a s nadhľadom - mne ako architektovi, ktorý šije domy ľuďom na mieru (hlavne, tým, ktorých katalógový dom neuspokojuje) by mal byť proti srsti, ale musím uznať, že je napísaný racionálne a pravdivo ... pozdravujem :D))

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby