M-House ponúka riešenia proti prehrievaniu domu v horúčavách

Leto je v plnom prúde a s ním aj horúčavy, ktoré sú pre niekoho doslova neznesiteľné. Trápi vás teplo a máte pocit, že si doma ani neoddýchnete a zvažujete, ako sa ochladiť? Väčšine ľudí príde na um klimatizačná jednotka, čo však nie je jediný spôsob, ako urobiť vaše bývanie príjemným počas letných mesiacov. Nehovoriac o nie príliš priaznivom účinku klimatizácie na zdravie. Najlepšie je na to myslieť už pri stavbe domu a použiť vhodné izolácie. Ak už ale máte dom postavený, existuje ešte niekoľko riešení, ako sa vyhnúť klimatizácii.

 

Ponúkame vám niekoľko tipov, ako postupovať pri stavbe či zatepľovaní, ktoré vám pomôžu v boji s teplom v budúcnosti. Riaditeľ spoločnosti M-House, s. r. o., Ing. Michal Miklošovič, k tomu hovorí: „Hlavným dôvodom, prečo sa rodinné domy prehrievajú je chyba či už v projekte alebo realizácii. V súčasnosti sa investori nepozerajú na kvalitu, ale na cenu stavby a z toho dôvodu sú projektanti tlačení do používania čo najlacnejších ľahkých izolačných materiálov. Pri ľahkých minerálnych a fúkaných PUR izoláciách však neplatí zásada - čím väčšia hrúbka izolácie, tým lepšia tepelná ochrana interiéru v lete. Steny a strechy s použitím týchto ľahkých izolačných materiálov nemajú dostatočnú tepelnú kapacitu, aby dokázali zabrániť prehriatiu konštrukcie. Ľudia to najčastejšie pocítia v podkrovných priestoroch, keď ani večer nedokážu naakumulované teplo vyvetrať. V našich stavbách používame drevovláknité izolácie Steico - Tepore, ktoré vďaka svojej objemovej hmotnosti a mernej tepelnej kapacite dokážu niekoľkonásobne lepšie odolávať vonkajším horúčavám a potláčajú prehrievanie interiéru (vysoká merná tepelná kapacita je akumulačná schopnosť, ktorá zabraňuje letnému prehrievaniu.) K týmto izoláciám patrí aj nadkrokvová izolácia Steico, ktorá má niekoľkonásobne vyššiu objemovú hmotnosť (230 až 270 kg/m3) ako minerálne izolácie.“

 

Ďalej upozorňuje na to, že pri použití ľahkých izolácii, ako napr. sklená vata, ktorá má fázový posun v priemere cca 6 hodín, sa v letných mesiacoch konštrukcia zohreje a sála teplo do interiéru už po šiestich hodinách. Teda v čase, keď je vonku najväčšie teplo. V prípade použitia drevovláknitých izolácií, ako je napr. Steico, kde je fázový posun v priemere cca 16 hodín, sa konštrukcia zohreje v čase, keď slnko už zapadá a naakumulované teplo „vracia“ naspäť do exteriéru. Drevovláknité izolácie zabezpečujú príjemnú klímu v interiéri a tepelnú pohodu v letných mesiacoch.

 

,,Ak už dom máte postavený a tiež ste prepadli trendu súčasnosti, akým je používanie veľkých presklených plôch orientovaných na juh, dá sa pomôcť aj tu. Tieto plochy na jednej strane umožňujú krásne spojenie interiéru s exteriérom a oddychovou zónou, na druhej strane však bez tienenia v letných mesiacoch vytvárajú „obrovské radiátory“, ktoré zohrievajú vašu domácnosť. Skoro 50 % tepla, ktoré zvyšuje teplotu v interiéri, prechádza cez nezatienené okná. Cez 1 m2 nezatienenej plochy okna na južnej strane získame približne 500 W tepelnej energie, ktorú je v prípade horúcich dní potrebné z domu odvádzať. Najúčinnejším riešením proti prehrievaniu cez sklenené plochy je použitie exteriérových žalúzií, ktoré zabraňujú slnečným lúčom dopadať na zasklenie. V projektovej dokumentácii je tiež možné navrhnúť presahy striech alebo tieniace konštrukcie. Pri správnom návrhu v zimnom období, keď je slnko nízko budú slnečné lúče interiér zohrievať, ale naopak v lete, keď je slnko vysoko, nedopadá na presklené plochy. Pomôcť taktiež môže výsadba zelene / stromov, ktoré čiastočne tienia presklené plochy, ako aj ostatné konštrukcie,“ vysvetľuje M. Miklošovič.

 

Upresňuje, že na ochranu pred horúčavami v letných mesiacoch okrem nie práve najzdravšej klimatizácie, existuje ešte aj možnosť chladenia tepelným čerpadlom. Investícia do tepelného čerpadla je samozrejme vyššia, ale návratnosť tejto investície sa zrýchľuje v prípade, že tepelným čerpadlom v zimnom období vykurujete a zohrievate teplú vodu a naopak v letných mesiacoch chladíte. Ušetríte tak aj na mesačných nákladoch a získate príjemný komfort vnútorného prostredia. Tepelné čerpadlo zabezpečuje dva spôsoby chladenia. Prvý je pomocou Fan coil jednotiek – je to jednotka, ktorá vyzerá ako klimatizačná, napojená však je na tepelné čerpadlo. Druhý je cez rozvody podlahového (alebo stenového, či stropného) „vykurovania“  - do systému sa vháňa studená voda, ktorá odoberá z priestoru teplotu. V tomto prípade je veľmi dôležitá regulácia systému. Príliš chladná voda v systéme by mohla spôsobovať kondenzáciu na povrchu potrubia.

 

Možností, ako sa chrániť pred horúčavami je teda viac a môžete sa sami rozhodnúť, ktorú z nich využijete. Treba si však uvedomiť, že na prehrievanie interiéru treba myslieť už v štádiu návrhu vášho vysnívaného domova. To je práve najvhodnejší čas kedy sa vieme vyhnúť najčastejším chybám spôsobujúcim neznesiteľné teplo, ktoré vám nedá spávať.

 

M-House, s. r. o., pôsobí na trhu 7 rokov. Zameriava sa na výstavbu pasívnych drevodomov na slovenskom trhu, ale má zrealizované drevostavby aj v Rakúsku. Zamestnanci firmy sú držiteľmi medzinárodného certifikátu Passive House Designer vydávaného na Slovensku pod hlavičkou IEPD. Klientom firma ponúka výstavbu pasívnych a nízkoenergetických domov v rôznych štádiách výstavby: od hrubých stavieb až po stavby na kľúč, kde sa pristupuje individuálne k požiadavkám klienta. Dbá pritom na kvalitnú prípravu projektov, aby priebeh výstavby bol pre klienta maximálne komfortný. Zabezpečuje aj projekčné práce a kompletný inžiniering s vybavením stavebného povolenia. Firma M-House s. r. o., ponúka všetkým priaznivcom kvalitného a zdravého bývania v drevostavbách svoje služby od poradenstva až po realizáciu. Na Hraničnej ulici 18 v Bratislave má aj prezentačnú miestnosť.

 

Ďalšie informácie sú na: www.mhouse.sk, email: info@mhouse.sk, tel.: 0918 885 777

Zobrazenia: 551

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby