Makrowin už dvojsklá nepoužíva, na úrovni doby je trojsklo!

Tepelno-technickú kvalitu okna ovplyvňujú jeho súčasti

 

Okná sa skladajú z rámu, skla a kovania. Každá z týchto súčastí má svoje tepelno-technické parametre, ktoré ovplyvňujú kvalitu celého okna a jeho celkové tepelno-technické parametre. Projektanti však často buď z opatrnosti, veď nesú zodpovednosť za to, čo navrhli, alebo z neznalosti – to je ten horší prípad, presne nešpecifikujú tepelno-technické parametre všetkých súčastí (Uw, Ug, Uf).

 

Dušan Majer, riaditeľ spoločnosti Makrowin, s.r.o., Detva hovorí: „Pri nejasnej špecifikácií tepelno-technických parametrov súčastí okien vznikajú problémy a výrobcovia musia zákazníkovi vysvetliť, ako sa okno skladá a čo konkrétne mu vieme našimi technológiami výroby ponúknuť, aké výsledné Uokna dosiahne, keď sa použijú rôzne rámy, sklá, kovania, tesnenia… Musíme zákazníka dovzdelať a až potom sa pýtať, ktorý variant konštrukčnej skladby, a tým aj tepelnotechnickej kvality okna máme naceniť. Najhoršie je zistenie, že aj napriek snahe ponúknuť zákazníkovi čo najvyššiu tepelno-technickú kvalitu okien, ktoré vyrábame, ten nakoniec často uprednostní najnižšiu cenu. Je len samozrejmé, že pri najnižšej tepelno-technickej kvalite okna je aj jeho cena najnižšia. Keď si však porovnáme cenu drevených okien, tak okno s trojsklom je drahšie len o približne 10 %. Takýto cenový rozdiel je z dlhodobého hľadiska tepelných ziskov zanedbateľný a vráti sa už v prvých rokoch užívania. Preto Makrowin už do svojich výrobkov dvojsklá ani prakticky nepoužíva a osádza iba trojsklá. Pokiaľ zákazník z nejakých príčin trvá na dvojskle, vieme mu vyhovieť, ale snažíme sa mu to vyhovoriť.“

 

Súčasné trendy, aj pripravovaná legislatíva jednoznačne preferuje nízkoenergetické a pasívne budovy a pri takých už nemá dvojsklo v dnešnej dobe čo hľadať. „Okná s izolačnými dvojsklami už ani neodporúčame. Prax ukázala, že trojsklá treba dať všade. Potvrdzujú to aj teoretické výpočty. Rovnaký dom postavený napríklad v Bratislave, na Sliači a v Poprade, má vo všetkých troch prípadoch vyššie denné tepelné zisky pri trojsklách, ako pri dvojskle. Netreba zabúdať, že okná nám prinášajú tepelné zisky ale aj tepelné straty a preto sú trojsklá energeticky efektívnejšie. Šetriť na oknách sa určite neoplatí. Dnešné moderné drevohliníkové okná majú životnosť rovnako ako celá stavba a nepotrebujú ani zvláštne ošetrovanie, ani výmenu v dôsledku opotrebovania. Ak sú správne navrhnuté, vyrobené a osadené, predstavujú dobrú investíciu, ktorá sa majiteľovi rokmi vráti v podobe ušetrených nákladov v zime na kúrenie a v lete na chladenie. Rozdiel v cene medzi dvojsklom  a trojsklom je takmer nepodstatný s prihliadnutím na dlhodobý zisk počas doby užívania,“ upozorňuje D. Majer.

 

Dodáva, že kým spomínaný rozdiel v cene drevených okien s dvojsklom a trojsklom je iba cca 10 %, rozdiel v parametroch dvojsklá a trojskla je podstatne väčší:

Ug=1,1 W/(m2.K) dvojsklo

Ug=0,6 W/(m2.K) trojsklo

Viac o porovnaní je na:  http://www.makrowin.sk/dvojskla-ci-trojskla/

„Na spomínanej stránke sú aj tabuľky s konkrétnymi výsledkami výpočtov - tepelné straty, tepelné zisky, z troch rôznych klimatických oblastí Slovenska – Bratislava, Sliač a Poprad. V rodinnom dome sú použité dve varianty zasklenia. Jeden variant sú všetky okná v trojskle a druhý variant s dvojsklami na južnej strane, aby „nám dvojsklá pekne hriali“. Výsledok si môžete pozrieť v tabuľkách. Jedine s trojsklom aj na južnej strane bolo možné dosiahnuť kladnú energetickú bilanciu okien, čiže okná s trojsklom aj na južnej strane nám priniesli viac tepla, ako stratili. Pri použití dvojskla na južnej strane sú vždy straty väčšie ako zisky,“ konštatuje D. Majer.

 

Keď si kupujete okno od renomovaného slovenského výrobcu drevohliníkových okien-firmy Makrowin, nekupujete si len výplň stavebného otvoru. Kupujete si najlepšie riešenie na  úrovni doby. Výrobky tejto firmy sú kvalitatívnou špičkou na slovenskom trhu a synonymom kvality. Okná sú jedným z najkritickejších miest na stavbe z hľadiska únikov tepla, vzniku tepelných mostov, ale aj náročnosti na presnosť zabudovania a použité materiály a postupy. Pritom predstavujú finančne náročnú časť investície z pohľadu celkových nákladov na stavbu.

 

Makrowin, s.r.o., je spoločnosť, ktorá je od roku 1997 významným slovenským výrobcom drevených okien. Vyrába aj presklené posuvné dvere a je dodávateľom doplnkov k oknám, akými sú interiérové a exteriérové parapetné dosky, siete proti hmyzu, interiérové a exteriérové tienenie. Firma je dlhoročným členom Zväzu spracovateľov dreva SR a držiteľom certifikátu systému manažérstva kvality.

 

Viac informácií je na: www.makrowin.sk, alebo na tel: +421 45 5455346,
e-mail: info@makrowin.sk

Zobrazenia: 271

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby