Mimoriadne kolo projektu Zelená domácnostiam bude mimoriadne krátke

Mimoriadne kolo projektu Zelená domácnostiam vyhlásila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) na stredu 24. októbra 2018 o 15.00 hod. Rozdelí v ňom poukážky najmenej za 450-tisíc €. Poteší tak tých čo doteraz neuspeli, pochybili alebo nestihli predchádzajúce kolá. Mimoriadne kolo sa týka iba domácností z mimobratislavských regiónov, ktoré si chcú nainštalovať slnečné kolektory, tepelné čerpadlá a kotly na biomasu. Podmienkou však je, že budú mať zariadenia na výrobu tepla nainštalované do jedného mesiaca. Inštalácie musia byť ukončené a žiadosti o preplatenie poukážok predložené do 26. novembra 2018.
„V posledných dňoch zrušili platné poukážky viaceré domácnosti a aktuálna disponibilná suma dosiahla 450-tisíc €. Keďže pilotný projekt tento rok končí, vyhlásením mimoriadneho kola so skráteným termínom na inštaláciu zariadení umožňujeme, aby mohli byť využité aj zostávajúce vyčlenené prostriedky,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.Suma môže ešte narásť, ak sa do začiatku kola uvoľnia ďalšie prostriedky z už vydaných poukážok. Domácnosti, ktoré vedia, že nebudú môcť využiť platné poukážky, by mali prostredníctvom zhotoviteľov čím skôr ukončiť ich platnosť.
Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho domáceho výrobcu slnečných kolektorov, firmy THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. upozorňuje: ,,Termín jeden mesiac od začiatku mimoriadneho kola, až po ukončenie inštalácie a predloženie žiadosti o preplatenie poukážok, je naozaj veľmi krátky, priam až šibeničný. Túto príležitosť by teda naozaj mali využiť iba seriózni záujemcovia, ktorí majú istotu, že poukážky stihnú využiť.Kým doteraz v jednotlivých kolách mali inštalačné firmy tri mesiace času, teraz sa celý nápor na kapacity sústredí iba do 4 týždňov. Preto odporúčame aby sa mimoriadneho kola zúčastnili iba záujemcovia, ktorí už majú konkrétne zariadenie vybrané, je k dispozícii a inštalačná firma potvrdila, že ho aj stihne nainštalovať.V prípade, že nemajú vybratého zhotoviteľa, nech si radšej počkajú - tak ako to odporúča SIEA, na pokračovanie projektu v budúcom roku.“
Doteraz bolo v rámci pilotného projektu, ktorý je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia, preplatených 16 739 poukážok v celkovej hodnote viac ako 37 miliónov €. Ďalšie poukážky v hodnote 3,6 milióna € majú domácnosti k dispozícii. Všetky podporené inštalácie musia byť ukončené v priebehu novembra 2018.
SIEA pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby mohli byť poukážky vydávané od roku 2019. Zámer nového projektu s celkovým rozpočtom 48 miliónov € bol už schválený. V rámci projektu by mohlo byť do roku 2023 podporených ďalších 25-tisíc inštalácií v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Pôvodný systém vydávania poukážok SIEA plánuje rozšíriť o zásobník žiadostí, aby mohli domácnosti žiadať o poukážky priebežne.
Pre úspech pri žiadostiach o poukážky THERMO|SOLAR dlhodobo úspešne odporúča zákazníkom, aby sa obrátili čo najskôr na seriózneho zhotoviteľa, ktorý im poradí, aké zariadenie je pre ich domácnosť najvhodnejšie.Ak chcú uspieť v konkrétnom kole, mali by sa včas pripraviť, mať k dispozícii dobrý počítač a kvalitné pripojenie na sieť, aby sa mohli hneď registrovať, keď kolo o 15.00 hod. začne.
Iba v regióne stredného Slovenska 27 členný tím zamestnancovTHERMO|SOLARU a najbližších inštalačných partnerov zrealizuje v sezóne denne 7 inštalácií. Popri tom vybaví každodenne v priemere 36 dopytov. Záujemcom o kolektory poskytuje kontakty na vhodné firmy z ich regiónu. Tým im šetrí náklady na dopravu a servis a môžu si tiež pozrieť referenčné inštalácie partnerov blízko svojho bydliska, alebo sa informovať u doterajších zákazníkov na spokojnosť s montážou a samotným systémom.

Slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU Žiar, s. r. o. patria k najčastejšie inštalovaných zariadeniam na využívanie OZE na Slovensku, aj v rámci realizácie programu Zelená domácnostiam. Praxou potvrdená životnosť slnečných kolektorov zo Žiaru je viac ako 40 rokov a na svoje zariadenia poskytuje záruku až 12 rokov, servis a poradenstvo.Zariadenie z akciovej ponuky s 3 kolektormi TS 300 a 300-litrovým zásobníkom na teplú vodu si môžu zákazníci zaobstarať na kľúč už za cca 4 000 eur. Štát pritom preplatí 1 750 eur (max. 50 % z konečnej ceny s montážou).

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 178

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby