Dbajte na referencie a certifikáty, kvalitný dom niečo stojí

 

Pri diskusiách o tom, či drevodom ÁNO alebo NIE, zaznieva mnoho argumentov pre a proti. Bohužiaľ laik im nevie priradiť tú správnu mieru relevantnosti - teda, či je nejaký predsudok okrajový, alebo naozaj dôležitý. Čo si teda treba všímať pri drevostavbách, na čo dávať pozor, aby sme boli spokojní, ak sa pre ňu rozhodneme? Prvé pravidlo je najdôležitejšie a platí pre všetky stavby, nielen pre drevostavby:

 

Dajte si pozor na to, KTO vám stavbu zrealizuje.

Hovorí Ing. Petra Jakubová zo stavebnej firmy M-House: ,,Bohužiaľ práve stavbárska branža sa vyznačuje širokým spektrom firiem - od tých spoľahlivých a špičkových, až po hochštaplerov vyťahujúcich peniaze z vreciek zákazníkov. Preto by sa zákazník nemal ulakomiť na podozrivo nízku cenu a mal by si overiť realizačnú firmu. Najlepšie nato poslúžia osobné referencie. Treba si pozrieť konkrétne domy zhotovené uvažovanou firmou a porozprávať s ich majiteľmi po istej dobe bývania. Nehanbite sa opýtať na nedostatky i prednosti a rôzne detaily, ktoré považujete za dôležité práve vy. Získanie takýchto referencií je veľmi zdĺhavé, ale v prvej fáze si môžete pomôcť internetom. Pozrite sa, čo sa o firme píše, kto to píše, či používa certifikované materiály a postupy a ako pristupuje k prípadným reklamáciám. Nezabudnite, že dom je dlhodobá investícia a zvyčajne si ho necháte postaviť len raz za život, ale splácať ho možno budete celé desaťročia.“

 

Kvalitný dom za 29 900 eur?

Je možné postaviť naozaj kvalitný drevodom za 29 900 eur? Ak má spĺňať všetky požadované kvalitatívne predpoklady pre zdravé dlhodobé bývanie, nie je možné pri súčasných cenách materiálov vtesnať jeho cenu do takejto sumy. Všetky ponuky, ktoré zákazník vidí v tejto cenovej relácii by si mal dobre preveriť. Takmer každá má nejaké to ale... Najčastejšie sa takáto nízka cena dosiahne použitím lacnejších, mnohokrát menej kvalitných materiálov. V mnohých prípadoch ide o drevostavbu typu ,,OSB dosky opláštené polystyrénom“. O kvalite bývania v takom dome možno pochybovať.

,,Odporúčame zákazníkom, aby si firmu dobre preverili a správne vybrali. Staviť by mali na kvalitu prevedenia, precíznosť, zaučený a spoľahlivý tým ľudí. Nemali by sa nechať zlákať marketingovým ťahom na internete typu ,,Cena od 29 900“. Takáto cena je vlastne zavádzajúcou. Dodatočné doúčtovanie nákladov býva často samozrejmosťou. Máloktorá firma, ktorá začínala marketingovými technikami s nízkymi cenami funguje dlhodobo. Poznáme množstvo prípadov, kde tieto firmy zanechali po sebe ľudí bez peňazí a bez domov. V dnešnej dobe je preto dôležitý výber stabilného overeného dodávateľa. Za naše stavby sa nehanbíme, ponúkame zákazníkom možnosť navštíviť už existujúce stavby, alebo rozostavané stavby v rôznych štádiách výstavby,“ nabáda P. Jakubová.

 

Čo rozhoduje o kvalite drevodomu?

Zjednodušene možno povedať, že o základnej kvalite drevodomu rozhoduje nosná konštrukcia a zatepľovací systém. Hlavná nosná konštrukcia sa stará o to, aby bol dom stabilný a mal potrebnú nosnosť. O energetickej náročnosti drevodomu, jeho nízkoenergetickosti, či pasívnosti, priedušnosti a kvalite bývania zasa rozhoduje v značnej miere zatepľovací systém. Popredný slovenský výrobca drevostavieb M-House, s.r.o. používa prírodné certifikované materiály a to drevovláknitú a konopnú izoláciu.

„Použitím prírodných materiálov dosahujeme vyšší štandard, trvanlivosť konštrukcií, vysokú precíznosť a kvalitu realizácie, nízke prevádzkové náklady a dobrú vnútornú klímu. Vďaka difúzne otvorenej konštrukcii sú naše stavby vhodné aj pre alergikov a astmatikov. Takéto drevodomy dýchajú a v interiéri nevznikajú plesne. Nízkoenergetické a pasívne stavby s použitím drevovláknitých izolácií v zime dobre akumulujú teplo a v lete bránia prehriatiu budovy. M-House nepoužíva polystyrén ani minerálnu vlnu, ale drevovláknité izolácie Steico/TEPORE, konopné izolácie. M-House pri svojich stavbách dbá na každý detail a využíva výhradne difúzne otvorený systém omietok s pridaním karbónových vlákien. Tieto omietky sa vyznačujú vysokou pevnosťou a životnosťou. Nepoužívame radiátorové vykurovanie ale kvalitné podlahové vykurovanie v kombinácii s tepelnými čerpadlami. Rodinné domy sú zároveň vybavené aktívnym alebo pasívnym systémom chladenia v letných mesiacoch. Podlahové vykurovanie je vhodné aj pre alergikov, pretože sa pri ňom nevíri prach. Vo veľkej miere inštalujeme i rekuperačné jednotky, ktoré zabezpečia čerstvý vzduch počas celého dňa i noci,“ vysvetľuje P. Jakubová.

 

Ľudia sa boja, že do drevodomu sa im nasťahuje drevokazný hmyz, prípadne sa boja výskytu plesní.

Existujú stovky zachovaných drevostavieb vo výbornom stave, ktoré boli postavené v časoch, kedy neexistovala žiadna chemická ochrana dreva. Pri umelo vysušenom rezive drevostavba nie je zaujímavá pre drevokazný hmyz a nenapadnú ju ani drevokazné huby. Chemická ochrana drevostavby je žiaduca iba v prípade ak sa šetrí na hlavnej nosnej konštrukcii a namiesto kvalitných umelo sušených certifikovaných KVH hranolov sa používa vzduchosuché rezivo. Kvalitná strešná krytina, správny tvar stavby, kvalitná izolácia od spodnej, kapilárnej a zrážkovej vody, správna konštrukcia obvodových stien a strechy - to všetko predchádza použitiu chémie.

Firma M-House, s. r. o., je dlhodobým výrobcom najkvalitnejších drevených domov, ktoré vyrába výhradne z vysoko kvalitných materiálov, predovšetkým z KVH hranolov, čo je drevo s certifikátom (vyhlásenie zhody) sušené na 12% vlhkosť. Takéto drevo sa vyznačuje tvarovou stálosťou, vysušené drevo sa nekrúti, ani nepraská. Vďaka vysokej teplote pri sušení sa zničia zárodky akýchkoľvek škodcov a vďaka dostatočnému vysušeniu reziva nie je potrebné ošetrovať materiál proti drevokazným hubám a hmyzu. Drevo už neobsahuje vlhkosť, ktorá je potrebná pre škodcov. Na rozdiel od kvalitných drevovláknitých izolácií používajú niektoré firmy izolanty, ktoré sú postavené na báze polystyrénu alebo minerálnej vlny. Tie majú určité nevýhody, ktoré sa prejavia časom.

,,Polystyrén má vysokú hodnotu difúzneho odporu – vodné pary neprechádzajú a v interiéri sa môžu tvoriť plesne. Zároveň má nízku odolnosť voči požiaru. V prípade minerálnej vlny ide o iné problémy, minerálna vlna sa vyznačuje relatívne vysokou nasiakavosťou. Vplyvom vlhkosti však táto minerálna izolácia degraduje, nezachováva sa tvar ani hrúbka izolácie pri styku s vlhkosťou a tiež sa priamo úmerne v prípade vlhkosti zhoršujú tepelnoizolačné vlastnosti tohto materiálu. Pri difúzne uzavretej konštrukcii sa mokrá izolácia nevysuší, vznikajú tak plesne a konštrukcia môže časom degradovať,“ upozorňuje P.Jakubová.

 

Drevovláknité izolácie dýchajú

Drevovláknité izolácie sa vyznačujú tým, že majú dlhú životnosť materiálu a vysokú objemovú hmotnosť, ktorá zabraňuje prehrievaniu interiéru v letných mesiacoch. Takáto izolácia je difúzne otvorený materiál, dýcha, čím reguluje vlhkosť (má nízku hodnotu difúzneho odporu). Výplňová izolácia na báze dreva môže nasiaknuť až do 20 % svojej objemovej hmotnosti bez zmeny vlastností, čiže sa vie vyrovnať s prípadnou vlhkosťou v konštrukcii a následne sa vysušiť. 

Prírodné materiály  s vysokou životnosťou musia mať vzhľadom na kvalitu a väčšiu objemovú hmotnosť, na ktorú sa zákonite používa väčšie množstvo materiálu, vyššiu cenu. Kvalitné drevné materiály si preto vyžadujú určité nemalé ceny vstupov a ich spracovanie na ešte kvalitnejšie KVH hranoly a vysušenie na potrebných 12 % znamená tiež náklady. Vyššie náklady v tomto prípade znamenajú aj lepšie úžitkové vlastnosti a dlhšiu životnosť.

 

Certifikát je výhodou

M-House, s. r. o., pôsobí na trhu 7 rokov. Zameriava sa na výstavbu pasívnych drevodomov na slovenskom trhu, ale má zrealizované drevostavby aj v Rakúsku. Zamestnanci firmy sú držiteľmi medzinárodného certifikátu Passive House Designer vydávaného na Slovensku pod hlavičkou IEPD. Klientom firma ponúka výstavbu pasívnych a nízkoenergetických domov v rôznych štádiách výstavby: od hrubých stavieb až po stavby na kľúč, kde sa pristupuje individuálne k požiadavkám klienta. Dbá pritom na kvalitnú prípravu projektov, aby priebeh výstavby bol pre klienta maximálne komfortný. Zabezpečuje aj projekčné práce a kompletný inžiniering s vybavením stavebného povolenia. Firma M-House s. r. o., ponúka všetkým priaznivcom kvalitného a zdravého bývania v drevostavbách svoje služby od poradenstva až po realizáciu. Na Hraničnej ulici 18 v Bratislave má aj prezentačnú miestnosť.

 

Ďalšie informácie sú na: www.mhouse.sk, email: info@mhouse.sk, tel.: 0918 885 777

Zobrazenia: 273

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby