Najčastejšie chyby pri získavaní podpory na zariadenia na využívanie OZE

Záujemcovia o poukážky na podporu pre Obnoviteľné zdroje energie (OZE) sa často dopúšťajú chýb, ktoré diskvalifikujú ich snahu a preto poukážky nezískajú. Neúspech, či neuplatnenie si poukážky v niektorom kole neznamená, že sa nemôže uchádzač zúčastniť ďalšieho kola. Naopak. V prípade subjektívnej chyby nič nebráni každému občanovi skúsiť šťastie v ďalšom kole. Stovky zbytočne nevyužitých poukážok však ukazujú, že mnohým by stačilo zobrať si k srdcu rady odborníkov a vyvarovať sa najčastejších chýb. Veď len pri žiadostiach týkajúcich sa slnečných kolektorov zostalo v prvom kole nevyužitých cca 1/3, čiže okolo 500 poukážok (1457 versus 970) a v druhom zatiaľ už tiež 500 (3216 versus cca 2700).

 

Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov - firma THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., preto prináša zopár rád, ako uspieť pri žiadosti o podporu OZE. Hovorí riaditeľ THERMO|SOLARU Alfréd Gottas: ,,Poukážky štát poskytuje občanom prostredníctvom SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra), až do výšky 50 % z nákladov na ich inštaláciu. Celý systém je živý, vyvíja sa a preto je potrebné ho sledovať, byť prihlásený na odber newsletteru, resp. sledovať informácie od THERMO|SOLARU. Zúčastnené subjekty systém pripomienkujú a SIEA je schopná upravovať priebežne. Napríklad v prvom kole boli problémom inštalácie mimo objektu, na ktorý sa preukazuje list vlastníctva – garáž, altánok a pod. V súčasnosti už je to možné. Kým prvé kolo bolo vypísané na 6 mesiacov, druhé už len na 4 mesiace, doba trvania tretieho je stále neznáma. Dôležitá je rýchla reakcia okamžite po vyhlásení príslušného kola podávania žiadostí. Tu vám môže pomôcť aj nahlásenie v THERMO|SOLARI tak, aby ste dostali avízo okamžite po spustení kola. Veď kým prvé kolo bežalo viac ako 3 dni a zaregistrovalo sa 1453 žiadateľov, druhé kolo trvalo iba 9 hodín a zaregistrovalo sa celkom 3216 žiadateľov.“

 

Podľa informácií SIEA ďalšie kolá projektu Zelená domácnostiam budú vyhlasované osobitne pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a pre ostatné regióny. Termín vyhlásenia najbližšieho kola závisí od počtu nainštalovaných zariadení a predložených žiadostí o preplatenie poukážok. Aktuálne sú preplatené poukážky za viac ako milión eur. Pre vysoký počet inštalácií, ktoré ešte nie sú zrealizované, bude ďalšie kolo vyhlásené pravdepodobne až v priebehu júna, keď skončí platnosť už vydaných poukážok. Dovtedy ešte zostáva nainštalovať zariadenia s poukážkami za viac ako 6,5 milióna eur.

 

A. Gottas ďalej poukazuje na to, že najväčší zmätok v prvom kole spôsobili žiadatelia, ktorí nevedeli čo chcú, nemali skonzultované riešenia, nemajú postavené domy a nevedia stihnúť termín. ,,Najväčším problémom druhého kola bolo to, že žiadatelia boli lepšie pripravení ako SIEA a čakali „s rukou na klávesnici“ – 3216 žiadostí pri 600 zhotoviteľoch znamená priemerne „iba“ 5 žiadostí na zhotoviteľa. Teda žiadne roboty, žiadne podvody, ale masový záujem verejnosti spôsobili zahltenie systému. Najväčší zmätok po druhom kole spôsobila časť dodávateľov a inštalatérov fotovoltických systémov, ktorí nepoznali princípy OP KŽP, národného programu Zelená domácnostiam a systému priorít pri prideľovaní poukážok, hlavne v Bratislavskom kraji, resp. nepochopili, že bol spustený technicky neskorumpovateľný systém,“ upozorňuje A. Gottas.

 

Pre správne vyplnenie poukážky a jej potvrdenie zákazníkom je potrebné:

1. mať ponuku vypracovanú spoľahlivým zhotoviteľom (na základe obhliadky od neho - napr. počet kolektorov a pod.)

2. mať, alebo stiahnuť si z www.katasterportal.sk  list vlastníctva k domu

3. mať vlastnú, alebo prístupnú e-mailovú adresu

4. vedieť, že kolo odštartovalo

5. poznať špecifické podmienky dotačného kola, predovšetkým jeho dobu trvania a na základe tejto informácie zvážiť, či sa inštalácia dá v danom termíne zrealizovať (čo je dôležité predovšetkým pre realizácie na bytových domoch)

6. mať v správnej chvíli prístup k internetu na vypísanie poukážky

7. nezabudnúť do 24 hodín od doručenia mailu potvrdiť záujem o poukážku

 

Riaditeľ THERMO|SOLARU A. Gottas ďalej radí: ,,Pre laika nie je jednoduché správne si vybrať podporované zariadenie na využívanie slnečnej energie. Najlepšie je obrátiť sa na renomovaného dodávateľa, akým je napr. THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. a nechať si urobiť ponuku na mieru. Na výber máme spolu 11 registrovaných slnečných kolektorov. Najčastejšie si zákazníci zvolia slnečné kolektory TS 300, ktoré majú najlepší pomer ceny a kvality. Pokiaľ chce napríklad 3-4 členná domácnosť čerpať maximálnu možnú podporu na kúpu slnečných kolektorov vo výške 1750 eur, najvhodnejšia je pre ňu zostava s 3 kolektormi TS 300 a 300 litrovým zásobníkom na teplú vodu. Cena s inštaláciou je cca 4000 eur. Pokiaľ potrebujú menej teplej vody, vhodnú zostavu im navrhneme. V prípade solárneho systému a slnečných kolektorov z akciovej ponuky THERMO|SOLARU môžu domácnosti dostať podporu vo výške 781 až 1750 eur podľa typu a počtu kolektorov. Podpora predstavuje 35–50 % z ceny, ale nesmie presiahnuť 50 % z nákladov na kompletnú inštaláciu solárneho systému. Ročne tak môže domácnosť v rodinnom dome ušetriť aj viac ako 250 eur za prípravu teplej vody pri solárnom systéme z THERMO|SOLARU. Návratnosť systému bude so štátnou podporou na úrovni 5-7 rokov a praxou overená životnosť je 40 rokov.“

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 226

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby