NDS a.s. vylúčila združenie SKANSKA-STRABAG zo súťaže na výstavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka-Višňové-Dubná Skala

Do súťaže trvajúcej od sklonku roka 2011 prišlo vlani v júni päť ponúk. Najlacnejšiu predložilo združenie stavebných firiem Skanska a Strabag vo výške 338,3 milióna eur. Druhé v poradí skončilo združenie DMM v zložení Doprastav, Metrostav a Marti Contractors s cenou o 44,5 milióna eur drahšou. Ceny však nemilo zaskočili investora svojou skromnosťou, pretože štát v expertíze na realizáciu projektu odhadoval strop nákladov na úrovni 896,5 milióna eur bez DPH.
Pred koncom roka NDS označila za víťaza spoločnosť Skanska a Doprastav podal námietku. ÚVO protesty Doprastavu uznal a prikázal NDS ponuky do mesiaca prehodnotiť.

Vyše trištvrte roka trvajúce vyhodnocovanie súťažných ponúk a nekonečne trvajúce zdôvodňovanie predkladaných cien a navrhnutého systému vetrania v tuneli sa blíži tempom slimáka - penzistu k záveru.
Skanska úspešne obhájila navrhnuté vetranie v tuneli a napriek tomu bola dňa 13.6.2013 vylúčená zo súťaže !
Oficiálny dôvod :
"V ponuke vo výkrese Schémy stavebných bezpečnostných prvkov a v technickej správe sú uvedené osové vzdialenosti priečnych prepojení, ktoré nie sú totožné s dĺžkou nechránených únikových ciest..."

Komentár prispievateľa - môj názor :
Bez ohľadu na to, či dĺžky nechránených únikových ciest v predkladanej ponuke sú alebo nie sú v súlade s dokumentáciou TP 11/2011, počet priečnych prepojení v navrhovanom technickom riešení tunela nemá podstatný vplyv na predloženú celkovú ponukovú cenu stavby (a keby aj počet prepojení žiadal zástupca investora o jedno zmluvne navýšiť, aj tak by ponuka firmy Skanska zostala výrazne najnižšia...)

ISTÝ SLOVENSKÝ POLITICKÝ DÔCHODCA POUŽÍVAL OBĽÚBENÝ SLOGAN "KDE JE VÔĽA, TAM JE CESTA"...
V TOMTO PRÍPADE NIE JE VÔĽA INVESTORA (NDS) VYHLÁSIŤ ZA VÍŤAZA SÚŤAŽE TOHO, KTO JE NAJLACNEJŠÍ A ŽIAĽ EŠTE STRAŠNE DLHO POTRVÁ KÝM SA PONAD VIŠŇOVÉ ZAČNE STAVAŤ NEJAKÁ NOVÁ DIAĽNIČNÁ CESTA...

Tento nezávislý príspevok je napísaný na základe môjho osobného pohľadu na vec a nemusí byť totožný s oficiálnym názorom v článku spomínaných spoločností.

Zobrazenia: 565

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby