Správy výber sedačky ovplyvňuje niekoľko faktorov – veľkosť miestnosti a jej dispozícia, rozpočet, ale tiež vaša rodinná situácia či osobné preferencie. Zistite, ako všetky tieto veci zladíte do konečnej voľby novej sedacej súpravy.

 

Veľkosť obývačky = veľkosť sedačky

 

To, akú veľkú máte obývačku, či dokonca byt alebo dom, vám značne napovie, aké rozmery by mala mať vaša sedačka. Aj keď je gauč dôležitým kusom nábytku, na ktorom strávime množstvo času, nemala by byť nasilu rozmerná, pokiaľ na ňu nemáte dostatok voľného priestoru.

 

Vyskúšajte malý trik. Zožeňte si obyčajné kartónové škatule, z ktorých si môžete vyrobiť maketu skriniek, sedačky, stolíka a iných kusov nábytku. Netreba sa pritom trápiť s 3D modelmi, úplne postačí pôdorysová schéma. Nastrihajte škatule na kocky alebo obdĺžniky a poukladajte ich na zem v rôznych kombináciách nábytku. Pokojne sa pohrajte a vyskúšajte rôzne verzie, až kým nenájdete ideálne riešenie. Dbajte na to, aby ste mohli pohodlne chodiť okolo sedacej súpravy a konferenčného stolíka bez toho, aby ste museli dvíhať nohy alebo sa cez medzery medzi nábytkom doslova predierať.

 

Malé deti? Jednoznačne umývateľné poťahy

 

Výber poťahového materiálu by mal odrážať vašu rodinnú situáciu. Pokiaľ máte odrastené deti a chceli by ste do sedačky investovať s vidinou jej dlhej životnosti, vyberte si koženú. Koža ako prírodný materiál dokáže odolávať času a namáhaniu materiálu oveľa viac ako akákoľvek syntetická textília. Starostlivosť o takýto poťah je navyše veľmi jednoduchá – stačí ju raz za polroka impregnovať a pravidelne utierať vlhkou handričkou od prachu.

 

Pre rodiny s malými deťmi sa odporúčajú moderné umývateľné poťahy. Vďaka tomu, že je látka špeciálne upravená, sa nemusíte báť trvalých škvŕn. Obľúbené sú rôzne nanovelové alebo teflónové poťahy, ktoré odpudzujú nečistoty a pri akejkoľvek nehode ich stačí umyť čistou vodou. Takto jednoducho odstránite aj škvrny od fixiek, pera alebo rozliatej kávy.

 

Sedačky vždy skúšajte

 

Tak ako pri oblečení, aj pri kúpe sedacej súpravy platí „dvakrát meraj a raz rež“. Nábytok je zväčša investíciou na dlhšiu dobu, pričom ide o značné položky. Dôkladné skúšanie pohodlnosti platí rovnako u matracov, a tiež aj keď ide o kúpu sedačky. Žilina, Košice, Bratislava, Trnava či akékoľvek väčšie slovenské mesto ponúka niekoľko možností, ako si otestovať rôznych výrobcov. V tých menších zväčša nájdete lokálnych predajcov, preto ak vám nevyhovuje ich oklieštená ponuka, za sedačkou sa oplatí vycestovať.

 

Pri skúšaní sa pýtajte na vnútro matracov ale tiež aj na konštrukciu sedačky. Tá by mala byť vyrobená z pevného dreva ako buk, dub alebo jaseň. Mäkká borovica alebo drevotrieska nie sú vhodné.

 

Z rozpočtom môžete čarovať napríklad pri výbere poťahového materiálu. Látkové poťahy sú dnes veľmi odolné nielen voči poškodeniu, ale aj proti škvrnám a oproti prírodnej koži sú výrazne lacnejšie. Napriek tomu sa poťahová látka nepovažuje za materiál, ktorý by dokázal vydržať desiatky rokov.

 

Koža je, naopak, obľúbenou voľbou zákazníkov, ktorí hľadajú sedačku s dlhou životnosťou. Aj napriek počiatočne vyššej investícii s takouto sedacou súpravou môžete v budúcnosti ušetriť – nebudete nútení nakupovať nový gauč aj 20 a viac rokov.

 

Zdroj foto: Bigstockphoto.com

Zobrazenia: 349

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby