Dážď, slnko, sneh, vietor či neustále premenlivé počasie sú najhlavnejšími dôvodmi, ktoré negatívne ovplyvňujú vzhľad dreva. Drevo je na klimatické podmienky citlivé preto, že aj po spracovaní je živé a podlieha určitým biologickým procesom, ako je napríklad hnitie. Dôsledkom toho stráca nielen na bezpečnosti, ale i príťažlivosti a estetičnosti. Aby sme zabránili spráchniveniu nášho krásneho dreveného plota či nábytku, je potrebné poznať dôležité kroky zabraňujúce jeho zničeniu. Na ochranu dreva pred poškodením rozličného charakteru existuje v súčasnosti na trhu široká paleta rozmanitých farbív. Ktorý náter je najvhodnejší pre naše účely? Podstatnou podmienkou, ktorú musia farby na drevo spĺňať, je nielen estetická funkcia, ale najmä ochranná, ktorá zabezpečuje prevenciu dreva najmä pred vlhkosťou. Ak nie je drevo dostatočne chránené, nastáva praskanie a odlupovanie náteru, čím pochopiteľne stráca svoju najdôležitejšiu, ochrannú, funkciu. Dôvodou napätia medzi drevom a náterovým filmom vzniká najmä z dôvodu teplotných rozdielov medzi dňom a nocou či nadmernej vlhkosti. Ďalším dôvodom znehodnotenia drevených povrchov je najmä UV žiarenie a zrážky, ktoré znižujú hrúbku a akosť farby na drevo. V dnešnej technickej dobe je čoraz väčším problémom kombinácia smogu a rôznych priemyselných plynov s dažďom. Na tejto báze sa vytvárajú kyseliny, ktoré sú dôvodom korózie náteru. Podstatné je včas odhaliť poškodenie a zabrániť tak úplnému zničeniu dreva. Rozlišujeme niekoľko druhov náterov pre povrchovú ochranu dreva.Rozdeľujeme ich na:

  • emaily,
  • laky,
  • lazúry.

Aký je medzi rozdiel? Každý z týchto náterov sa využíva na niečo iné. Na to, aby sme mohli dreveným povrchom poskytnúť adekvátnu ochranu pred negatívnymi vplyvmi, je potrebné pochopiť ich podstatu a rozdiely medzi nimi. Pod emailami rozumieme hrubovrstvové nátery vytvárajúce film, prostredníctvom ktorých je možné úplne prekryť štruktúru dreva. Vo svojom zložení obsahujú množstvo pigmentov, vďaka čomu sú k dispozícii v rôznych farebných odtieňoch. Hlavnou výhodou emailov je odolnosť voči vode a iným kvapalinám. Emialy bez pigmentov nazývame laky. S ich pomocou dosahujeme zachovanie prirodzeného vzhľadu dreva. Keďže však neobsahujú žiadne pigmenty, je potrebné drevo chrániť pred UV
žiarením, ktoré spôsobuje zožltnutie a stmavnutie dreva. Zvyčajne sa do lakov pridávajú látky absorbujúce UV žiarenie, nakoľko základná zložka lignín je na UV žiarenia veľmi citlivá. V dôsledku znehodnotenia lignínu vzniká hmota, ktorá sa ľahko vymýva z povrchu dreva. Nátery s menším obsahom pigmentov sa nazývajú lazúry. Na povrchu dreva vytvárajú tenký film, pri ktorom je stále viditeľná štruktúra dreva. Sú odolné voči vode a umožňujú i "dýchanie" dreva. Výhodou je jednoduché obnovanie, pred nanesením drevo len zľahka obrúsime a jedna, či dve vrstvy hneď zregenerujú povrch. Nevýhodou je vlhkosť, ktorá je v prípade lazúr rizikovejšia než pri nepriepustných náteroch (emaily). Ak chcete životnosť svojho dreveného nábytku či povrchu čo najviac predĺžiť, je potrebná predovštkým každoročná kontrola a v prípade akéhokoľvek príznaku poškodenia ihneď vykonať renováciu.

Baumax poskytuje široký výber farieb na drevo a tradičnú profesionalitu.

Foto : "© Galantnie | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images"

Zobrazenia: 333

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby