Od 01.07.2013 vstupuje do platnosti nové nariadenie Európskej únie o usporiadaní stavebných materiálov!

Od 01.07.2013 vstupuje do platnosti nové nariadenie Európskej únie týkajúce sa stavebných výrobkov.
Kľúčovou úlohou nového nariadenia je podpora voľného pohybu stavebných materiálov a ich neobmedzeného použitia.

Plné znenie nového nariadenia si môžete pozrieť tu.

Prísnejšie požiadavky na dokumentáciu dodávateľa
Na základe Smernice o stavebných výrobkoch už dlhšie existujú požiadavky na povinné časti dokumentácie dodávateľa. S nadobudnutím účinnosti nového nariadenia o stavebných výrobkoch, ale možno očakávať intenzívnejšie kontroly dodržiavania požiadaviek na dokumentáciu. Okrem toho musí byť dokumentácia spracovaná až na úroveň jednotlivých položiek.

Dokumentácia zameraná na položky
Až doteraz bolo bežné, že sa v podnikoch spravovalo viacero podobných výrobkov pod jedným spoločným interným číslom výrobku. Po 1.7.2013 to už nebude možné. Po novom bude musieť byť napríklad výrobca sadrokartónu č. 1 odlíšený (aj podľa označenia výrobku výrobcom) od výrobcu sadrokartónu č. 2 prípadne iných výrobcov. Tieto rozdiely sa následne musia prejaviť aj vo faktúrach a fakturačných dokladoch, kde jednotlivé označenia položiek musia byť kompatibilné s novým označením.

Ktoré dokumenty budu potrebné?
Predovšetkým budú musieť byť výrobcom poskytnuté vyhlásenia o vlastnostiach výrobku, na ktorých je založené CE označenie. To ovplyvní všetky výrobky, ktoré sú predmetom harmonizovanej technickej normy. Vyhlásenia o vlastnostiach výrobku sa budú vzťahovať na základnú charakteristiku daného výrobku. Vyhlásenie o vlastnostiach môže byť predložené v elektronickej alebo tlačenej podobe a musí byť vždy uvedené v jazyku krajiny, kde sa výrobok bude používať. Od 01.07.2013 musí byť súčasťou vyhlásenia o vlastnostiach aj vyhlásenie o zhode! Označenie CE musí byť súčasťou buď samotného výrobku alebo sprievodnej dokumentácie. Ak si to výrobok vyžaduje, tak súčasťou dokumentácie musí byť aj vyplnená karta bezpečnostných údajov. Či je alebo nie je potrebná karta bezpečnostných údajov, definujú podmienky podľa REACH a nariadenie o stavebných výrobkoch. Podmienky sa podľa jednotlivých predpisov odlišujú. Všetky tieto dokumenty musia mať spätné uplatnenie až po dobu 10 rokov!

Informácie o hmotnosti na dodacích listoch

Súčasťou nového nariadenia je aj povinnosť zvýšiť inšpekčnú činnosť exekutívy obchodníkov zo stavebninami týkajúcej sa nakladania záťaže na motorové vozidlá. Pri kontrole vodiča kamiónu je vhodné, aby disponoval dokumentami potvrdzujúcimi celkovú prípustnú hmotnosť vozidla a potvrdenými dokumentami o celkovej hmotnosti nákladu.

Máme pre Vás riešenie!

Zobrazenia: 431

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby