Denná spotreba vody

Činnosť

Teplota vody  °C

Spotreba litrov na osobu

Umývanie rúk

37

3-4

Umývanie hlavy

37

5-10

Sprchovanie

37

30-50

Vaňa

40

120-150

Umývanie riadu

55

5-10

Upratovanie

50

10

 

Všeobecne sa za bežnú priemernú spotrebu teplej vody v domácnosti počíta 50 l na osobu.

Systémy centrálneho zásobovania teplom

V súčasnosti existujú bytové centrály, ktoré sú schopné pripojením na rozvod média z centrálnej sústavy zabezpečiť vykurovanie a prípravu teplej vody pre samostatný byt. Zásobník TÚV sa v byte pripája podobne ako radiátor, na rozvod ÚK. K ohrevu TÚV na 50 °C dochádza v zásobníkovom výmeníku tepla, ktorý sa reguluje termostatom. Ďalší voskový výmenník predhrieva studenú vodu pred vstupom do zásobníka TÚV- ten môže byť z tohto dôvodu aj menší.

 

Samostatné individuálne systémy

Centrálny ohrev má v rodinných domoch opodstatnenie všade tam, kde sú hygienické miestnosti od seba vzdialené alebo je ich viac. Môže byť prietokové alebo zásobníkové ohrievače. Využívanie prietokových ohrievačov, tam kde predpokladáme súčasne dvoch výtokov TÚV sa neodporúča.

Cesta medzi výrobou a spotrebou vody musí byť dobre zaizolovaná a čo najkratšia. Pri väčších vzdialenostiach nad 5 m je vhodné uvažovať s cirkuláciou teplej vody. Ak máme v objekte vzdialené samostatné výtoky vody, efektívnejšie je zvážiť inštaláciu malých miestnych zásobníkových tlakových ohrievačov – tieto majú objem 5-15 l a dokážu pokryť dennú potrebu kuchynskej linky alebo umývadla.

 

Lokálne samostatné zariadenia na ohrev vody

Ide o samostatné malé ohrievače elektrické, plynové alebo aj na tuhé palivo, ktoré sú spravidla umiestnené priamo pri miestne spotreby. Rozdeľujeme ich na :

  1. Prietokové – zohrievajú len toľko vody, koľko aktuálne potrebujeme, nemajú žiaden zásobník vody, dodajú nám telú vodu bez toho, aby sme museli odpúšťať ochladenú vodu z potrubia
  2. Zásobníkové – v zásobníku uskladňujú teplú vodu, ktorú zohrievajú dopredu, pri odpustení teplej vody v zásobníku, túto dohrievajú za malej energetickej náročnosti.

 

 

Ohrev vody elektrickou energiou

Centrálny elektrický zásobník má zvyčajne objem 50-200 l. termostatom sa v zásobníku reguluje teplota vody, ktorá by nemala byť vyššia ako 60°C. veľkosť zásobníka sa odporúča podľa frekvencie jeho zapínania.

 

Ohrev vody plynom

Ohrev vody zabezpečuje priamo výhrevný zásobník teplej vody alebo prietokový ohrievač samostatne alebo v kombinácii s plynovým ústredným kúrením. Plynové ohrievače TÚV so zásobníkom sú vo veľkostných radoch 100- 300 l, môžu byť beztlakové alebo s tlakovým napojením a sú vybavené automatickým regulátorom teploty. Prietokový plynový ohrievač zohrieva ním pretekajúcu vodu. Teplá voda je takto stále k dispozícii.

 

Príprava teplej úžitkovej vody spolu s vykurovaním

Počas vykurovacej sezóny je táto možnosť úsporná, požívať kotol v lete len prípravu teplej vody je neefektívne. Kotol je výhodné zapínať len v stanovenom okamihu, krátko pred spotrebou vody. V priemere pri výbere zásobníka je treba počítať so spotrebou 50 l vody na člena domácnosti. Ak sa v lete voda ohrieva solárnymi kolektormi, je potrebné počítať s objemom zásobníka približne 100 l  na osobu. Nezávisle od vstupu teploty vo vykurovacom okruhu by mala byť voda teplá 55-60° C.  Kombinované plynové ohrievače majú samostnatné okruhy ohrevu TÚV a ústredného kúrenia v jednom zariadení.

 

Počet osôb v domácnosti

Veľkosť zásobníkového ohrievača

1-2 dospelí/1 izb. byt

80

2 dospelí,  1-2deti/ 2 izb.byt

120

2 dospelí,  2-3 deti/ 3 izb.byt

150

2-3 dospelí, 2-3 deti/4 izb.byt

200

 

Zobrazenia: 1583

Komentár


OBCHODNÝ ZÁSTUPCA
Komentár osoby Emil Lukáč o Máj 29, 2011 na 16:37

V podstate by som aj súhlasil čo je tu všetko napísané, len by som poprosil informáciu kde sa dopátram k tej hodnote 50 l/osobu, pretože poznám len hodnotu 82 l/osobu. A som lenivý hľadať.

Ale bude to spôsobené aj tým, pre akého užívateľa zásobník počítame. Napríklad pre rodinku kde sú 2 malé deti,  treba počítať aj tých 100 l/os bez ohľadu či majú solár, alebo nie (deti sa radi čvachcú :D) atď..

Takže predtým ako si navrhneme zásobník teplej vody je potrebné poznať užívateľa z každej strany, aby sme zbytočne nepod a nepre dimenzovali zásobník.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby