Zima sa pomaly, ale isto končí a prichádza jar, ku ktorej neodmysliteľne patrí jarné upratovanie. Jeho súčasťou je často aj umývanie okien. Pridajte k svojej umývacej rutine pár minút aj na údržbu a okná sa vám odvďačia dlhou životnosťou bez akýchkoľvek opráv.

  1. Plast takmer bez údržby

Moderné okná s plastovými profilmi sú takmer bezúdržbové. Ale zaslúžia si raz až dvakrát ročne aspoň základnú starostlivosť.

Plastové okná netreba natierať, nemusíte ich lakovať ani ošetrovať rôznymi prípravkami, stačí pravidelné čistenie. Pri umývaní okien začnite od vonkajších rámov. Aby ste rámy nepoškodili, nepoužívajte na ich čistenie drôtenky, ale ani prostriedky s drsnou štruktúrou, riedidlá či benzín. Na obzvlášť odolné nečistoty si zaobstarajte špeciálne čističe, ktoré možno kúpiť u dodávateľa okien. Po vyčistení rámu, prejdite k čisteniu skiel. Opäť začnite z vonkajšej strany a následne prejdite k lešteniu okien zvnútra, na ktoré je ideálna utierka z mikrovlákien. Po umytí okien skontrolujte priechodnosť otvorov pre odvod vody v profiloch rámov. Odstráňte nahromadené nečistoty, pretože len čisté odvodňovacie kanáliky sú zárukou bezproblémového odtekania vody. Počas každoročnej údržby okien dotiahnite aj uvoľnené kľučky a úchyty. Nie je to nič zložité; nadvihnite kryt pod kľučkou a otočte ho do vodorovnej polohy. Tak sa dostanete ku skrutkám, ktoré utiahnite. Nezabudnite ani na kovanie, ktoré raz ročne premastite olejom, aby nestuhlo. „Každý polrok doprajte výživnú kúru aj tesneniu v ráme, a to špeciálnymi prípravkami, napr. silikónovým olejom. Spomalíte tak proces prirodzeného starnutia. Tesnenie zostane dlhšie pružné a bude spoľahlivo plniť svoju funkciu,“ dopĺňa Petr Sýs, technický a produktový manažér Inoutic/Deceuninck. V prípade, že je tesnenie už poškodené, vymeňte ho čo najskôr. Na servis si zaobstarajte odborníkov, pretože  neodborné zásahy môžu zapríčiniť, že do okna začne zatekať.

  1. Drevu stačí niekoľko minút ročne

O kráse a prirodzenosti drevených okien sa toho popísalo už dosť. Majú nielen vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, ale vylepšujú aj estetickú stránku interiéru. A ak sa o ne správne postaráte, vydržia vám desiatky rokov. Nemali by ste však zabúdať na ich pravidelnú údržbu, ideálne na jar a na jeseň. Poskytnete im tak ochranu pred rozdielnymi poveternostnými podmienkami. I keď to znie ako práca navyše, v praxi oknám venujete len niekoľko minút ročne. „Zákazníci by mali dodržiavať pravidlá údržby drevených okien, o ktorých ich informuje výrobca. Stáva sa nám totiž, že majiteľ počas rokov vôbec nepoužíva ošetrovaciu sadu. Drevené profily sú potom krehkejšie a povrchová úprava neplní stopercentne svoju funkciu,“ vysvetľuje Ľubomír Svetlík zo spoločnosti Mirador. „Keď zákazník nepoužíva ošetrovaciu sadu, profily sa ničia až do takej miery, že je potrebné použiť obnovovací náter. Ten je v porovnaní so zakúpením ošetrovacej sady niekoľkonásobne finančne nákladnejší,“ dopĺňa Ľubomír Svetlík.

 

TIP: Údržbu okien môžete spojiť s umývaním okien; po tom, ako umyjete rámy, ich jednoducho utriete handričkou so špeciálnym prípravkom.

 

Údržbu doprajte aj obvodovému kovaniu. Tá spočíva v jeho premazaní raz ročne – avšak na to myslite už po osadení okien. Počas stavebných prác sa stále v stavbe víri prach a drobné čiastočky, ktoré sa usádzajú na kovaniach okien a dverí. Stačí ich preto premazať plastickým mazivom v spreji.

 

  1. Strešné okná kombinujú drevené jadro a odolný polyuretán

Drevo je nadčasový materiál a kombinuje množstvo pozitívnych vlastností. Vďaka nízkemu súčiniteľu dĺžkovej rozťažnosti dreva nemení svoj tvar – nedeformuje sa a nedochádza k narušeniu jeho izolačných vlastností. Spoločnosť VELUX sa ho rozhodla skombinovať s plastom. Bezúdržbové strešné okno GLU vzniká kombináciou tradičného lepeného dreveného jadra, ktoré je zaliate vodotesnou vrstvou z odolného polyuretánu v hrúbke 5 mm. Súčasťou tejto polyuretánovej vrstvy je biely lak s UV filtrom, vďaka ktorému ostáva strešné okno stále biele a nemení svoju farbu. Okná netreba ďalej lakovať, ani ich špeciálne udržiavať. Ich povrch je odolný voči poškriabaniu a vyzerá veľmi dobre.

 

Keď teploty na jar stúpajú, okno je často jedným z prvých miest, kde sa začína roztápať sneh a ľad. Je dôležité zabezpečiť, aby zo strechy a susediacich žľabov vždy mohla odtekať voda. Preto je dôležité, minimálne raz za rok, z lemovania okolo okna odstrániť listy alebo iný odpad. Umývanie strešného okna zjednodušuje bezpečnostná funkcia, ktorá necháva obe ruky voľné na čistenie. Krídlo stačí pretočiť o 180 stupňov a zaistiť ho v pozícii posunutím západky do puzdra na spodku boku rámu. Sklo následne očistite mäkkou, čistou handrou, ktorá nepúšťa vlákna/jelenicou/neabrazívnou špongiou alebo čistou, nekovovou stierkou na okno. Na očistenie skla zvyčajne postačí čistá voda. Vzduchový filter môže byť odstránený a vypratý bežným čistiacim prostriedok pre domácnosť.

Zobrazenia: 265

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby