Esteticky je tento pasívny dom abstraktné replikou tradičného domu. Dom je kvôli zmenšeniu energetický strát uzavretý zo severnej strany a otvorený z južnej, vďaka čomu sa mu dostáva veľkého množstva slnečného svitu a teda aj pasívnych energetických ziskov. Tento projekt bol označený za najlepší pasívny dom v celom Francúzsku a tiež je prvým domom v Parížskom regióne, ktorý dostal prestížny európsky certifikát PHI (Passiv Haus Institut).

Jemné obloženie z nespracovaného bambusového dreva obklopuje kostru stavby, vyrobenú z masívnych drevených panelov. Obloženie bambusovým drevom, ktoré časom zosivie, je v tomto regióne typické najmä pre stodoly.

Bambusový obklad pokrýva okná na severnej strane a pokračuje aj na strechu. Okenice, ktoré pokrývajú okná na južnej strane (viď. prvý obrázok) slúžia na vytvorenie tieňa či prísunu svetla počas dňa. Na streche sa samozrejme nachádzajú fotovoltaické panely.

Základová doska je vytvorená z vystuženého betónu ktorý je položený na 250 mm hrubej vrstve extrudovaného polystyrénu XPS. Celkovú štruktúru domu tvoria vopred zmontované veľké panely z lepeného masívneho dreva.

Energeticky pasívny dom sa navonok nijako nelíši od bežných domov. Je zdokonalením nízkoenergetického domu. V záujme vysokej kvality obytného prostredia kladie vyššie nároky nielen na projekčnú prípravu ale najmä na starostlivé vypracovanie konštrukčných detailov s minimalizáciou tepelných mostov a netesností, ale aj na dôslednú odbornú realizáciu bez akýchkoľvek odchýlok od projektovej dokumentácie.

Pretože sa teplo potrebné na vykurovanie v takomto dome získava pasívne (zo slnečného žiarenia dopadajúceho cez okná, z tepla vyžarovaného ľuďmi a domácimi spotrebičmi a z odvádzaného odpadového vzduchu), nazývame ho pasívnym. Na nevyhnutný prívod čerstvého vzduchu má v sebe zabudovaný systém núteného vetrania , ktorý vďaka rekuperátoru dokáže znížiť straty tepla vetraním takmer na nulu a zároveň regulovať množstvo privádzaného vzduchu podľa potreby. Okrem najchladnejších dní v roku pasívne zisky celkom pokryjú malé tepelné straty, v mrazivých dňoch stačí priviesť chýbajúce množstvo tepla pre čerstvý vzduch.

Architektonická firma :Karawitz Architecture

Miesto : Besancourt, Francúzsko

Konstrukčný návrh: DI Eisenhauer

Technologický návrh : Solares Bauen

Rozloha projektu : 177 m2

Rok výstavby projektu : 2009

Fotografie : Hervé Abbadie + Karawitz

Zobrazenia: 1913

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o September 2, 2012 na 9:10

... nezavesila by som ju, ale na nejakom peknom dizajníku by som ju postavila pred pevnu časť zasklenia. Ja tiež pozerám telku asi jednu hodinu týždenne a je to úplne super, vôbec mi nechýba ... pozdrav do Viedne


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o September 1, 2012 na 14:01

no otazka znie ci ta rodina pozera televizor ? a ci ho vobec chce mat TV , ja napr TV vobec nemam :-D a ani neplanujem mat


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o September 1, 2012 na 13:41

Ahoj Kristína. :)

len jedna malá otázka: kde by si zavesila v tomto dome TV?


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o September 1, 2012 na 13:35

halooo Krisztián, tak tu s Tebou súhlasim len v dvoch bodoch - wc mali fuknúť pod schody a kuchyňa je malá, ale ja by som v nej prežila ... inak je dispozícia úplne jasná a čitateľná - predpokladám, že orientácia všetkých okien má svoj dôvod a tým bude zrejme úžasný výhľad do záhrady - aspoň tak by sa na juhu Francúzska patrilo a samozrejme v prvom rade tepelné zisky. Jednoduchá pravouhlá dispozícia a nie prehnane veľké priestory - francúzi asi netrpia megalomaniou, čo mi je veľmi sympatické. Ja pred autorom "klobúkom dolu", ako hovorí môj kamarát z Budapesti.


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o September 1, 2012 na 12:05

Vďaka za trefné postrehy Kristián.


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o August 31, 2012 na 21:03

...nedá sa mi aby som sa nezastavil pri tejto projekte. V poslednej dobe bolo nahodených na stavebníctvo veľa obdobných projektov: minimalistické architektonicky čisté rodinné domy. Ktoré sú vo vnútri zle vyriešené, Nakoľko "outfit" domu je bezvadný - sovolte mi pindať -  ale je to dispozičná katastrofa pre interiérového dizajnéra. Vo funkčnosti chýba sedliacky rozum praktickosti. Len heslovite:

1, prízemie: trojitá komuníkácia (dom je prerozdelený na 2 chodby + schody) obytná plocha je minimalizovaná

2, až neprakticky malá kuchyňa - skoro bez pracovnej plochy

3, obývačka je len chodba bez pocitu súkromia, nemôžem tu ani TV pozerať, ani návštevu prijať...

4, rovno pri vstupe WC - hádam to je vtip

5, príliš úzka spálňa, nemám priestor ani na komódu ani na nočné solíky

6, najhoršie sú detské izby, v ktorých by som nedokázal možno ani ja doriešiť normálne, aby v nich dieťa mohlo fungovať

Verdikt: úžasná architektúra z vonku, v celku "cool" dizajn vo vnútri, ale nohy ruky by som dolámal k tomu ten kto riešil vnútornú dispozíciu - spravil 177m2 králikáreň

Sponzorovaný odkaz

Sponzorovaný odkaz

 -----------------------------------

Udalosti

Sponzorský odkaz:

stavební komunita poskytuje prostor pro výměnu informací souvisejících se stavebnictvím, architekturou a designem.

 

svetlotechnika - vypracujeme svetlotechnický posudok pre Váš projekt.

Výhodný predaj bytov Bratislava ponúka developer FINEP v rámci projektu Jégého alej IV!

Klimatizácie Daikin

Pri výbere klimatizácie dajte na kvalitu. Vyberte klimatizáciu Daikin.

© 2018  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby