Dokonca aj na tom najpohodlnejšom záhradnom nábytku si človek v lete neoddýchne, pokiaľ naňho praží slnko. Vhodná protislnečná ochrana je kľúčom k dokonalému relaxu. Vyberte si ten správny spôsob tienenia a užite si leto!

Najjednoduchším spôsobom ako si zabezpečiť tienenie na balkóne či terase je pomocou slnečníkov alebo markíz. „Pri výbere vonkajšieho tienidla, ako sú slnečníky a markízy, dbajte na to, aby bol príslušný výrobok otestovaný podľa UV štandardu 801. Jedine tak bude zaručená optimálna ochrana vašej pokožky,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach.

Slnečník – vždy tam, kde ho potrebujete

Potrebujete tienenie na terasu aj na záhradu? Potom bude slnečník pre vás tou správnou voľbou. Podľa potreby ho viete jednoducho premiestniť. V prípade nepriaznivého počasia ho zase jednoducho uskladníte. „S našimi systémami pre individuálnu tvorbu slnečníka si môžete úplne jednoducho zostaviť model podľa svojich predstáv. Konštrukcia slnečníka a poťahy sú k dispozícii jednotlivo a v rôznych prevedeniach. Vybrať si môžete drevenej konštrukcie s lanovodom alebo z hliníkovej konštrukcie s výkyvným kĺbom či s osvetlením. K dispozícii sú 2 typy textílie, 8 rôznych farieb poťahov a najrôznejšie modely stojanov,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Markíza – spoľahlivosť na niekoľko rokov

V dnešnej dobe predstavuje markíza nielen ochranu pred slnkom, ale aj ochranu pred nevítanými pohľadmi zvedavcov. Navyše často celý objekt opticky zhodnocuje. Mimoriadne obľúbené sú modely pre terasy či balkóny. Vybrať si môžete z rôznych modelov, systémov upevnenia či ovládania a v neposlednom rade aj z rôznych veľkostí - od 2 m až do 4 metrov šírky, s dĺžkou vysunutia až 3 metre. Preto je pri výbere markízy veľmi dôležité poznať výšku a šírku zatienenej plochy. Markízu potom umiestnite tak, aby aj pri celkovom vysunutí bola jej výška 2,2 metra.

Druhy markíz

„Výber jednotlivých druhov farieb, dekorov a veľkostí je obrovský. Vyrábajú sa nielen kazetové, kĺbové, puzdrové a balkónové markízy, ale tiež markízy upínacie alebo s padacími ramenami. Výhodou markíz je to, že ich je možné bezproblémovo pripevniť k nosnej stene domu,“ hovorí David Benda z Hornbachu. Kazetová markíza je vybavená kazetou, do ktorej sa markíza navinie. Tým chráni jej poťah pred vetrom a pôsobením počasia. Hodí sa na otvorenú stranu vášho domu, ktorá je vystavená pôsobeniu poveternostných vplyvov. Nevýhodou môže byť jej obmedzené vysunutie. Polokazetová markíza je vybavená pohonom a navíjacími valcami. Navinutá textília je optimálne chránená puzdrom. V prípade markíz s kĺbovými ramenami je poťah upnutý medzi aspoň dve kĺbové ramená. Na stene domu môže pri väčšom vysunutí otvorenej markízy pôsobiť intenzívnejšie pnutie. „Ostatné markízy, ako sú upínacie markízy, balkónové markízy, markízy s padacími ramenami, pravouhlé markízy, fasádne markízy alebo bočné rolety, sú ideálnym variantom pre všetkých, ktorí požadujú individuálne riešenie. Pri upínacích, balkónových markízach a markízach s padacími ramenami nemusíte napríklad vŕtať do steny,“ objasňuje David Benda z Hornbachu.

Okrem konštrukčného typu markízy si môžete vybrať aj spôsob jej ovládania – manuálny alebo elektronický. Pri modeloch s kľukovým pohonom je vyžadovaná vaša fyzická aktivita. Markíza sa zasúva a vysúva točením kľučky. Toto ovládanie je vhodné pre menšie markízy bez nosného profilu. Elektrické modely markíz ponúkajú možnosť ovládania pomocou vypínača alebo diaľkového ovládania. Je teda už iba na vás, ktorý typ si vyberiete. 

 

Rada odborníka na záver: Základná starostlivosť o markízu

radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Najdôležitejšie je, aby v prípade extrémneho počasia, ako je napríklad silný vietor, búrka alebo dážď, bola markíza zatiahnutá. Pri kazetových markízach chráni látku v zatiahnutom stave kryt, nad otvorené markízy je kvôli rozmarom počasia a odolnosti látky dobré umiestniť nejakú striešku. Občasnú starostlivosť si vyžaduje aj akrylová látka markízy, ktorá je odolná proti UV žiareniu a je ošetrená vodou odpudzujúcou impregnáciou. Škvrny na látke však odporúčam odstraňovať za sucha a tvrdou kefou. Plesniam na látke zabránite tým, že markízu budete vždy zasúvať suchú. Mokrú látku je potrebné čo najskôr usušiť. Pri montáži myslite na predpísaný sklon, v prípade dažďa tak zabránite vodným kapsám. Nezabudnite tiež, že pevné elektrické inštalácie markízy musí vykonať certifikovaný elektrikár. Pritom je nutné dbať na priložené pokyny k montáži.

 

Ako namontovať markízu na stenu alebo na krokvy sa dozviete v nasledujúcom videonávode: https://www.hornbach.sk/cms/sk/sk/navody/stavebniny_okna_dvere/mark...

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 261

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby