Druhý terminál Dublinského letiska dokončený napriek celoštátnej ekonomickej kríze
Nový druhý terminál Dublinského letiska je konečne v prevádzke, a to vďaka architektonickej kancelárii Pascall+Watson, hlavnému konzultantovi spoločnosti Arup a dizajnovým inžinierom z Mace. Aj keď ide o novú budovu, podarilo sa jej už začiatkom tohto roku získať cenu "Structural Steel Design Award"

S rozlohou vyše 6968 štvorcových metrov spotrebuje táto obrovská budova asi o dve tretiny menej energie než iné terminály s podobnou rozlohou a vyťažením. Je schopná zvládať ročne viac než 15 miliónov pasažierov. Írsko sa nedávno dostalo na titulné stránky novín kvôli svojej peňažnej politike a pokusom získať podporný balík vo výške 72 miliárd Libier z Eurovalu. Írsky minister financií Brian Lenihan sa o tomto stave vyjadril ako o najhoršej kríze v histórii krajiny a táto pochmúrna atmosféra poznačila aj otvárací ceremoniál Dublinského T2 v Novembri.

Zatiaľčo výška nákladov na jeho vybudovanie bola podľa oficiálnych zdrojov 395 miliónov €, médiá hovoria o výške až do 600 miliónov €, pričom denník Financial Times prehlásil, že Správa Dublinského letiska – štátny orgán ktorý zariadenie vlastní – sa pri výstavbe projektu dramaticky zadĺžila a musí čeliť pohľadávkam zo strany nevyplatených pod-dodávateľov.


Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Alan Lamond, riaditeľ pre medzinárodnú vzdušnú prepravu pre Pascall+Watson, sa vážnosťou situácie veľmi nezaoberal a vyhlásil: „ Keď sme obdržali zákazku pre vypracovanie projektu pre Dublinské letisko a následne pre terminál, vedeli sme že sa bude jednať o dôležitý celonárodný projekt. Naše riešenie muselo zachytiť ašpirácie a ducha krajiny ako aj oslavovať súzvuk formy a funkcie a poskytnúť pasažierom zážitok na svetovej úrovni.


Zdroj : WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 189

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby