najprv treba mať legálne miesto kde stavať (nechcem slovom legálne nič naznačovať voči ex spoluobčanom z niektorých kútov slovenska :D )

Poviem to na rovinu, je to dlhá, až moc dlhá a časovo náročná práca nájsť v tak malej lokalite, na ktorú sme sa zamerali vhodne orientovaný pozemok a museli sme z naších predstáv hodne spúšťať. Ideálny pozemok mal byť čo najbližšie pri školách, orientovaný na juh, cca 600m², mierne obdĺžnikový, rovinatý, v zastavanej ulici a za dobrú cenu :)
Podľa hore napísaného už asi usudzujete, že sa môj pozemok asi vymyká predstavám.
Poďme k cene, mestske pozemky šli v roku 2010 za cca 90€/m² – komerčne predávané za cca 110 a viac. Tie sa predávali dokonca tak rýchlo, že kým sme si nejaký stihli pozrieť, tak cena od našej reakcie do obhliadky stúpla o 30%. Teda sme museli reagovať aj dosť rýchlo a stanoviť si pre nás najdôležitejšie kritéria z ktorých sme nechceli upustiť. Jedným z nich bola orientácia. Záhrada smerom Juh až Juhozápad – nič iné! Cena okolo mestom ponúkanej ceny a šlo sa hľadať. Po cca 1.5 roku sme jeden taký našli. 86€/m² v peknej lokalite, hoci kus ďaľej do centra mesta.
Prečo je orientácia dôležitá ? Pre tých ktorí, ste nebývali v dome : a) pasívne slnečné zisky cez veľké obývačkové dvere v dome = úspora na energiách. b) ak by vam dom tienil na pozemok, nikdy si terasu neužijete, bude vám tam zima, bude sa tam hromadiť sneh a laď a pôda bude stále mokrá, to asi nikto nechce, leda jožin z bažin ;)
Pár faktov ku kúpe pozemku. Naša banka nám ho bola ochotná prefinancovať kompletne. K podmienkám financovania v Rakusku ešte napíšem asi jeden članok, kedže ako sme zistili, je to rozsiahlejšia téma. S týmto prísľubom od banky sme začali vybavovať kúpnopredajné zmluvy s realitkou. Realitka navrhla Právnika vo Viedni, ktorý vyhotovil zmluvu za cca 1500€ (2-3% z hodnoty), k tomu prišli Grunderwerbsteuer (daň s nadobudnutia pozemku – 3.5% z ceny) a notárske overovanie podpisov (cca 300€) a Eintragungsgebühr (1%) Ďaľší poplatok bol za Treuhandkonto – samostatný účet v správe advokáta z ktorého sa všetko platí a kam smerujú aj peniaze od banky, aby sa znížilo riziko podvodov. Do sumy 40000€ nie je Treuhandkonto potrebné.
Čítanie zmlúv sa koná u právnika a podpisovanie u notara, kedže v Rakúsku overovať podpisy právnik nesmie. Po podpise smerujú zmluvy na okresny súd, ktorý potvrdí transakcie a vydá povolenie na zmenu majiteľa v katastri a taktiež zápis ťarchy. Nezabudnite proaktívne kontaktovať kataster o výmaz ťarchy, nedeje sa to automaticky a aj desaťročia po splatení to tam bude svietiť pokiaľ to nenecháte vymazať – samo, zadarmo to nespravia ;)
Po prepise, dostanete originály zmlúv a výpis z katastra že je kúsoček matičky zeme vaším vlastníctvom a môžte si nan legálne postaviť stan :)

Happy tenting :)
(tent = stan, ing opisuje cinnost, teda volne prelozene to co som si vymyslel “vesele stanovanie”)

Martin

stavba.hainburg@gmail.com

Moj Blog : http://mysite.sk/wordpress/housie

https://www.facebook.com/domvrakusku/

Zobrazenia: 900

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby