Viete, prečo sa domácnosti najčastejšie rozhodujú pre riadené vetranie s pomocou rekuperačnej jednotky? Okrem možnosti ušetriť energiu na vykurovanie totiž prináša aj mnohé zdravotné výhody.

 1.  Úľava pre alergikov

Riadeným vetraním s pomocou rekuperácie môžu domácnosti zásadne ovplyvniť kvalitu vzduchu vnútri domu. Členovia rodiny sa najčastejšie rozhodujú pre tento spôsob vetrania kvôli zdraviu. Zabezpečí v rodinnom dome optimálnu klímu, pretože vďaka filtrom bude vzduch doma svieži a čistý. Ocenia to najmä ľudia, ktorí trpia alergiou, vďaka rekuperácii totiž môžu znovu ľahko dýchať. „Rekuperačná jednotka spolu s riadiacim regulátorom monitoruje a zároveň ovplyvňuje kvalitu ovzdušia. Vďaka jemným pórom filtra do domu nebude prechádzať prach, peľ ani znečistené ovzdušie,“ vysvetľuje Ing. Jaroslav Rehuš, technický špecialista spoločnosti Vaillant Group Slovakia.

 2.  Dom bez plesní

Riadené vetranie je nevyhnutné v domoch a budovách, kde nie je technicky možné otvoriť okná. Ich otvorenie môže byť napríklad nevhodné kvôli vysokej prašnosti či hlučnosti okolia. Nepretržité vetranie vzduchom upraveným pomocou rekuperácie zlepšuje tepelný a vlhkostný stav celého vnútorného prostredia domu. Chráni rodinný dom proti vlhkosti aj plesniam. Vďaka pripojeným snímačom kvality vzduchu, vie riadiaca jednotka vyhodnotiť stav a kvalitu vzduchu v miestnosti a následne prispôsobí výkon rekuperačnej jednotky.

 3.  Vyvetráte, ale nestratíte teplo

A dá sa vetrať tak, aby domácnosti ušetrili aj množstvo energie na vykurovanie? Riešením je riadená rekuperácia vzduchu so spätným získavaním tepla. Rekuperačná jednotka síce odvedie z domu odpadový vzduch, ale nie teplo. Vo výmenníku rekuperačnej jednotky sa spätne získava energia, ktorá už raz bola vložená do vykurovania domu, a ktorá by sa pri klasickom vetraní stratila. Tento proces zníži nielen náklady na energiu na vykurovanie, ale šetrí aj životné prostredie. „Vetracia jednotka s rekuperáciou využíva až 98 % tepla z odvádzaného odpadového vzduchu, a to aj pri veľmi nízkych vonkajších teplotách, dokonca až do -7 °C. Táto hodnota je pritom najvyššia, aká sa dá so súčasnou technológiou dosiahnuť,“ dodáva Jaroslav Rehuš.

Zobrazenia: 259

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby