Až 92 percent Slovákov triedi odpad. Vyplýva z nového prieskumu, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť HORNBACH. Podľa neho najviac separujeme najmä plast, papier a sklo. Respondenti, ktorí odpad netriedia, uviedli najčastejšie ako dôvod nedostatok smetných nádob na to určených.

 

 „Cítime spoločenskú zodpovednosť za životné prostredie, preto sme si nechali spoločnosťou Median vypracovať prieskum o triedení odpadu. Ten bol realizovaný v Bratislavskom, Košickom a Prešovskom kraji. Tam sa totiž nachádzajú naše predajne a my sme chceli zistiť, ako môžeme spolu s našimi zákazníkmi prispieť k ochrane životného prostredia,“ vysvetľuje David Kolář, marketingový riaditeľ spoločnosti HORNBACH pre Slovenskú a Českú republiku. Prieskumu sa zúčastnilo 257 respondentov, vo veku od 18 rokov.

 

Farebné kontajnery sú určené pre komunálny odpad, plasty, kov, papier a sklo. Triedenie odpadu je dôležité, pretože tak neskončí na skládke. Putuje do spaľovne odpadu alebo do recyklačných spoločností, ktoré z neho dokážu vyrobiť suroviny, ktoré sa môžu opätovne použiť na výrobu nových produktov.

 

Najlepší výsledok v Bratislavskom kraji

Výsledky prieskumu sú potešujúce – podľa neho triedi odpad vyše 92 % opýtaných Slovákov. Z troch spomínaných krajov triedia odpad až 99 % respondentov v Bratislavskom kraji. V Prešovskom kraji je to 89 % a v Košickom 88 %. Rozdiely medzi vekovými kategóriami neboli markantné. Celkovo však možno povedať, že najviac si na triedení odpadu dávajú záležať respondenti vo veku od 40 do 60 (a  viac) rokov.

 

*zdroj Median, prieskum realizovaný 08/2019 pre spoločnosť HORNBACH

 

Chýbajúce smetné nádoby

Z respondentov, ktorí odpad vôbec netriedia, odpovedalo až 60 % respondentov ako hlavný dôvod, že nemajú k dispozícii smetné nádoby na triedený odpad. „Našim zákazníkom ponúkame separovať odpad už u nás na predajni. Tovar si môžu rozbaliť už u nás na predajni a obal zahodiť do naňho určeného koša. Domov si tak neprinesú žiaden odpad,“ objasňuje David Kolář.

 

Najväčšie rozdiely medzi odpoveďami boli medzi mužmi a ženami. Kým obe pohlavia odpovedali najčastejšie, že nemajú k dispozícii smetné nádoby na triedený odpad, ako ďalšie možnosti uviedlo 16 % mužov ako dôvod nedostatok priestoru v byte a že separovať nechcú. Pre 19 % žien je dôvodom nedostatok času a pre 10 % lenivosť.   

*zdroj Median, prieskum realizovaný 08/2019 pre spoločnosť HORNBACH

 

Väčšina opýtaných triedi odpad u seba doma

Z tých opýtaných, ktorí odpad separujú, viac ako 97 % opýtaných tak robí doma, odkiaľ ho následne triedia do špecializovaných smetných košov. Elektroodpad odnáša na zberné miesto v priemere každý druhý respondent a zberný dvor využíva tretina opýtaných.

„Na každej našej predajni sa nachádza zberné miesto, kde môže ktokoľvek bezplatne odovzdať menší aj väčší elektroodpad – od bateriek, cez žiarivky až po kosačku na trávu. A to bez nutnosti trvalého pobytu,“ dodáva Kolář. Zberné miesto je vždy otvorené počas prevádzkových hodín predajne. Pokiaľ spoja zákazníci separovanie odpadu s nákupom, ušetria hneď dvakrát – jednak čas strávený v aute a jednak množstvo prejazdeného paliva.

 

*zdroj Median, prieskum realizovaný 08/2019 pre spoločnosť HORNBACH

 

Aký odpad triedia Slováci najčastejšie?

Viac ako 90 % respondentov triedi plast, papier a sklo. Takmer 65 % opýtaných triedi batérie a tesne nad hranicu 50 % sa dostali kovy. Pod ňou ostal elektroodpad, oblečenie, nápojové kartóny a bioodpad.  

*zdroj Median, prieskum realizovaný 08/2019 pre spoločnosť HORNBACH

 

Triedenie odpadu priamo v mieste nákupu

„Bol by pre Vás rozhodujúci benefit pri výbere predajne, ak by ste mohli využiť triedenie odpadu a recykláciu priamo na predajni?“ Na túto otázku odpovedalo kladne viac ako 80 % opýtaných. Okolo 12 % respondentov odpovedalo, že by pre nich takýto benefit nebol rozhodujúci a 7 % nevedelo odpovedať.

*zdroj Median, prieskum realizovaný 08/2019 pre spoločnosť HORNBACH

 

Zaujímavosti zo sveta recyklácie:

 

- Vedeli ste, že z troch zrecyklovaných plastových fliaš môžu vzniknúť dámske balerínky, z tridsiatich fliaš jedna flísová mikina?

- Vedeli ste, že recyklácia stoviek mobilných telefónov ušetrí toľko energie, koľko spotrebuje moderná úsporná chladnička viac než za 4,3 roka prevádzky?

- Vďaka recyklácii jedného notebooku sa zníži spotreba ropy o také množstvo, na aké prejde osobný automobil takmer 100 km alebo dôjde k úspore 392 litrov pitnej vody. Také množstvo vody spotrebuje umývačka riadu pri 30 cykloch.

- Každé jedno elektro zariadenie obsahuje rôzne druhy materiálov, ako napríklad plast, sklo alebo kovy, ktoré môžu byť použité na druhotné využitie. Napríklad zo zlata získaného z recyklácie elektrozariadení sa môžu opäť vyrobiť šperky.

 

Šesť príkladov, ako HORNBACH aktívne pristupuje k ochrane životného prostredia

 

  1. Už v roku 1996 sa HORNBACH dobrovoľne zaviazal dovážať iba FSC® – certifikované tropické dreviny. V roku 2007 obdržal ako prvý DIY reťazec FSC – certifikát. Najnovším krokom v tejto oblasti je výhradný predaj grilovacieho uhlia a brikiet práve s týmto certifikátom.
  2. V marci 2016 vyradil HORNBACH zo svojej ponuky celý rad prípravkov na likvidáciu buriny obsahujúci glyfosát. Takými sú napríklad Roundup (v pôvodnom zložení), Dominator alebo Kaput, teda najpoužívanejšie herbicídne prípravky.
  3. Následne prišlo k úplnému vyradeniu prípravku s obsahom Neonikotinoidu, ktorý má devastujúce účinky na včelstvo. Tento krok je logickým vyústením snahy HORNBACHu, ktorý chce fungovať v súlade so životným prostredím a nechce prispievať k poškodzovaniu zdravia svojich zákazníkov a spoluobčanov.
  4. Na každej predajni HORNBACH je zriadené zberné miesto, kde môže ktokoľvek odovzdať menší či väčší elektroodpad. Spoločnosť zároveň zodpovedne pristupuje k triedeniu obalov, a preto sú pri pokladniach smetné nádoby na separovaný odpad. Obaly zo zakúpených výrobkov tak môžu zákazníci nechať priamo na predajni.
  5. Spoločnosť vybavila novú predajňu v Prešove ako prvú v Európe kompletne LED osvetlením, ktoré šetrí energiu a má dlhšiu životnosť ako bežné osvetlenie. Nachádza sa nielen v interiéri predajne, ale aj v exteriérových plochách. Ďalší zdroj úspor energie predstavujú vzduchotesné steny budovy, systém tepelnej rekuperácie a vzduchotechnika.
  6. HORNBACH aktívne pôsobí aj na lokálnej úrovni. Napríklad v Prešove rozmiestni v spolupráci s mestom v rámci jesenného upratovania veľkoobjemové kontajnery. Obyvatelia sa tak môžu zbaviť rozmerného odpadu, či už z domácnosti alebo svojho okolia. Počas štyroch týždňov budú kontajnery striedavo pristavované v jednotlivých mestských častiach.

 

Zobrazenia: 221

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby