Projekt na podporu multimodálnej dopravy v chemickom priemysle sa pomaly blíži ku koncu

Projekt ChemMultimodal zameraný na podporu multimodálnej dopravy v chemickom priemysle skončil predposledný semester svojej implementácie a 1. decembra 2018 začala jeho posledná fáza, ktorej cieľom je vytvorenie Akčného plánu rozvoja multimodálnej dopravy na Slovensku a zároveň 1. nadnárodnej Stratégie rozvoja multimodálnej dopravy v Európe.Informovala o tom generálna sekretárka Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR Silvia Surová.

Projekt ChemMultimodalje realizovaný z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu InterregCentralEurope. Do projektu podpory multimodálnej dopravy v chemickom priemysle je zapojených 7 regiónov a 14 partnerov z rôznych krajín Strednej Európy. Slovenskú republiku v projekte zastupuje ZCHFP SR.

Na pôde ZCHFP SR v Bratislave sa 20. novembra 2018 konalo národné stretnutie pracovnej skupiny projektu, na ktorom zástupcovia podnikateľského sektora z chemických a logistických spoločností diskutovali o doterajších úspechoch slovenských partnerov projektu a o ďalších možnostiach rozvoja multimodálnej prepravy na Slovensku. Predtým sa 12. a 13.9.2018, v rakúskom Linzi, uskutočnilo nadnárodné stretnutie pracovnej skupiny riešiteľov projektu ChemMultimodal. Cieľom stretnutia bolo zhrnúť končiace pilotné projekty všetkých partnerov a dohodnúť sa na ďalšom pokračovaní a aktivitách.

Ing. Jaroslav Čermák, koordinátor projektu za ZCHFP SR, poukázal na prínosy: ,,Pilotné projekty boli zamerané na reálne plánovanie a skúšanie nových železničných trás v rámci Európy, ktoré by sa mohli potenciálne využiť na prepravu výrobkov a surovín v chemickom priemysle, čím by sa čiastočne odľahčila cestná doprava s očakávaním pozitívnych environmentálnych, ekonomických a bezpečnostných dopadov. Vedúci partneri z Ministerstva hospodárstva, vedy a digitalizácie Sasko-Anhaltsko na stretnutí odprezentovali výsledky všetkých pilotných projektov, kde SR dosiahla najlepšie úspechy spomedzi zúčastnených strán. V rámci snahy o presun prepráv chemických látok a výrobkov z ciest na multimodálnu prepravu sa na Slovensku pomohlo až šiestim novým trasám do Británie, Španielska, Portugalska a Beneluxu.“

Vyzdvihol aj to, že jedným z cieľov projektu je aj vytvorenie spoločnej nadnárodnej stratégie podpory multimodálnej prepravy, na ktorej partneri začali spoločne pracovať. V projekte je spolu 14 partnerov zo 7 krajín Európy, čo v závere znamená jednu spoločnú stratégiu a 7 akčných plánov pre každú krajinu.

„V blízkej budúcnosti bude, okrem iného, potrebné riešiť legislatívu pre kombinovanú dopravu, a to nielen na úrovni Slovenska, ale aj celej EÚ, pretože tá súčasná je už zastaraná. Dôležitá bude aj podpora nákupu vozidiel a rozvoj dopravných terminálov. Významnú časť podpory multimodality v rámci Európy tvoria aj nástroje tzv. Tool-boxu, ktoré spoločne vytvorili projektoví partneri a prostredníctvom nich motivujú jednotlivé spoločnosti z chemického sektora na presun prepráv z ciest na iné typy dopravy. Patria medzi ne konzultačné služby, ktoré v SR poskytuje ZCHFP SR, potom plánovanie trás, virtuálna platforma intermodálnych tratí a CO2 kalkulačka,“ poukázal J.Čermák.

Dodal, že okrem toho českí a slovenskí partneri spoločne vytvorili brožúru multimodálnej prepravy pre širokú odbornú verejnosť. Jej cieľom je spopularizovať multimodálnu prepravu medzi výrobnými spoločnosťami a zároveň poskytuje užitočné informácie pre pokročilých logistov a dopravcov, nie je však určená pre začiatočníkov.

Projekt ChemMultimodal - „Promotion of Multimodal Transport in ChemicalLogistics“ je realizovaný z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvojav rámci programuInterregCentralEurope.

Zobrazenia: 200

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby