Národný projekt Zelená domácnostiam II na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) štartuje prvým kolom 19. marca 2019. Na slnečné kolektory je určených prvých 800 000 eur. V týždňových intervaloch budú nasledovať kolá pre fotovoltické panely, tepelné čerpadlá a kotly na biomasu s rovnakou sumou. O poukážky sa budú môcť uchádzať iba domácnosti v regiónoch mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Žiadosti bude možné rovnako ako v minulosti vyplniť elektronicky v ohlásených termínoch vždy v utorok o 15. h., podľa harmonogramu zverejneného na stránke projektu www.zelenadomacnostiam.sk . Oznámila to Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

 

V pilotnom projekte SIEA bolo od roku 2015 podporených 18 501 inštalácií. „Snažíme sa plynulo nadviazať na prvý projekt, v pokračovaní bude do roku 2023 podporených v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja ďalších 21-tisíc inštalácií. V roku 2019 plánujeme kolá na vydávanie poukážok s alokovanou čiastkou minimálne 12,1 milióna eur. Novinkou je, že kolá budú vyhlasované častejšie, pravidelne a samostatne pre každé zo štyroch podporovaných zariadení,“ uviedla Alexandra Velická, generálna riaditeľka SIEA.

 

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho domáceho výrobcu slnečných kolektorov, firmy  THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. upozorňuje: ,,Kto má seriózny záujem o inštaláciu podporených slnečných kolektorov, nemá na čo čakať. Podľa skúseností z minulých rokov na jar vždy začne nápor na realizačné kapacity. Každý chce mať kolektory a teplú vodu bez prevádzkových nákladov čo najskôr. Záujemca  by mal preto čo v najbližších dňoch osloviť THERMO|SOLAR, alebo jeho partnerské inštalačné firmy, kde mu poradia pri výbere konkrétnych zariadení. Poukážky sú rezervované pre občanov iba jeden mesiac od vyhlásenia kola, kolektory sa musia namontovať a poukážky uplatniť do 3 mesiacov po vyhlásení príslušného kola.“

 

Do septembra 2019 plánuje SIEA vyhlásiť spolu 20 kôl. Pre každé zo štyroch zariadení je vyhradených päť samostatných termínov. Vyčlenenie samostatných rozpočtov pre jednotlivé druhy zariadení je prípravou na využívanie zásobníka, ktorý plánuje SIEA otvoriť po úprave informačného systému na vydávanie poukážok koncom roka 2019. Aj v pokračovaní projektu platí, že poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže a inštalácia musí byť zrealizovaná až po vydaní poukážky. Maximálne bude môcť rodinný dom získať 1 750 eur na slnečné kolektory, 3 400 eur na tepelné čerpadlo,  1 500 eur na kotly na biomasu a 1 500 eur pri fotovoltických systémoch.

 

,,Nezaváhajte, tento rok je na slnečné kolektory vyčlenených v 5 kolách spolu 3,1 mil. eur a máte čas len pol roka. V 1.kole plánovanom na 19.marca 2019 je na slnečné kolektory vyčlenených 800 000 eur, a odhadovaný počet poukážok na inštalácie slnečných kolektorov zariadení by mal dosiahnuť 457. Rovnaká čiastka je pre kolektory určená aj v 5.kole plánovanom na 16.apríla 2019. V 9.kole plánovanom na 21.mája 2019 poklesne alokovaná suma na 500 000 eur a odhadovaný počet poukážok na inštalácie slnečných kolektorov zariadení by mal dosiahnuť 286. Rovnaké sumy sú určené aj na posledné dve kolá týkajúce sa kolektorov - 13.kolo bude 18.júna 2019 a 17.kolo 6.augusta 2019,“ vymenúva A.Gottas.

 

Ako uspieť pri žiadosti o poukážky

 

Pre úspech pri žiadostiach o poukážky THERMO|SOLAR dlhodobo úspešne odporúča  zákazníkom, aby sa obrátili čo najskôr na seriózneho zhotoviteľa, ktorý im poradí, aké zariadenie je pre ich domácnosť najvhodnejšie. Ak chcú uspieť v konkrétnom kole, mali by sa včas pripraviť, mať k dispozícii dobrý počítač a kvalitné pripojenie na sieť, aby sa mohli hneď registrovať, keď kolo o 15.00 hod. začne.

 

Iba v regióne stredného Slovenska 27 členný tím zamestnancov THERMO|SOLARU a najbližších inštalačných partnerov zrealizuje v sezóne denne 7 inštalácií. Popri tom vybaví každodenne v priemere 36 dopytov. Záujemcom o kolektory poskytuje kontakty na overené firmy z ich regiónu. Tým im šetrí náklady na dopravu a servis a môžu si tiež pozrieť referenčné inštalácie partnerov blízko svojho bydliska, alebo sa informovať u doterajších zákazníkov na spokojnosť s montážou a samotným systémom.

 

Slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU Žiar, s. r. o. patria k najčastejšie inštalovaných zariadeniam na využívanie OZE na Slovensku, aj v rámci realizácie programu Zelená domácnostiam. Praxou potvrdená životnosť slnečných kolektorov zo Žiaru je viac ako 40 rokov a na svoje zariadenia poskytuje záruku až 12 rokov, servis a poradenstvo. Zariadenie z akciovej ponuky s 3 kolektormi TS 300 a 300-litrovým zásobníkom na teplú vodu si môžu zákazníci zaobstarať na kľúč už za cca 4 000 eur. Štát pritom preplatí 1 750 eur (max. 50 % z konečnej ceny s montážou).

 

Výsledky pilotného projektu Zelená domácnostiam

 

Vďaka európskej a štátnej podpore poskytovanej prostredníctvom národného projektu Zelená domácnostiam bolo od roku 2015 nainštalovaných v slovenských domácnostiach 18 501 zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Domácnosti pritom využili poukážky v hodnote viac ako 41 miliónov eur. Projekt umožnil zvýšiť celkový inštalovaný výkon obnoviteľných zdrojov energie o 141 MW. Spolu bolo počas trvania projektu vyhlásených 28 kôl. Domácnosti si mohli vybrať z 3 600 konkrétnych typov zariadení, ktoré spĺňali požadované technické požiadavky. V rámci pilotného projektu boli preplatené poukážky na slnečné kolektory pre 6 973 domácností, podporených bolo tiež viac ako 5 242 tepelných čerpadiel, 3 673 fotovoltických systémov a 2 613 kotlov na biomasu.

 

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 132

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby