Úvod

Pri projektovaní sa často zabúda na koordináciu jednotlivých profesií, čo má za následok duplicitné navrhovanie zariadení, nevyužívanie výkonu navrhovaných zariadení na 100%, resp. ich predimenzovanie a poddimenzovanie.

Kedy nastáva táto situácia?

Na základe skúseností vieme povedať, že sa to stáva počas zadávania spracovania jednotlivých profesií, kedy časti ako ústredné vykurovanie (ÚV), klimatizácia (KL), chladenie (CHL), vzduchotechnika (VZT) a zdravotechnika (ZTI) sú spracovávané vo viacerých firmách.

Pri chýbajúcej resp. malej koordinácii sa stáva, že každá profesia zastrešujúca svoju časť si navrhne svoje zariadenia na základe zadania od časti AS a tým sa ich práca skončila.

AS ( profesia Architektúra stavby je väčšinou hlavný tvoriteľ projektu a tým pádom aj koordinátorom projektu)

 

Potom sa ale zisťuje, že v budove je navrhnuté kúrenie pomocou radiátorov, chladenie pomocou klimatizácie a vetranie pomocou vzduchotechniky. Nikoho v procese tvorby projektu  nezaujíma, že tam je toľko zariadení pretože nik okrem spracovateľa časti AS nevidí čo všetko tam je navrhnuté a popravde povedané spracovatelia časti AS, nemôžu ovládať všetko a tak sa stane, že takýto projekt predostrú investorovi a ten tiež neznalí problematiky je spokojný , že má aj ÚV, aj KL aj VZT.

A pritom existujú systémy, ktoré dokážu robiť všetky tri veci naraz. Ich riešením sa investorovi ušetria investičné náklady a čo je dôležité - prevádzkové náklady.

Nielen proces architektonických štúdií zameraných na krásu a vzhľad budovy je dôležitý, rovnako je dôležitý aj proces spracovania štúdií pre vnútorné prostredie budov, pretože kvalitný systém UV,VZT,KL,CHL vám zabezpečí nielen príjemné prostredie, ale správnym návrhom, ako už bolo spomenuté, aj ušetriť nemalé prostriedky na prevádzku týchto zariadení a tým celej budovy.

 

 

 

Zobrazenia: 544

Komentár


PROJEKTANT
Komentár osoby Ing. Jozef ADAMKOVIČ o Apríl 6, 2011 na 19:12
Mám podobný postreh. Potvrdzujem, že koordinácia PD je veľmi dôležitá.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby