Kúpa pozemku je prvým krokom pri budovaní vášho vysnívaného domova. Preto by ste mali jeho výberu venovať dostatok pozornosti. Aby ste si vybrali správne, prinášame vám zopár jednoduchých rád ako na to!

To, aký pozemok si zvolíte, zásadne ovplyvní výstavbu domu aj vaše následné bývanie. Preto je nesmierne dôležité venovať tejto fáze výstavby domu zvýšenú pozornosť, aby ste si vybrali pozemok, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky a očakávania. Výber pozemku je komplexný proces, pri ktorom vchádza do rozhodovacieho procesu veľké množstvo faktorov. Prinášame vám stručný prehľad o tom, na čo si dať pozor a na aké informácie sa pri výbere pozemku zamerať.

Na čo si dať pri výbere pozemku pozor?

Typ pozemku Je dôležité, aby ste si ešte pred kúpou pozemku zistili o aký typ pozemku ide - ako je klasifikovaný. To, či je daný pozemok klasifikovaný ako stavebný, si môžete zistiť na katastrálnom úrade príslušnej oblasti. Na Slovensko vzniklo v minulosti viacero problémov kvôli prepisom poľnohospodárskej pôdy a lesov na stavebné pozemky, preto na to určite nezabudnite.

Záznam v územnom pláne – V územnom pláne obce alebo mesta si treba overiť aj to, či je daný pozemok vedený v ich záznamoch. Pokiaľ sa tento pozemok v záznamoch nenachádza, miestny stavebný úrad vám nemusí vydať povolenie na výstavbu.

Napojenie na inžinierske siete –  Určite si zistite aj to, či je pozemok napojený na inžinierske siete. Takéto pozemky síce stoja viac ale ušetria vám prácu a financie v budúcnosti. Taktiež sú pozemky napojené na inžinierske siete väčšinou znakom profesionality a kvality.

Orientácia na svetovú stranu – Pre vašu stavbu je taktiež dôležitá správna orientácia na svetové strany. Preto je potrebné zladiť vybraný pozemok s plánovanou orientáciou vášho domu. Vďaka tomu sa vyhnete problémom pri stavbe domu, nie každý pozemok je ten pravý pre každú stavbu.

Pozor na tvar parcely –  Je dôležité rešpektovať stavebný zákon. Aj samotný tvar parcely sa musí riadiť týmto zákonom. Pokiaľ tento zákon nerešpektuje, stavebné povolenie vám nebude vydané.

Cena vs. kvalita

V niektorých lokalitách je cena stavebných pozemkov skutočne vysoká. Je už otázkou vášho uváženia, či si radšej priplatíte za overenú lokalitu alebo skúsite šťastie v lacnejšej lokalite. Nie vždy je pravdaže cena priamo úmerná kvalite pozemku. Aj v tomto prípade je teda dôležité zhodnotiť si pomer cena: výkon. Nezabúdajte, že od kvality pozemku závisí kvalita vášho bývania, preto sa šetriť pri takomto druhu investície málokedy vypláca. Samozrejme nezabudnite, že iná cena pozemku je v Bratislave a iná v meste Lučenec. Cenu vždy porovnávajte s daným okolím.

Pozrite sa do budúcnosti

Aj keď dnes vo vami vybranej lokalite stojí len pár domov, kvôli nedostatku stavebných pozemkov na Slovensku sa v budúcnosti môže situácia radikálne zmeniť a z vami vybranej tichej lokality sa stane husto osídlená oblasť. Je ťažké už dnes určiť ako sa bude situácia vyvíjať, ale je dobré, ak už dnes myslíte na to, ako by mohla vyzerať prípadná výstavba v okolí alebo ako by sa mohol zmeniť územný plán. Aj to vám môže pomôcť určiť, či je daný pozemok vhodný práve pre vaše potreby. Pokiaľ si neviete vybrať zo širokej ponuky pozemkov na internete a v inzericii v tlači, skúste sa obrátiť na overené realitné kancelárie vo vašom okolí, ktoré vám pomôžu nájsť to, čo hľadáte.

 

Pomoc odborníka

Ako všetko tak aj hľadanie vhodného pozemku či už na zástavbu, alebo iné účely si vyžaduje skúsenosti, čas a odbornosť. Ak nemáte čas alebo skúsenosti sprostredkovanie pozemku môžte nechať pokojne aj na realitnú kanceláriu. Naša realitná kancelária z Lučenca Reality Exkluzív pôsobí v okolí celého Bansko-bystrického kraja aj v priľahlých mestách a oblastiach. Na slovenskom trhu pôsobíme už od roku 2008 a za ten čas sme pomohli stovkám klientov často k ich celoživotným rozhodnutiam.

Záver

Či už vám s výberom pozemku bude pomáhať realitná kancelária, alebo vy sám tak nezabudnite na zlaté slovenské pravidlo 2x meraj a raz strihaj. Vždy si všetko overujte aj profil predávajúceho jeho minulosť cez obchodný register a pri pozemku výmeru, číslo parcely a majiteľa. Tie základné údaje vám pomôžu odhaliť prípadný podvod, alebo rôzne komplikácie, ktoré nemusia ani vzniknúť zámerne.

Zobrazenia: 302

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby