BÚRACIE PRÁCE

Ak ste úspešne zvládl i celé to behanie po úradoch a v rukách už máte opečiatkovaný papier “stavba povolená” môžete sa pustiť do realizácie. Ako prvé Vás bude čakať niekoľkodňové vypratávanie ”prepotrebných” vecí po pôvodných majiteľoch. A už tu nájdete kopec vecí, ktoré sa Vám môžu neskôr zísť (nádoby, náradie, stoličky, obrus na zakrytie, handry a pod.), tak si ich odložte-ušetria Vám pár drobných. Predtým, než začnete búrať, zvážte postup búracích prác. To, že začnete zhora dole je samozrejmosťou ale ak sa chystáte búrať napr. WC tak prispôsobte postup búrania tak, aby ste vedeli WC používať aj počas pobytu na stavbe-neoceniteľná vec. Ak bol dom vykurovaný napr. plynovými gamatkami, tak tie si nechajte tiež pre prípad realizácie v zimnom období.

 

Osekávanie vnútorných omietok, odstránenie dverí, zárubní, sanity a pod. sa dá robiť predtým, než zhodíte strechu a taktiež vybúranie niektorých priečok. Vy máte aspoň strechu nad hlavou a do stavby Vám nenaprší. Pri demontáži strechy pozor na materiál. Ak dávate dolu plech tak je to radosť-ide to ľahko a dá sa to odniesť do šrotu. Ak škridlu tak máte na dvore zrazu kopec sute, ktorú treba odviezť na skládku. Ak ale máte na streche azbest, tak máte o starosť viac. Tu je potrebné zabezpečiť školenú firmu pre manipuláciu, likvidáciu a odvoz azbestu. Jedná sa o nebezpečný materiál, ktorý musí byť špeciálne odstránený a uskladnený na skládke s nebezpečným odpadom. Môže to byť nemalá investícia hneď v úvode. Pri demontáži strechy sa odstraňujú ako prvé klampiarske výrobky (dažďové žľaby, zvody, oplechovanie a pod.) a potom nasleduje strešná krytina a konštrukcia krovu. Pri demontáži krovu upozorňujem na zvýšenú spotrebu reťazí v motorovej píle vďaka klincom a skobám. Drevo z krovu hádam ani nemusím písať, že je výborným palivovým drevom (aj počas pobytu na stavbe). V minulosti sa často podkrovia zatepľovali tak, že sa tam navozila hlina, slama, seno a podobné izolanty. Pokiaľ máte dvor so záhradkou tak ich uskladnenie nie je problémom ale ak nemáte, tak Vás opäť čaká len odvoz na skládku (väčšina rodinných domov ale nejaký ten pozemok má tak smelo do úpravy terénu). Pri rozoberaní komínov (ak ich určite nebudeme využívať v budúcnosti) postupujme takisto zhora dole. Pri vybúravaní častí muriva resp. celých priečok je možné znova použiť materiál v prípade, že búraná konštrukcia je z tehál. Ak bol dom ale predtým navlhnutý tak zvážte, či nebude jednoduchšie použiť nové materiály (na vlhké aj zdanlivo vysušené tehly by mohla napr. zle chytať omietka, mohla by sa neskôr olupovať, ak boli tehly znečistené tak by mohli nečistoty preraziť až na nový povrch a pod.). S valkovým a kamenným murivom opäť na kultiváciu záhradky.

Pri búracích prácach sa tiež podľa novej dispozície robia výkopy resp. sa zasekáva do podlahy nová poloha kanalizácie a odpadu. Ak v dome nie je podlaha, tak treba vyhĺbiť dno tak, aby sa dala vyhotoviť riadna skladba podlahy vrátane polystyrénu. V prípade, že je dom vlhký a chystá sa nejaká injektáž alebo iný spôsob sanácie proti vlhkosti je dobré urobiť to teraz, kým je dom “rozobratý”. Konkrétne spôsoby sanácie sú ušité pre konkrétny projekt a tu nemá zmysel ich rozpisovať. Takisto každej stavbe sa prispôsobujú aj búracie práce. Inak sa bude postupovať ak robíme zásah do základov, ak je dom podpivničený, ak má plochú strechu, murivo z valkov a pod. Pri búracích prácach sa realizuje aj príprava pre nové prípojky inžinierskych sietí (ak v dome nie sú) alebo sa uvažuje s prekládkou (zmeny dispozície a pod.) rozvodov v dome. Ich trasy by mali byť čo najkratšie a správne vyspádované. Čo sa týka elektroinštalácie tak prevažne je potrebné ju vymeniť komplet v celom dome. Ak sa chystáte preložiť elektromerovú skriňu tak je potrebné prekonzultovať to na elektrárňach nakoľko podľa nových požiadaviek musí byť elektromerová skriňa osadená tak, aby bola voľne prístupná pri odčítaní tzn. v plote. Vymeniť ju za novú je možné ale len ak sa nezmení jej poloha. Projekt by mal obsahovať všetky zásahy do stavby a ich rekonštrukciu.

Zobrazenia: 1368

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby